Janvāra nogalē no ziemas miega pamodušies lāči

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lācis. Ilustratīvs attēls.
Lācis. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Pavasarīgo laikapstākļu dēļ jau janvāra beigās Rīgas Zooloģiskā dārza filiālē "Cīruļi" no ziemas miega pamodušies lāči, vēsta LTV raidījums "4. studija".

"Cīruļu" vadītājs raidījumam pastāstīja, ka 1990. gadu sākumā un vidū, kad ziemas bija krietni aukstākas nekā tagad, "tad lāči gulēja divarpus, trīs, dažreiz pat četrus mēnešus pilnīgi bez pārtraukumiem".

"Tad nāk 2000. gadu vidus. Ļoti bieži - divas nedēļas sals, divas - atkusnis, un tā principā visu ziemu. Tad lāčiem tas ziemas miegs ir tāds saraustīts," pastāstīja Bergmanis.

Neskatoties uz pēdējo gadu īsajām ziemām, zoodārza filiālē mītošajiem trim lāčiem ar gulēšanu problēmas neesot bijušas. Šoreiz viņi ziemas miegā devušies jau oktobrī, līdz ar to gulējuši jau vairākus mēnešus, tomēr pamošanās janvāra beigās esot par agru, "4. studija" uzzināja "Cīruļos".

Kādreiz vienīgais, kas liecinājis par lāču klātbūtni janvārī, bijusi mazuļu pīkstēšana, ko varēja dzirdēt "Cīruļu" darbinieki.

"Dabā normāli, ja lācis būtu uzēdies, viņš oktobrī ieiet gulēt, aprīļa vidus ir tad, kad viņam vajadzētu līst laukā. Zoodārzā mums ir nedaudz citādāk, jo, kā redzams, lāči mums ir praktiski saimniecības daļas centrā, un visu laiku ir kaut kāda kustība. Un tomēr tas viņiem nav traucējis izbaudīt īstu ziemas miegu," raidījumam pastāstīja Bergmanis.

Rekordsiltā ziema ieviesusi korekcijas ne tikai lāču dzīvē - gadu mijā tika ziņots par ziedošiem alkšņiem un lazdām, bet janvāra nogalē - par Kurzemes piekrastē uzziedējušiem rododendriem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu