VM brīdina: Ēterisko eļļu iekšķīga lietošana var kaitēt veselībai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Ēteriskās eļļas ir ķīmisko vielu maisījumi, kas koncentrētā veidā nav paredzēti iekšķīgai lietošanai un var apdraudēt cilvēka veselību, reaģējot uz sociālajos medijos izplatīto informāciju, norāda Veselības ministrija (VM).

Vairākās tīmekļvietnēs un sociālajos tīklos Latvijā tiek izplatītas un reklamētas ēteriskās eļļas, kuras tiek piedāvāts lietot arī iekšķīgi, pilinot uz gļotādas mutē vai pievienojot tās uzturam. VM un Veselības inspekcijas (VI) speciālisti uzsver, ka tas var būt bīstami cilvēka veselībai.

Ēteriskās eļļas ir koncentrēti dažādu vielu maisījumi un tās var būt kairinošas, sensibilizējošas vai pat toksiskas cilvēka organismam. Piemēram, sassafras eļļai piemīt kancerogēnas un mutagēnas īpašības, sinepju eļļa ir toksiska, kumarīna eļļa un kanēļa mizas eļļa var radīt ādas kairinājumu, skaidro speciālisti.

Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore un dietoloģe Laila Meija aicina iedzīvotājus domāt par savu veselību.

"Lietojot vielas, kas nav paredzētas uzturam, kā ēteriskās eļļas, sekas var būt neprognozējamas," uzsver dietoloģe.

VM pārstāve Anna Strapcāne informē, ka Latvijā ēteriskās eļļas nav reģistrētas kā uztura bagātinātāji vai zāles, izņemot gadījumus, kad tās kā aktīvās vielas vai aromatizētāji tiek izmantotas mazos daudzumos, kā arī, ja tās ir lietotas produktu aromatizēšanas nolūkā.

Savukārt koncentrētas ēteriskās eļļas, kas nav reģistrētas kā uztura bagātinātāji vai zāles, tiek izplatītas kā ķīmisko vielu maisījumi dažādiem nolūkiem un tās tiek regulētas ar Eiropas Savienības un Latvijas normatīvajiem aktiem. Tās arī paredz īpašu marķējumu, iepakošanu un citas prasības, norāda Strapcāne.

Speciālisti skaidro, ka tradicionāli ēteriskās eļļas tiek izmantotas aromterapijā, piemēram, gaisa aromatizēšanai, masāžās kopā ar bāzes eļļām vai pievienošanai vannas ūdenim. Lai arī aromterapija ir reģistrēta kā papildinošās medicīnas pakalpojums Latvijā, šī tehnoloģija neparedz ēterisko eļļu iekšķīgu lietošanu un tādējādi ārstnieciskā iedarbība tām nav izvērtēta.

Ēterisko eļļu reklāmās nereti tām tiek piedēvētas ārstnieciskās īpašības, bet, kā uzsver speciālisti - to ārstējošais efekts nav zinātniski pierādīts.

VM aicina patērētājus būt vērīgiem un pirms produkta lietošanas izvērtēt par konkrēto produktu pieejamo informāciju, tostarp tā paredzamo lietojumu un ņemt vērā visus marķējumā norādītos brīdinājumus. Lai pārliecinātos, vai konkrēts produkts ir reģistrēts kā uztura bagātinātājs, veiciet pārbaudi tīmekļvietnē https://registri.pvd.gov.lv/ub, iesaka VM.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu