Olimpiskie medaļnieki skeletu kreklos. Kā Lietuvas basketbola izlasi reiz sponsorēja ASV rokgrupa (22)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lietuvas izlases basketbolisti 1992. gada olimpiskajās spēlēs
Lietuvas izlases basketbolisti 1992. gada olimpiskajās spēlēs Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Lietuvas basketbola izlase šodien nenoliedzami ir viena no spēcīgākajām vienībām visā pasaulē. Arī 1992. gadā Lietuvas rīcībā bija lieliska valstsvienība, bet finansiālie apstākļi spieda pēc palīdzības vērsties pie neierastiem sponsoriem.

1990. gadā Lietuva uzsāka atdalīšanos no Padomju Savienības, kuras basketbola izlases  kodolu ilgus laiku bija veidojuši tieši spēlētāji ar Lietuvas pasi. Par spīti neapšaubāmajam talantam, Lietuvas basketbola izlases ceļš pretī panākumiem bija gana sarežģīts.

Lietuvas krāsas 1992. gada olimpiskajās spēlēs bija gatavi pārstāvēt tādi leģendāri spēlētāji kā Arvīds Sabonis, Rimas Kurtinaitis, Valdemārs Homičus un, protams, Šarūns Marčuļonis, kurš tobrīd savas prasmes jau slīpēja Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA).

Ja lietuviešiem bija bagāta basketbola talantu krātuve, tad par finansiālajiem apstākļiem to nebūt nevarēja apgalvot. Līdz ar to bija nepieciešams piemeklēt sponsorus, kas toreiz nebūt nebija no vieglākajiem uzdevumiem. Šo svarīgo pienākumu uzņēmās vienīgais lietuviešu "amerikānis" Šarūns Marčuļonis.

No 1989. līdz 1993. gadam Marčuļonis pārstāvēja Goldensteitas "Warriors" vienību. Tajā laikā viens no kluba asistentiem bija Donijs Nelsons, kurš apgalvojis, ka Marčuļonis sponsoru piemeklēšanai piegājis ar milzu entuziasmu, reizēm mērojot milzu attālumus vien nelielu summu dēļ. 

Tomēr veiksme Lietuvas basketbola leģendu nebija pametusi un viņš saņēma zvanu no ASV rokgrupas "Grateful Dead", kas sportistu uzaicināja uz savu garāžu, lai pārrunātu finansiālos jautājumus.

"Vai kaut ko tādu varētu iedomāties šodien? Biju "Grateful Dead" garāžā, kur valdīja spēcīgs marihuānas aromāts. Šodien es pavisam noteikti neizietu obligātos testus. Toreiz tādu vienkārši nebija," dokumentālajā filmā, kas veltīta leģendārajai Lietuvas izlasei, izteicies Marčuļonis.

ASV rokgrupa piekrita sponsorēt Lietuvas izlasi un piešķīra viņiem aptuveni 5000 ASV dolāru.

Šī summa kopā ar citur savāktajiem līdzekļiem bija pietiekama, lai lietuvieši dotos uz Barselonu. Tiesa, "Grateful Dead" sportistiem izsniedza ne tikai naudas summu, bet arī ļoti specifiskus formastērpus, kuri šodien ir iemantojuši jau ikonisku statusu.

Lietuviešiem tika piešķirti vairāki formastērpu komplekti, bet tieši krekli, uz kuriem redzams kā skelets triec bumbu grozā no augšas, kļuva par populārākajiem.

Laukumā lietuvieši, protams, gāja balti zaļajos formastērpos, bet ārpus tā basketbolisti nēsāja košo "Grateful Dead" apģērbu. Lietuvas basketbolisti sponsoru nodrošinātās drēbes valkāja teju visur - Barselonas ielās, treniņos un pat oficiālos pasākumos.

Kā minēts, Lietuvai 1992. gada olimpiskajās spēlēs bija ļoti talantīga komanda, kas tiek dēvēta pat par "Otru sapņu komandu" (oriģinālā "Sapņu komanda", protams, ir ASV 1992. gada Olimpiādes valstsvienība).

Lietuvas basketbolisti nepievīla un aizcīnījās līdz pat mačam par bronzas medaļu. Tajā lietuviešiem izdevās pārspēt Apvienoto komandu, kas sastāvēja no bijušajiem PSRS izlases spēlētājiem, atskaitot Baltijas valstu basketbolistus.

Lietuvas basketbolisti "Grateful Dead" formastērpus valkāja visur. Izņēmums nebija arī apbalvošanas ceremonija - mirklī, kad Lietuvas basketbolistiem kaklā tika kārtas bronzas medaļas, viņiem mugurā bija krāsainie krekli.

Uz apbalvošanas ceremoniju bija ieradies arī toreizējais Lietuvas valsts vadītājs Vītauts Landsberģis. Izcīnītais panākums bija tik grandiozs, ka no krāsainā krekla neatteicās arī valsts augstākā amatpersona.

"Grateful Dead" krekli pēc 1992. gada olimpiskajām spēlēm guva milzu popularitāti. Viens no oriģinālajiem krekliem šobrīd tiek eksponēts pat basketbola slavas zālē.

Šī nebija vienīgā Lietuvas valstsvienība, kurai Olimpiādē izdevās izcīnīt medaļu. Pie bronzas medaļām lietuvieši tika arī nākamajās divās Olimpiādēs. Bet tieši 1992. gada Lietuvas olimpiskā basketbola izlase ir guvusi vislielāko slavu, iespējams, arī savu spilgto formastērpu dēļ.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu