"Es neesmu pārgalvīgs." Pašaizliedzīgie darbinieki, kas koronavīrusa uzliesmojuma laikā Ķīnas iedzīvotājus nodrošina ar nepieciešamo (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Guo Kjangs.
Guo Kjangs. Foto: Reuters/ScanPix

Jaunā koronavīrusa uzliesmojums Ķīnā prasījis vairāk nekā 800 cilvēku dzīvības un visā pasaulē ar to saslimuši vairāk nekā 37 000. Daudzas Ķīnas lielpilsētas izskatās pamestas - cilvēki vairās pamest mājas, baidoties saslimt, tomēr ir cilvēki, kas katru dienu dodas uz darbu, lai citiem nodrošinātu nepieciešamo, vēsta aģentūra "Reuters".

29 gadus vecais Guo Kjangs, kurš strādā par piegādātāju, zina, ka viņa ģimene uztraucas ikreiz, kad vīrietis dodas uz darbu.

Ķīniešu Jaunā gada laikā, kad daudzi izmanto iespēju apciemot ģimenes, Guo devās un dzimto pilsētu Henanas provincē valsts centrālajā daļā. Kad parādījās ziņas, par jauno koronavīrusu, vīrietis pats pieteicās atgriezties Pekinā.

"Es neesmu pārgalvīgs cilvēks," Guo sacīja "Reuters", krāmēdams pārtikas preces savā elektriskajā divritenī un pārbaudīdams Pekinas adrešu sarakstu, uz kurām tās jānogādā.

"Bet kā lai es pasaku. Tas ir manam darbam, manai dzīvei, un es gribu palīdzēt sabiedrībai realizēt nelielu pašvērtību."

Guo strādā uzņēmumā "Dada-JD Daojia", kas pieder "JD.com". Viņš ir viens no tūkstošiem darbinieku, kas ar nepieciešamo nodrošina savos mājokļos izolējušos iedzīvotājus. Ķīnas varasiestādes noteikušas, ka cilvēkiem jāpaliek telpās un jāizvairās no pārpildītām, sabiedriskām vietām.

Veikala "7Fresh" darbinieks pirms atvēršanas to apstrādā ar dezinficējošu līdzekli.
Veikala "7Fresh" darbinieks pirms atvēršanas to apstrādā ar dezinficējošu līdzekli. Foto: Reuters/ScanPix

Kad sākās koronavīrusa uzliesmojums daudzi strādnieki līdzīgi kā Guo jau bija veikuši tālo ceļu pie savām ģimenēm, bet uzņēmumi atsauca darbiniekus, mudinot viņus strādāt kopienas labā un piedāvājot trīskāršot algas.

Lai mazinātu klientu bažas, daudzi uzņēmumi ieviesuši "bezkontakta piegādes", un daļai ēdienu piegāžu tiek pievienota informācija par to, kāda temperatūra bijusi darbiniekiem, kas ēdienu gatavojuši un piegādājuši.

"Man jāsaka, ka patiešām esmu uztraucies," Guo atbildēja uz jautājumu, kā viņš jūtas par savu drošību, "Reizēm es uztraucos, pat ja man ir neliels klepus. Tāpēc man mājās ir termometrs un reizēm, atgriezies no darba, es mēru temperatūru."

Kamēr koronavīrusa izplatīšanās dēļ tādas nozares kā viesmīlība un tūrisms cieš zaudējumus, pieaudzis pieprasījums pēc mobilajiem un tiešsaistes pakalpojumiem, piemēram, lietotnēm un spēlēm, kā arī pēc ēdiena un pārtikas piegādēm.

Lielākā daļa cilvēku, kas neiziet no mājām, fokusējas uz paša nepieciešamākā iegādi. "JD.com" sacīja, ka dārzeņu, olu un rīsu tirdzniecība lielveikalu "7Fresh" ķēdē pieaugusi par aptuveni 300%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

Pirmdien, 10. februārī, dzīve Ķīna pamazām atsāks ierasto gaitu, jo beigsies brīvdienu pagarinājums, ko varasiestādes noteica pēc Jaunā gada brīvdienām. Tomēr gaidāms, ka daudzi veikali paliks slēgti un darbinieki tiks aicināti palikt mājās. Daudzas Ķīnas lielpilsētas, tai skaitā Pekina un Šanhaja, izskatās pēc spoku pilsētām.

Guo sacīja, ka ilgo braucienu laikā viņš dzird tukšās pilsētas atbalsis.

"Ir sajūta, ka pilsēta ir pamesta. Tas pilnībā atšķiras no ierastā Pekinas paskata," sacīja vīrietis.

Guo Kjangs piegādā ēdienu tukšajās Pekinas ielās.
Guo Kjangs piegādā ēdienu tukšajās Pekinas ielās. Foto: Reuters/ScanPix

Jaunā koronavīrusa upuru skaits kontinentālajā Ķīnā sasniedzis 811 cilvēkus, bet saslimuši 37 198, svētdien, 9. februārī, paziņojusi Nacionālā veselības komisija.

Tādējādi bojāgājušo skaits pārsniedzis to cilvēku skaitu, kas gadsimta sākumā mira no akūtā elpošanas sistēmas sindroma (SARS).

Ķīnā pēdējo 24 stundu laikā reģistrēti 89 jauni nāves gadījumi un 2656 jauni inficēšanās gadījumi. Lielais vairums nāves un inficēšanās gadījumu reģistrēti Hubei provincē.

Kopš infekcijas uzliesmojuma sākuma pagājušā gada decembrī kopumā reģistrēti 37 500 apstiprināti inficēšanās gadījumi ar jauno koronavīrusu.

Par infekcijas epicentru tiek uzskatīta Uhaņa Hubei provincē, un tur reģistrēti 2147 no jaunajiem inficēšanās gadījumiem, kā arī 81 no jaunajiem nāves gadījumiem.

Kopumā no koronavīrusa izraisītās saslimšanas Uhaņā miruši 780 cilvēki.

Lai gan koronavīrus sasniedzis arī aptuveni 20 citas valstis, ārpus Ķīnas līdz šim reģistrēti tikai divi nāves gadījumi - viens Honkongā un viens Filipīnās.

2002. un 2003. gadā visā pasaulē tika reģistrēti aptuveni 8000 inficēšanās gadījumi ar SARS, un no inficētajiem mira 800 cilvēki.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu