Veselības ministrija pārtrauc sadarbību ar sociālo projektu, kurš ir pret mobingu skolās (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Mobings kā dabiskā atlase un pārliecība, ka viss, kas nenogalina, padara mūs stiprākus. Šīs ir dažas atziņām, ar kādām publiski dalījās sociālais projekts "Neklusē". Ceturtdien, 6. februārī, Veselības ministrija sadarbību ar projekta radītājiem pārtrauca, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Sociālā projekta "Neklusē" mērķis ir mazināt mobingu Latvijas skolās. Projekts jauniešus šai problēmai vēlas pievērst ar sabiedrībā pazīstamu un mazāk pazīstamu cilvēku pieredzes stāstiem.

Tie ir stāsti par dažādām situācijām, piemēram, apcelšanu un ņirgāšanos. Projekta autori ir brīvprātīgo grupa, bet mājaslapas apakšā norādīti arī sadarbības partneri. Starp projekta atbalstītājiem ir arī Labklājības ministrijas Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija un tās uzticības tālrunis, policija un Veselības ministrija.

Īstu vētru sociālajos tīklos projekts izpelnījās, kad dalījās ar pieredzes stāstiem, kuros apcelšanu dēvēja par dabisko atlasi un aicināja par to neuztraukties. Savukārt pāridarītājs tika attēlots kā līderis, kurš spēj vadīt cilvēkus.

"Veselības ministrija nedod nekādu finansējumu šai kampaņai. Mēs neesam īsti sadarbības partneri un tas ir komunikācijas pārpratums. Lūdzām kampaņas autoriem izņemt Veselības ministrijas logo no mājaslapas, ko viņi arī izdarīja," raidījumam "Panorāma" atklāja veselības ministres padomniece Marta Krivade.

Savukārt labklājības ministre Ramona Petraviča ar projekta saturu nebija iepazinusies, taču solīja, ka to izdarīs un izvērtēs turpmākās darbības.

Pašlaik kritizētais projekta saturs no sociālo tīklu kontiem ir izdzēsti. "Neklusē" komanda atvainojas un uzsver, ka video un citu neadekvātu saturu publicējuši neuzmanības dēļ.

"Tie ir cilvēku stāsti, un mēs viņus vienkārši nošērojam savos kontos, nevis mēs to veicinām. Tie ir vienkārši cilvēku viedokļi, un mēs viņus publicējam tāpēc, ka viņi runā par savām pieredzēm," stāstīja projekta pārstāve Laura Noor.

Vai kampaņa valsts līmenī būtu jāīsteno brīvprātīgajiem? Centrā "Dardedze", kurā gadiem ilgi runā par vardarbību skolās, uzskata – ideja ir laba, bet izpildījums - nē.

"Tā nav pareiza prakse, domāt, ka bez mobinga neviens bērns nav izaudzis un ka bez mobinga neviena skola nevar pastāvēt. Es negribētu tā domāt, jo, tā domājot mēs esam nonākuši 1. vietā Eiropas Savienībā, kur skolās visvairāk mobings ir izplatīts," sacīja centra "Dardedze" valdes locekle Laila Balode.

Latvijas skolās ir augstākie mobinga rādītāji gan Eiropas Savienības, gan OECD valstu vidū. Ar izsmiešanu un pat ar fizisku vardarbību saskaras katrs trešais skolēns.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu