Rēzeknes pusē atklāta reta sēne

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no mājaslapas senes.lv

Valsts mežu apsaimniekotāja "Latvijas Valsts meži" (LVM) speciālists meža inventarizācijā Taudejāņu mežā netālu no Rēzeknes atklājis šķietami izzudušu, retu sēni - Toverīšu sarkosomu, liecina informācija LVM mājaslapā.

Sēne neuzkrītošā kafijas krāsā atrasta starp brūnajām, nobirušajām apses lapām bērzu mežaudzē, kur sastopamas atsevišķas egles un apses. LVM vides plānošanas speciāliste Diāna Marga jauno vietu apsekoja un nelielā platībā konstatēja ļoti vitālu atradni, kurā auga vairāk nekā 100 Toverīšu sarkosomas īpatņi.

Marga skaidroja, ka Taudejāņu mežs ir ceturtā lielākā zināmā sugas atradne LVM Ziemeļlatgales reģionā. Iepriekš konstatētajās vietās bija fiksēti tikai atsevišķi īpatņi - kopskaitā līdz astoņiem, tādēļ par šo daudzskaitlīgo atradumu ir prieks.

LVM informē, ka sēņu atrašanas vietā izveidota laukumveida aizsargājamā sugas atradne, lai sugu saglabātu un nodrošinātu sēnei nepieciešamo dabisko mikroklimatu. Toverīšu sarkosoma tikai ļoti optimālos apstākļos varētu uzaugt katru gadu, citādi pārtraukums starp vienas un tās pašas atradnes ražu var būt 10 līdz 12 gadi.

Jau ziņots, ka toverīšu sarkosoma ir Latvijā un Eiropā reta un aizsargājama suga, kas Latvijā savulaik tika uzskatīta par izzudušu, taču pēdējos gados atrasta vairākās vietās. Pirmo reizi Ziemeļlatgales reģionā toverīšu sarkosoma tika atrasta 2015.gada pavasarī Rēzeknes novada Lendžu pagastā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu