Kazakevičs: Vēlos izveidot spēcīgu komandu, kas reāli var cīnīties par Eiropas čempionātu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dainis Kazakevičs
Dainis Kazakevičs Foto: Ieva Lūka / LETA

Trīs gadu plāns ir izveidot konkurētspējīgu komandu, kas var reāli pacīnīties par iekļūšanu Eiropas čempionāta finālturnīrā, sarunā ar laikrakstu "Diena" teica Latvijas futbola izlases jaunais treneris Dainis Kazakevičs.

20.janvārī Latvijas Futbola federācijas (LFF) valde lēma no amata atstādināt līdzšinējo slovēņu speciālistu Slavišu Stojanoviču, viņa vietā stājoties pašmāju trenerim Dainim Kazakevičam.

Sarunā ar laikrakstu "Diena" Kazakevičs padalījās emociju kontrastos par piedzīvoto pēdējos gados, jo vēl ne tik sen speciālists vadīja Latvijas pirmās un otrās līgas komandas.

"Tolaik es vienkārši baudīju procesu. Laikam ejot, ikviens treneris, kurš Latvijas līmenī ir profesionālis, sapņo par darbu valstsvienībā," stāstīja Kazakevičs. "Kaut kādā brīdī sapratu, ka tuvākā vai tālākā nākotnē vēlos savas zināšanas likt lietā arī nacionālajā izlasē."

Speciālists karjeras laikā vadījis gan klubus, gan arī U-21 futbola izlasi, tāpēc izdevies izprast atšķirības starp abām frontēm. "Darbā ar U-21 izlasi vairāk iedziļinājos trenera darba specifikā, jo, manuprāt, tā ir lieta, ko ne katrs treneris var izprast, ja viņš nav strādājis abās frontēs. Īpašības, ar kurām tev ir jāstrādā ar spēlētājiem izlasē, ir stipri atšķirīgas," norādīja speciālists, kurš uzreiz nespēja, kādu ampluā viņam patīk ieņemt vairāk. "Katrā darbā ir sava specifika, tāpēc ir grūti pateikt. Lēmumu stāties pie valstsvienības stūres, es ļoti pārdomāju."

"Esošajā situācijā jutu, ka manas spēcīgās trenera puses var nostrādāt tieši izlases formātā, un tieši tajā es esmu strādājis pēdējos sešarpus gadus."

Kazakevičs pauda cerību, ka Latvijas futbola saime būs pacietīga, jo priekš esot vairāku gadu ilgs darbs. 

"Jāsaprot, ka nekas nenotiek tāpat un ar brīnumnūjiņas vēzienu nekas neizmainīsies. Stratēģijas galvenais mērķis ir nonākt līdz punktam, kad man triju gada līguma beigās Nāciju līgas "play-off" cīnāmies par ceļazīmi uz Eiropas čempionātu," nākotnes plānos dalījās valstsvienības treneris. "Līdz tam jābūt izveidotai komandai, kas reāli var risināt šo uzdevumu."

"Sāksim ar jaunas komandas izveidi. Nerunāju par tās vecumu, jo izlasē vieta var atrasties arī 32 gadus veciem futbolistiem. Šobrīd situācija nav vienkārša, jo nepieciešams apvienot spēlētājus, atgriezt viņos pārliecību par saviem spēkiem, tikt skaidrībā, kuri no viņiem ir motivēti turpmākai izaugsmei, un no šīs futbolistu grupas izveidot komandu, kas laukumā var demonstrēt kvalitatīvu sniegumu."

Pašlaik 38 gadus vecais speciālists kopš 2013.gada vadījis Latvijas U-21 izlasi, līdztekus tam kopš 2012.gada pildot arī LFF sporta direktora pienākumus.

LFF valde uzdevusi ar Kazakeviču noslēgt trīs gadu darba līgumu. Tāpat LFF vadība uzsāk jauna LFF sporta direktora pienākumu veicēja meklējumus, kā arī strādās pie jauna Latvijas U-21 izlases galvenā trenera meklēšanas.

LFF valde nolēmusi pārtraukt darba attiecības ar līdzšinējo Latvijas nacionālās izlases galveno treneri Slavišu Stojanoviču. 

Bez Kazakeviča kandidatūra tika piesaukti arī gruzīna Tamaza Pertijas vārds, kā arī reiz Lietuvā strādājušais speciālists Viktors Dobrecovs.

Par "vienpadsmit vilkiem" dēvētā komanda kvalifikācijas ciklā zaudēja deviņās spēlēs. Martā Latvija viesos ar 1:3 piekāpās Ziemeļmaķedonijai, bet pēc tam cienījamā mačā ar 0:2 atzina Polijas pārākumu. Nākamās divas spēles notika savā laukumā, kur tika parādīts blāvs sniegums, kā rezultātā piedzīvots 0:3 zaudējums pret Izraēlu un 0:5 - pret Slovēniju. Septembrī viesos ar 0:6 tika piedzīvota sagrāve pret Austriju un savās mājās ar 0:2 zaudēts Ziemeļmaķedonijai. Savukārt oktobrī savā laukumā tika zaudēts 0:3 Polijai un viesos piedzīvota neveiksme 1:3 pret Izraēlu.

Stojanovičam izdevās pārtraukt neveiksmju sēriju, ar 1:0 uzvarot Austriju, Latvijas izlasei izcīnot pirmo panākumu pēdējās 17 spēlēs.

Latvijas valstsvienība Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) rangā atrodas necilajā 137.vietā.

Martā par Latvijas izlases galveno treneri tika apstiprināts serbu speciālists Stojanovičs. Pirms nepilna gada no izlases galvenā trenera amata nolēma atkāpties somu speciālists Miksu Pātelainens, kurš komandu vadīja vien kopš maija jeb mazāk nekā astoņus mēnešus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu