KNAB lūdz sākt kriminālvajāšanu pret Kaimiņu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš Saeimas sēdes laikā.
Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš Saeimas sēdes laikā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir lūdzis prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret Saeimas deputātu Artusu Kaimiņu.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume šodien žurnālistiem pastāstīja, ka lieta nodota, lai prokuratūra varētu ar to iepazīties, taču nedaudz vēlāk KNAB darbinieki aģentūrai LETA precizēja, ka lietas materiāli nosūtīti kriminālvajāšanas sākšanai.

Straume neatklāja, vai Kaimiņa lietā ir vēl kāda aizdomās turētā persona.

Tagad prokuratūrai tuvākajā laikā ir jāizlemj, vai Kaimiņam celt apsūdzību. Ja prokuratūra nolems sākt kriminālvajāšanu, tad saskaņā ar Saeimas kārtības rulli Saeimai būs jālemj, vai piekrist deputāta kriminālvajāšanai. Izdošanas gadījumā Kaimiņš tomēr nezaudēs tiesības piedalīties Saeimas darbā.

Likumā teikts, ka prokurors sāk kriminālvajāšanu, pieņemot lēmumu par personas saukšanu pie kriminālatbildības, desmit dienu laikā. Likums paredz arī citus prokurora rīcības variantus - nesaskatot pamatu personas saukšanai pie kriminālatbildības, prokurors var atdot krimināllietu atpakaļ izmeklēšanas iestādei izmeklēšanas turpināšanai. Tāpat prokurors var pieņemt lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu.

Jau ziņots, ka šogad janvāra beigās KNAB pieņemts lēmums piemērot Kaimiņam aizdomās turētā statusu pēc Krimināllikuma panta par grāmatvedības noteikumu pārkāpšanu. Tas darīts, jo izmeklēšanas laikā iegūti papildu pierādījumi un mainījušies noziedzīga nodarījuma faktiskie apstākļi.

Par šādu noziegumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Vienlaikus birojs pieņēma lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ daļā pret Kaimiņu par politiskās organizācijas nelikumīga finansējuma pieņemšanu lielā apmērā un par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā.

KNAB sākotnēji kriminālprocesā par iespējamu nelikumīgu partijas "KPV LV" finansēšanu 2018.gada jūnijā aizturēja Saeimas deputātu Kaimiņu, "KPV LV" valdes locekli Ati Zakatistovu un uzņēmēju Viesturu Tamužu. Vēlāk trijotne tika atbrīvota un viņiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Kriminālprocesā Zakatistovu un Tamužu toreiz atzina par aizdomās turētajiem par politiskās organizācijas nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, kas izdarīta personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, savukārt Kaimiņu KNAB turēja aizdomās par politiskās organizācijas nelikumīga finansējuma pieņemšanu lielā apmērā un par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā.

Vēlāk lieta tika sadalīta, jo KNAB lūdza sākt kriminālvajāšanu pret Zakatistovu un Tamužu par iespējamu krāpšanu lielā apmērā.

Pērn vasarā prokurors Māris Urbāns izsniedza apsūdzību Zakatistovam par personu grupā izdarītu krāpšanu lielā apmērā, proti, deputāts tiek apsūdzēts 26 620 eiro izkrāpšanā un 2420 eiro izkrāpšanas mēģinājumā. Tāpat apsūdzība izsniegta arī Tamužam.

Saskaņā ar apsūdzību 2016.gadā Zakatistovs ar Tamužu vienojās par naudas izkrāpšanu no AS "Eco Baltia" meitassabiedrības SIA "Eco Baltia grupa" nolūkā finansēt Zakatistovu kā politiskās partijas politiķi.

Tamužs lietā informēja "Eco Baltia" valdes priekšsēdētāju un valdes locekli par nepieciešamību saņemt Zakatistova sniegtās stratēģisko jautājumu konsultācijas, jau iepriekš zinot, ka konsultācijas faktiski netiks sniegtas.

Saskaņā ar līgumiem, kas tika noslēgti starp "Eco Baltia grupa" un Zakatistovam piederošo uzņēmumu SIA "Per capita", laika periodā no 2016. gada jūnija līdz 2017. gada maijam Zakatistovam bija jāsniedz konsultācijas par organizācijas pārmaiņu vadības jautājumiem un vides, ilgtspējīgas un resursu taupības politikas izstrādes jautājumiem.

Lai gan konsultācijas faktiski netika sniegtas, Zakatistovs ik mēnesi iesniedza "Eco Baltia grupa" apmaksai rēķinus par it kā sniegtām konsultācijām, bet Tamužs neinformēja "Eco Baltia grupa" vadību, ka līgumos paredzētās konsultācijas faktiski nav saņemtas.

"Eco Baltia grupa", būdama maldināta par konsultāciju sniegšanas faktu, pārskaitīja uz Zakatistovam piederošās firmas "Per capita" bankas kontu 26 620 eiro. Tomēr "Eco Balti grupa" neapmaksāja pēdējo iesniegto rēķinu 2420 eiro apmērā, jo uzņēmuma vadībai radās aizdomas, ka noslēgtie konsultāciju līgumi tiek izmantoti nelikumīgai politiskās partijas finansēšanai.

Lietā joprojām turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu