"Draudēja, ka manu meitiņu izvaros trīs vīrieši." Misāne pastāsta, kāpēc nolēmusi bēgt no Dienvidāfrikas (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kristīne Misāne ar meitu
Kristīne Misāne ar meitu Foto: No personīgā arhīva

Pat pēc ilgstošas civilvīra vardarbības Kristīne Misāne, kura šobrīd Dānijā gaida izdošanu Dienvidāfrikas Republikai, neesot domājusi par bēgšanu, tomēr lūzuma punkts pienācis brīdī, kad viņai ticis draudēts, ka trīs vīrieši izvaros viņas meitu, intervijā Latvijas televīzijai (LTV) atklāja sieviete.

Civilvīra vardarbību par pierādītu esot atzinusi gan Dienvidāfrikas, gan Latvijas tiesa. Tomēr Misāne pakļāvusies likumam, ka tēvam jādod tiesības tikties ar bērniem, līdz draudi kļuvuši aizvien vardarbīgāki.

"Mums uzbruka trīs vīrieši ar ieročiem," Misāne stāstīja LTV. "Man pielika pie galvas… Un teica - ja es gribu dzīvot un redzēt savu meitiņu, man ir jāatsauc tiesvedība pret vardarbību. Un, ja es to nedarīšu, es vairs nebūšu elpotāja. Jo es vienkārši vairs nebūšu dzīva."

Tomēr draudi sievietes dzīvībai nav bijis galvenais iemesls, kāpēc viņa nolēmusi bēgt.

"Tika draudēts, ka manu meitiņu izvaros šie 3 vīrieši," stāstīja Misāne. Tobrīd viņa sapratusi, ka, neskatoties uz valstī pastāvošajiem likumiem, "neviens nevar nodrošināt šo likumu darbību".

Misāne arī apgalvoja, ka, vēlreiz esot tādā pašā situācijā, viņa rīkotos tāpat. "Mums ir pienākums kā bērnu vecākiem - mammām un tētiem."

Sieviete arī pauda, ka, viņasprāt, Dānijai būtu iespējams atjaunot lietas izskatīšanu, "jo neesot ņemti vērā daudzi fakti".

"Es esmu situācijā, kur Latvija nevar, bet Dānija negrib," LTV sacīja Misāne, piebilstot, ka "tas nenozīmē, ka Dānijai likums neatļauj vai Latvijai neatļauj. Latvijai likums nosaka, ka ir jāaizsargā savi pilsoņi. To nosaka Satversme."

Viņa arī pastāstīja, ka bijis "ļoti sāpīgi" saņemt ziņu, ka "Latvijas, ka prokuratūra atsakās mani pārņemt".

LTV vēsta, ka Āfrikā Misānei piederējusi viesnīca un viņa bijusi Mozambikas Tūrisma asociācijas prezidente. Viņa arī vienmēr esot grasījusies atgriezties Latvijā, kad bērniem būtu jāsāk iet skolā.

Misānes pārstāvji portālu "Apollo" iepriekš informēja, ka sieviete 2011. gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018. gada maijā Kristīne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki.

2018. gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu. Tagad DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

Dānijas tiesa ceturtdien nolēma paturēt apcietinājumā valstī aizturēto Misāni, pavēstīja Misānes pārstāvji. Tiesas sēde tika lemts par Misānes paturēšanu apcietinājumā vai atbrīvošanu, jo DĀR nebija viņu pārņēmusi iepriekš noteiktajā 30 dienu termiņā.

Sievietes pārstāvji apgalvo, ka tiesa sākotnēji nolēma Misāni atbrīvot, taču Dānijas prokuratūra nekavējoties cēla pretprasību. Šoreiz Dānijas prokuratūra argumentējusi savu rīcību ar to, ka DĀR ir garantējusi Misānei vietu cietuma kamerā kopā ar 18 citām ieslodzītajām, kur viņai būtu nodrošināti 4,4 kvadrātmetri personīgās telpas.

Misāne ir vērsusies pie Latvijas Ģenerālprokuratūras, lūdzot veikt viņas nopratināšanu Dānijas cietumā, iepriekš pavēstīja viņas pārstāvji. Lūgums izteikts, lai, iespējams, iegūtu papildu pierādījumus par viņai inkriminētajām apsūdzībām.

Ģenerālprokuratūras pārstāve Laura Majevska norādīja, ka ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers ir sazinājies ar Latvijas vēstnieci Dānijā Aldu Vanagu, kura telefoniski apliecinājusi gatavību pieņemt un nodot Ģenerālprokuratūrai Misānes pašrocīgi uzrakstītu liecību.

Prokuratūrā iepriekš skaidroja, ka Misānei DĀR tiek inkriminētas darbības, kas Latvijā neparedz nozīmīgus sodus, attiecīgi Eiropas apcietinājuma orderi par šīm darbībām nav bijis likumīga pamata pieņemt.

Attiecībā uz citu iespējamo Misānes rīcību, kas teorētiski varētu atbilst krāpšanai un dokumenta viltošanai, Latvija, ņemot vērā pierādījumu trūkumu, nevarētu garantēt personas kriminālvajāšanu Latvijā, norādīja Latvijas prokuratūrā.

Eiropas apcietinājuma lēmumu ir iespējams pieņemt tikai ar nosacījumu, ka Latvijā ir sākts kriminālprocess, persona ir vismaz atzīta par aizdomās turēto un izmeklēšanas tiesnesis ir pieņēmis lēmumu par drošības līdzekļa - apcietinājuma piemērošanu, uzsver prokuratūra.

Saeima nolēmusi lūgt Dānijas atbildīgajām iestādēm neizdot Latvijas pilsoni Misāni DĀR. Savukārt Tieslietu ministrija solījusi turpināt sadarbību ar DĀR iestādēm, lai nodrošinātu Misānes atgriešanu Latvijā.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu