Video ⟩ Kā top Latvijas Bankas kolekcijas monētas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Medus monēta
Medus monēta Foto: Evija Trifanova/LETA

Jau kopš 1993. gada, Latvijas mākslinieki piedalās dažādos starptautiskajos monētu dizainu konkursos. Šogad otro reizi vēsturē Latvijas Bankas izlaistā monēta atzīta par Gada monētu prestižākajā monētu konkursā, vēsta raidījums "900 sekundes".

Video: "900 skundes" sižets

Monētu radīšanas process ir ļoti laikietilpīgs, jo ir niansēts un katra sīkākā detaļa ir ļoti svarīga, stāsta mākslinieks Artūrs Analts. Viņa “Medus monēta” vien pirms dažām dienām uzvarēja prestižākajā monētu konkursā, kas notika Berlīnē. Monēta ir veltīta ekoloģijas tēmai, liekot uzsvaru uz bišu lomu bioloģiskās daudzveidības uzturēšanā.

"Man bija ideja par medu, par ekoloģiju, dabu un Latviju. Līdz ar to process sākas no idejas koncepta. Pēc tam ņem zīmuli, zīmē un mēģini saprast, kā tas varētu izskatīties," raidījumam "900 sekundes" pastāstīja Analts.

Idejas īstenošanai bija nepieciešami divi gadi. Monēta nav apaļa, tā ir sešstūrainā, tāpēc kaltuvē bija jātiek galā ar vairākām sīkām niansēm.

"Kas nozīmē speciālas presformas, speciālas tehnoloģijas, dažādi  rādiusi, ar dziļumiem bija nianses, liekas, ka nekas īpašs nav, bet divi gadi paskrien, lai redzētu un sataustītu beigu rezultātu," par monētas izgatavošanas procesu pastāstīja Analts.

"Monētas reversā ir spīdīga daļa, kas ir Latvijas kontūra. Monētā ir attēlots izlijis medus, kas tiek attainots kā Rīgas jūras līcis," atklāja mākslinieks.

Jau otro reizi vēsturē Latvijas Bankas izlaistā monēta atzīta par Gada monētu. Turklāt ik gadu tās saņem arī citas prestižas balvas.

"Mūsu ievirze visus šos gadus nav mainījusies, uzskatām, ka mūsu monētas ir mūsu kultūras zīme, mūsu vērtības, par kurām stāstām starptautiskai sabiedrībai, un pats būtiskākais, ka paši sev savā zemē stāstām par tādām lietām, kuras ne visiem ir zināmas," norādīja Latvijas Bankas galvenais mākslas un dizaina eksperts Laimonis Šēnbergs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu