SPKC: Latvijā katru gadu aptuveni 110 sievietes mirst no dzemdes kakla vēža (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Palāta. Ilustratīvs attēls.
Palāta. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Latvijā katru gadu aptuveni 110 sievietes mirst no dzemdes kakla vēža, informēja Slimību profilakses un kontroles centra pārstāve Ilze Arāja.

Centra dati liecina, ka katru gadu šī slimība tiek konstatēta aptuveni 245 sievietēm. Teju visos gadījumos dzemdes kakla vēzi izraisa cilvēka papilomas vīrusa (CPV) infekcija.

SPKC Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Elīna Dimiņa klāstīja, ka pēdējos trīs gados pieaug 12 gadus vecu meiteņu vakcinācijas aptvere. 2019. gadā tā sasniegusi jau 63,2%, un kopumā ir vakcinēta 6081 meitene.

Pēc Dimiņas teiktā, kopš vakcinācijas uzsākšanas 2010.gadā šo vakcīnu saņēmušas jau vairāk nekā 48 000 meitenes. Tomēr vēl joprojām ir daudzas, kuras šo iespēju nav izmantojušas. Patlaban valsts apmaksā vakcināciju meitenēm vecumā no 12 līdz 17 gadiem, tāpēc speciāliste mudina visus izmantot šo iespēju un vakcinēties.

SPKC informē, ka ar CPV var inficēties gan tieša kontakta laikā ar inficētas personas ādu un gļotādu, gan dzimumkontakta, gan sadzīves kontakta laikā. Tomēr vakcīna pasargā no vairākiem vīrusa tipiem - gan no tiem, kuri izraisa tikai ādas diskomfortu, dzimumorgānu kārpas un niezi, gan no tiem, kuri nopietni apdraud cilvēka dzīvību, piemēram, dzemdes kakla vēzi.

Vakcīna ir izstrādāta pret konkrētu CPV infekciju, kas var izraisīt dažādus vēža veidus. Tas nozīmē, ka pati vakcīna nesatur vēža šūnas, bet gan atdarina dažas konkrētas dabīgā vīrusa daļiņas. Tomēr tā nesatur vīrusa DNS, kas nozīmē, ka nav iespējams, ka vakcīnas rezultātā varētu rasties CPV infekcija, skaidroja SPKC.

Ginekoloģe Jana Žodžika skaidroja, ka CPV ir bīstams, jo šis vīruss var izraisīt dzemdes kakla vēzi, kas ir otrā biežākā gados jaunu sieviešu saslimšana. Taču ārste ir gandarīta, jo no šī gada meitenēm ir pieejamas valsts apmaksātas deviņvalentās vakcīnas, kas sniedz 90% aizsardzību pret vīrusu.

Turpretim ģimenes ārsts Ainis Dzalbs uzsvēra ģimenes ārstu nozīmi sabiedrības informēšanā un aicināja ārstus runāt ar cilvēkiem par vīrusu un vakcinācijas iespējām. Veselības aprūpes prioritāte ir profilakse un vakcinācija, teica Dzalbs, piebilstot, ka vakcinācija pret CPV ir efektīvākais rīks onkoloģisko slimību profilaksē.

Arī vecāku organizācija "mammamuntetiem.lv" ir iesaistījusies sabiedrības informēšanā. Tās vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa informēja, ka organizācija būs gatava sniegt jomas speciālistu atbildes par CPV vakcīnu, kā arī kliedēt vecāku raizes par tās efektivitāti.

Jau ziņots, ka, lai izglītotu sabiedrību par CPV un informētu par vakcīnu pret CPV infekciju, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) kopā ar Veselības ministriju sāk kampaņu "Uzvari cīņā ar vēzi, pirms tā sākas!".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu