Kā iepriecināt mīluli dažādos svētkos? Idejas veselīgām kūkām un dāvanām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Daudziem saimniekiem viņu četrkājainais draugs nav tikai mājdzīvnieka lomā - viņš tiek uztverts par pilnvērtīgu ģimenes locekli, kurš tiek iesaistīts dažādu svētku svinēšanā. To, kā mīlulim padarīt īpašu viņa dzimšanas dienu, Valentīndienu, Ziemassvētkus vai citus svētkus, skaidroja "PetCity" kucēnu skolas kinoloģe Jūlija Elsa.

Kā skaidro eksperte, pie viņas regulāri ierodas ģimenes un pāri, kuriem suns ir pat bērna lomā. Likumsakarīgi, ka šā iemesla dēļ cilvēki labprāt kopā ar mīluli aizvada dažādus svētkus. 

Daudzviet pirms suņa iegādes vai adopcijas rodas gadījumi, kad jāaizpilda dažādas anketas, kurās mēdz būt jautājums par to, vai saimnieki svin sava suņa dzimšanas dienu.

“It kā jautājums šķiet smieklīgs, taču pēc atbildes tiek novērtēts, vai konkrētais mīlulis ir vienkārši pagalma suns, kura funkcija ir, piemēram, sargāt māju, vai arī suns tiek uztverts kā pilnvērtīgs ģimenes loceklis un mīlulis. Tas kaut kādā ziņā pasaka priekšā to, kāda ir saimnieka attieksme par savu četrkājaino draugu,” norāda speciāliste.

Labākās dāvanu idejas 

Laba ideja ir ļaut savam sunim pašam sev izvēlēties dāvanu – ieiet veikalā, kur viņš no plauktiem var izvēlēties savai gaumei atbilstošāko rotaļlietu vai našķi. Šī iespēja ir plaši izmantota arī “PetCity” veikalos, kuros visbiežāk ķepaiņi ar prieku izvēlas sev tīkamāko dāvanu.

Mīluļa svētkos gan vajadzētu domāt divās kategorijās, ņemot vērā to, ko saimnieks vēlas iepriecināt – sevi ar cilvēkiem paredzētu lekciju par mājdzīvniekiem, kas līdz ar to atstās labu iespaidu uz mīluli, vai palutināt pašu suni ar kādu izpriecu vai taustāmu dāvanu.

Kā skaidro kinoloģe, ļoti noderīga dāvana, kas kalpo ilgtermiņā, ir suņu skolas apmeklējumi vai treniņi. Lai gan varētu šķist, ka suns no tā uzreiz nekādu prieku neizjutīs, izvēloties labu treneri un apmācību metodi, četrkājainais draugs dabūs ne vien panašķēties ar treniņos izmantotajiem gardumiem, bet arī kļūs daudz paklausīgāks un kārtīgāks.

“Turklāt tie būs svētki vairāku nedēļu garumā, nevis tikai vienu dienu,” norāda Jūlija.

Ja tiek svinēta sava mīluļa dzimšanas diena, laba dāvana ir, piemēram, pastaiga gar jūru. Jo vissvarīgākais mīluļa īpašajos svētkos ir iedomāties, par ko priecīgs būtu pats suns, nevis saimnieks. Līdz ar to ir skaidrs, ka mīlulis pilnīgi noteikti novērtētu rotaļas vai pastaigu viņam iemīļotā vietā.

Arī tagad tuvojas Valentīdiena, kurā iespējams iepriecināt mīluli - "PetCity" veikalos visu februāra mēnesi ir pieejami īpaši Valentīndienas dāvanu komplekti gan kaķiem, gan suņiem un pat grauzējiem.

Suņiem un kaķiem ir pieejami divu veidu komplekti. Tajos ietilpst kārums, mantiņa, 10% atlaižu kupons nākamajam pirkumam, kā arī gards konserviņš. Savukārt grauzēju komplektā ietilpst kārums ar saulespuķu sēkliņām un citām piedevām, koka rotaļu bumbiņa un 10% atlaižu kupons nākamajam pirkumam. Šī ir ļoti jauka, pārdomāta un skaisti noformēta dāvana, ko dzīvnieku saimnieki labprāt izvēlas saviem mājas mīluļiem.

Kā sarunā piebilst "PetCity" eksperte Anastasija Vasiļjeva, dažādos svētkos saimnieku vidū ir iecienīts savus mīluļus iepriecināt arī ar lielāka izmēra kārumiem, piemēram, lieliem graužamajiem kauliem sunim. Tāpat cilvēki saviem mīluļiem bieži izvēlas dāvināt skaistus un personalizētus kaklasiksnas piekariņus. Nereti izvēlas arī apģērbu - tematiskus džemperīšus. Iecienītais ir arī praktiskas dāvanas, piemēram, jauna guļvieta vai ēdamtrauku komplekts.

Ja dāvanu ir vēlme iegādāties nevis savam, bet gan draugu vai ģimenes locekļu mīlulim, vispareizāk būtu pirkt dāvanu karti "PetCity" veikalā, lai dāvanas saņēmēja saimnieks divkājainajam draugam īstenotu kādu sen kārotu pirkumu.

Ballīte ar draugiem – vai laba doma?

Šeit ir svarīgi saprast, cik suns ir socializēts. Ja viņam jau ir izveidojies draugu loks, ballīte ar citiem mīluļiem nav slikta ideja, taču, ja mīlulis ir noslēgts un nav iepriekš atradis kompanjonus, no ballītes ar sugasbrāļiem būtu prātīgi izvairīties.

“Suņiem arī ir savi draugi. Un, ja kādos svētkos tiek izsludināta vienkārša kopā sanākšana mājās vai kādā suņu parkā, tā nebūs prātīga doma, jo nepazīstamiem suņiem nevar paredzēt viņu uzvedību. Un ballīti noteikti nevajadzētu rīkot, ja suns baidās no citiem suņiem,” bilst kinoloģe Jūlija.

Īpaši šis ievērojams arī ballītēs, kurās ir suņi un dāvanas vai kūkas – reizēm mīluļi to dēļ viens ar otru var pat saplēsties. “Ballītes ar tortēm atstāsim bērniem,” tā eksperte.

Tāpat pēdējā laikā arvien populārāk ir rīkot dažādas tematiskās ballītes, kurās tiek apģērbts arī mīlulis. Tomēr, ja suns iepriekš nav radis nēsāt kaut vai sildošu apģērbu (lietusmēteli, jaciņu), tad viņam uzvilkts kostīms tikai sagādās uztraukumu un diskomfortu.

“Galvenais ir nedz viņa, nedz citos svētkos neuzspiest sunim cilvēku izklaidei paredzētas lietas. Ja patiešām gribas iepriecināt mīluli, jādomā par to, kā jutīsies un par ko priecāsies viņš pats,” rezumē Jūlija.

Tortes un citi našķi

Kā norāda eksperte, tortes un kūkas svētkos ir laba ideja, tomēr šeit līdzi nāk arī liels "BET".

“Ir jāsaprot, vai suns pirms tam vispār ir ēdis un ir pieradināts pie tiem produktiem, kas tiek likti kūkā. Ja ne, saimniekam pēc tam nāksies savam mīlulim dāvināt pastaigu pie vetārsta,” noteic kinoloģe.

Ja suns ir pieradis ēst viena veida sauso barību, bet pēkšņi viņam tiek piedāvāta kūka no svaigas gaļas un dārzeņiem, var rasties dažādas veselības problēmas – sākot ar caureju un vemšanu, beidzot ar alerģijām.

Kā norāda eksperte, svētku našķis var būt arī kaut kas, ko suns iepriekš jau ir ēdis. Pat ja konservs šķiet kaut kas ikdienišķs, sunim tas garšo un noteikti būs piemērots daudz labāk nekā ēdiens, pie kura viņš un viņa kuņģis nav pieradis. "Svarīgākais tortēs ir sastāvdaļas. Un nav pat jautājums par to, cik tās ir veselīgas vai dabīgas, bet gan par to, vai viņš pie tām ir pieradis."

Ir būtiski izvairīties mīluli lutināt ar vairākiem cilvēku ēdieniem, ko nedrīkst dot suņiem.

Produkti, kuri ir bīstami suņa veselībai, ir šādi: kauli, sīpoli, ķiploki, vīnogas, alkohols, šokolāde, kafija, rieksti, rauga mīkla, taukaina gaļa (vai gaļas atliekas), ēdieni, kuru gatavošanā izmantoti muskatrieksti, ēdieni, kuru sastāvā ir ksilīts.

Receptes gardiem svētku našķiem

Suņus un kaķus, kuri ir pieraduši pie sausās barības un konserviem, iespējams palutināt ar dažādiem gardiem našķiem, kuru pagatavošana ir pavisam vienkārša, taču viņi par tiem pilnīgi noteikti būs sajūsmā! 

Kraukšķīgi gardumi no konserviem

  • Atveriet bundžu un izkratiet no tās barību.
  • Bundžas saturu sagrieziet 0,5 cm biezās šķēlēs, tās pēc tam sagrieziet kumosa lieluma gabaliņos.
  • Gardumus cepiet mikroviļņu krāsnī jaudīgajā režīmā aptuveni 2,5–3 minūtes. Ja izmantojat parasto cepeškrāsni, veiciet iepriekš norādītās darbības, pēc tam kumosa izmēra gabaliņus lieciet uz neieeļļotas cepešpannas un cepiet cepeškrāsnī 350 grādos aptuveni 30 minūtes vai līdz brīdim, kad gardumi kļūs kraukšķīgi.

Gardumi „trīsstūrīši” no konserviem

  • Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 250 grādiem.
  • Vienmērīgi izlīdziniet 1/2 konservu kārbas satura uz cepampapīra.
  • Izlīdzināto barību sagrieziet 1,5 cm biezos trīsstūrīšos.
  • Sagrieztos trīsstūrīšus lieciet uz neieeļļotas cepešpannas un cepiet cepeškrāsnī 15 minūtes.
  • Apgrieziet trīsstūrīšus otrādi un cepiet vēl 15 minūtes.
  • Pilnībā atdzesējiet gardumus, tikai pēc tam dodiet tos savam mīlulim.

Mērce no konserviem

  • Mērkrūzē sadrupiniet 1/2 konservu bundžiņas satura.
  • Mērkrūzē pielejiet 1/3 tases ūdens.
  • Maisiet sastāvdaļas, līdz tās būs ieguvušas mērces konsistenci.

Gardumi no sausās barības

  • Blenderī ieberiet 2 tases sausās barības un sasmalciniet pulverī.
  • Ieberiet pulveri kulšanai paredzētā bļodā, pakāpeniski pielejiet no 1 līdz 1¼ tasēm ūdens, kuliet, līdz tiks iegūta mīklas konsistence.
  • Veidojiet atsevišķus „gardumiņus” vai „cepumiņus”, saplaciniet mīklu ar karotes aizmugurējo daļu (šie cepumiņi nebūs tik plakani kā standarta „cilvēku cepumi”.)
  • Gardumus lieciet uz neieeļļotas cepešpannas un cepiet cepeškrāsnī 350 grādos aptuveni 30 minūtes vai līdz brīdim, kad gardumi kļūs kraukšķīgi. Mājās gatavotos gardumus nedrīkst sasaldēt.

Saldētie suņu un kaķu gardumi

  • No barības konserviem izveidojiet nelielas bumbiņas un ievietojiet saldētavā, lai pasniegtu vēlāk kā sasaldētus gardumus.

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu