ASV varasiestādes vēlas, lai dopinga lietošana būtu krimināli sodāma

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

ASV antidopinga varas iestādes lūgušas Kongresu izskatīt iespēju nākotnē atzīt dopinga lietošanu par krimināli sodāmu pārkāpumu.

ASV antidopinga aģentūras (USADA) vadītājs Treviss Tigarts pauda viedokli, ka Kongresam būtu jāpieņem federālais likums, kas nosaka, ka dopinga pārkāpumos pieķertie var tikt krimināli sodīti, neatkarīgi no tā vai neatļautās vielas lietotas ASV vai ārpus tās.

"Mēs visi noteikti varam vienbalsīgi teikt, ka nevēlamies, lai uz mūsu zemes noris krāpšanās, manipulēšana un zādzības, no kurām ciestu atlēti, jo īpaši gadā, kad mēs rīkosim Olimpiādi," uzrunā Senāta Tirdzniecības komitejai teica Tigarts.

Līdzīga iniciatīva, kuras nosaukums ir Rodčenkova akts, jau cirkulē pa dažādiem kabinetiem un ir guvis atbalstu no Senāta, bet tajā ir arī vairāki punkti, kas raisa šaubas.

Ja šāda veida likums tikums pieņemts, tas lielākoties attiektos uz lielām dopinga shēmām, kas noris sacensību vai pirms sacensību laikā, un kurās ir iesaistīti ASV atlēti, mediji vai sponsori.

Savukārt Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) norādīja, ka šāds likums nākotnē tikai sašķeltu, nevis vienotu tās valstis, kuras šobrīd kopējiem spēkiem cīnās pret dopingu.

Jau ziņots, ka WADA decembrī uz četriem gadiem diskvalificēja Krieviju, aizliedzot tai piedalīties pasaules lielākajos sporta notikumos. Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA) nolēma nepiekrist lēmumam par diskvalifikāciju un decembra beigās iesniedza apelāciju Sporta arbitrāžas tiesā (CAS).

Nākamajās vasaras un ziemas spēlēs Krievijas atlēti nedrīkstēs piedalīties zem valsts karoga, bet drīkstēs to darīt kā neitrāli sportisti, ja būs pierādīts viņu nevainīgums dalībā Krievijas dopinga sistēmā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu