Sekss, liekais svars un citi netikumi - kas noveda pie leģendārā Maika Taisona pirmā zaudējuma? (3)

Maiks Taisons Foto: AP/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Aizvadītā gadsimta astoņdesmito gadu vidū boksa pasauli pārņēma jauns fenomens vārdā Maiks Taisons. Amerikāņu bokserim šķietami nebija pretinieku, līdz 1990. gada 11. februārī viņš sensacionāli piedzīvoja karjeras pirmo zaudējumu. Tiesa, neveiksmi sekmēja vairāki Taisona paša radīti apstākļi, vēsta "Sports Express".

"Dzelzs" Maiks Taisons tiek uzskatīts par vienu no visu laiku labākajiem bokseriem. Amerikāņa ziedu dienās viņš cīņas bija uzvarējis jau pirms to sākuma, jo pretinieki bija pietiekami iebiedēti. Ļoti bieži slavenā boksera dueļi noslēdzās jau pirmajā raundā.

Taisons šķita neuzvarams. Bet pirms 30 gadiem boksa pasauli izdevās šokēt Džeimsam "Basteram" Daglasam, kurš Taisonu nokautēja viņu cīņas 10. raundā. 

Cīņā, kas norisinājās Japānā, Daglasam netika dotas absolūti nekādas izredzes. Vairums bukmeikeru kantoru pat nepiedāvāja iespēju veikt likmi uz šo cīņu. Un tomēr Daglasam izdevās pārsteigt visus. Taisona pretiniekam neko no šā dueļa nevar atņemt - viņš pelnīti izcīnīja uzvaru un kļuva par smagsvara čempionu. Tomēr konkrēto cīņu drīzāk zaudēja Taisons, nekā uzvarēja Daglass.

Foto: AP/Scanpix

Japānā ieradās ar lieko svaru

Taisons savas cīņas pārsvarā aizvadīja aptuveni 100 kilogramu smags. Kad leģendārais bokseris ielidoja Japānā, lai sāktu gatavoties gaidāmajai cīņai pret Daglasu, viņš svēra par 14 kilogramiem vairāk nekā ierasts.

Līdz minētajam duelim bija atlicis tikai mēnesis, un cīņas promoters Dons Kings saprata, ka slavenais cīkstonis gatavošanos neuztver nopietni, tāpēc bokserim piesolīja naudas bonusu, ja Taisonam izdosies nomest svaru līdz 100 kilogramiem.

Promotera triks nostrādāja, un tieši pirms cīņas Taisona svari rādīja 100 kilogramu, bet bija pazaudēts laiks, ko varēja izmantot, lai precīzāk sagatavotos pretiniekam.

Gulēja ar viesnīcas istabenēm

"Man bija sekss ar visām istabenēm," slavenajā Džimija Kimela šovā reiz atklāja pats Taisons.

Savā autobiogrāfijā "Undisputed Truth" (Neapšaubāmā Patiesība) bokseris ir devis plašāku ieskatu šajā jautājumā.

"Istabenes bija mans galvenais "ēdiens". Kad devos uz Japānu, domāju, ka sievietes tur ir kautrīgas un atturīgas. Bet, līdzko aizveras istabas durvis, viss mainās. Ļaudis prasīja, vai Japānas sievietes man deva padomus par seksu. Varu teikt, ka toreiz nebija laika izglītojošiem kursiem. Bija tikai puisis, kurš ļoti vēlējās seksu," rakstījis Dzelzs Maiks.

Tāpat cīkstonis atklāja, ka istabenes ar viņu iepazīstinājušas pat savas draudzenes: "Man pat nevajadzēja maksāt. Tiesa, es viņām atstāju ievērojamu dzeramnaudu, jo man toreiz naudas netrūka. Bija gadījumi, kad meitenes ciemos atveda arī savas draudzenes, lai iepazīstinātu ar mani."

Daudzi cīņu sporta pārstāvji ir izteikušies, ka treniņnometnēs izvairās no seksuālām attiecībām, lai uzturētu testosterona līmeni. Taisons, šķiet, šādu praksi nepiekopa, jo, kā atklājis pats bokseris, naktī pirms pašas cīņas pret Daglasu viņš pārgulējis ar uzreiz divām sievietēm.

Video: Maiks Taisons Japānā

Neuzskatīja Daglasu par cienīgu pretinieku

Jāatzīst, ka Taisons nebija vienīgais, kuram par Daglasu bija šāds viedoklis. Kā minēts, vairums totalizatoru pat nedeva iespēju veikt likmes uz šo cīņu.

Taisons un viņa promoters Kings bija pārliecināti, ka Daglass ir tikai neliels šķērslis ceļā uz lielo cīņu pret Evanderu Holifīldu, kas bija paredzēta 1990. gada jūnijā. Pirms cīņas pret Taisonu Daglass bija zaudējis Džesijam Fergusonam un Tonijam Takeram. Abus šos vīrus Taisons bija pārliecinoši uzveicis, kas boksera pašpārliecinātību kāpināja vēl vairāk.

Taisona vietā ar Holifīldu cīnījās Daglass, kurš piedzīvoja pārliecinošu sakāvi, bet nopelnīja 24 miljonus ASV dolāru (22 miljoni eiro).

Nokdauns vien desmit dienas pirms lielās cīņas

Taisona promoters Kings pirms gaidāmās cīņas noorganizēja publisku sparinga sesiju, kurā Dzelzs Maikam pretī stājās Gregs Peidžs. Šim pasākumam, protams, bija ieejas biļetes. Par nelaimi Taisonam, iegansts nedaudz nopelnīt pārvērtās par vienu no iespējamajiem zaudējuma cēloņiem.

Bija paredzēts, ka sparings ilgs divus raundus, bet tas noslēdzās jau pirmajā. Peidžs trāpīja precīzu "āķi", kā rezultātā Taisons tika nosūtīts nokdaunā. Sparings uzreiz tika pārtraukts. Šī bija pirmā reize, kad plašāka publika redzēja Taisonu atrodamies "uz dēļiem".

Ir pamats domāt, ka tik būtisks trieciens vien desmit dienas pirms galvenās cīņas pret Daglasu atstāja iespaidu uz Taisona sniegumu.

Video: Taisona sparings pret Peidžu

Līdz cīņai pret Daglasu Dzelzs Maiks bija patiesi neapturams, bet neveiksme duelī ar paša nenovērtēto pretinieku iezīmēja neveiksmju sākumu slavenā boksera dzīvē. Taisons gan paspēja iekrāt vēl četras uzvaras, pirms viņš 1992. gadā tika notiesāts par izvarošanu.

Pēc nepilniem trīs gadiem Taisons no apcietinājuma tika atbrīvots un uzvarēja nākamajās četrās cīņās, pēc kurām sekoja divi zaudējumi pret Evanderu Holifīldu. Otrā abu bokseru cīņa beidzās ar to, ka Taisons tika diskvalificēts par košanu pretiniekam ausī. Lai gan Taisons regulāri izcīnīja uzvaras līdz pat 2005. gadam, tieši zaudējumi pret Holifīldu iezīmēja viņa profesionālās karjeras lejupslīdi. Šodien gan var vairs tikai spekulēt, kā abu zvaigžņu cīņa būtu beigusies 1990. gadā, kad tai "pēc plāna" bija jānotiek pirmoreiz.

Taisons savas karjeras laikā ir izcīnījis 50 uzvaras (44 ar nokautu) un piedzīvojis sešus zaudējumus, kā arī divi amerikāņu boksera dueļi tika pasludināti par nenotikušiem (no contest).

Turpretim Daglass sportista gaitas noslēdza ar 38 uzvarām (25 ar nokautu), sešiem zaudējumiem, vienu neizšķirtu, un viena viņa cīņa pasludināta par nenotikušu (no contest).

Video: "Dzelzs" Maiks Taisons pret Džeimsu "Basteru" Daglasu

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu