Video ⟩ "Cilvēks ar motorzāģi pats sev iezāģē dibenā." Bīstamākās profesijas Latvijā (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Vairāku profesiju pārstāvji uzskata, ka tieši viņu darbs ir pakļauts dažādiem dzīvībai bīstamiem riskiem, taču patiesībā par bīstamajām nozarēm tiek uzskatītas tādas, kurās cilvēki iet bojā vai gūst letālas traumas, atklāj raidījums "Bez Tabu".

Video: "Bez Tabu" sižets

Saskaņā ar Valsts darba inspekcijas datiem par visbīstamākajām nozarēm Latvijā tiek uzskatītas būvniecība, sauszemes transports, lauksaimniecība, mežizstrāde un kokapstrāde.

"Ir bijušai nelaimes gadījumi. No Finanšu ministrijas jumta nokrita celtnieks nevis jumiķis, jo viņam nebija dokumentu. Tāpat no VDI jumta pirms daudziem gadiem nokrita celtnieks, kuram arī nebija dokumentu, ka viņš ir jumiķis," raidījumam "Bez Tabu" atklāja biedrības "Latvijas Jumiķu apvienība" valdes priekšsēdētājs Armands Liede.

Liede vērš uzmanību, ka likumdošanā būtu jāiekļauj nosacījums, ka jumta darbus drīkst veikt tikai sertificēti un tam īpaši apmācīti jumiķi, nevis jebkurš celtniecības darbu veicējs, kā tas notiekot praksē.

Būvniecībā strādājošie iet bojā gan tranšejās, gan strādājot augstumā uz jumtiem, gan veicot citus darbus. Par īpaši bīstamu tiek uzskatīta jumiķa profesija, jo darbs tiek veikts augstumā un prasa manāmas iemaņas, kuras kurš katrs cilvēks neprot.

Tikmēr lauksaimniecības nozarē strādājošie cilvēki cieš no ķimikālijām un savaino sevi dažādās iekārtās vai lauksaimniecības tehnikā.

Sauszemes transportlīdzekļu vadītāju darbs tiek uzskatīts par bīstamu, jo darbinieki diezgan bieži cieš ceļu satiksmes negadījumos. Piemēram, šoferiem nereti gadās aizmigt pie stūres, kas var beigties ar ceļu satiksmes negadījumiem.

Zāģeriem ir ļoti stingras darba drošības prasības, kas, iespējams, viņus pasargā no iekļūšanas Latvijas topa augšgalā. Tiesa, dažādi negadījumi mežizstrādes nozarē notiek gana bieži, jo traumas visbiežāk gūst iesācēji. Tāpat traumās iedzīvojas pieredzējuši zāģeri, kuri jūtas gana pašpārliecināti un vairs nav tik uzmanīgi. Letāli iznākumi un smagas traumas ir arī kokapstrādes nozarē.

"Parasti mežistrādes nozarē cilvēki sazāģējas. Ir bijis interesants gadījums, kad policija pat iesaistīta, jo nevarēja saprast, kā cilvēks ar motorzāģi var iezāģēt pats sev dibenā. Zāģējot ar vienu roku un plašu atvēzienu rodas atsitiens, kā rezultātā zāģis atlec atpakaļ," sacīja Pēteris Kaļeiņokvs, kurš ir zāģeris ar 40 gadu pieredzi.

Bīstamo nozaru un darbavietu tops citās valstīs ir citādāks, un tā noteikšanas metodes ir dažādas. 

ASV par visbīstamāko nozari tiek uzskatīta mežizstrāde. Šo topu veido pēc letālo iznākumu skaita uz 100 tūkstošiem nodarbināto. Tāpat ASV starp bīstamākajam nozarēm ir arī zvejniecība, aviācija, jumta darbi un atkritumu pārstrāde.

Latvijā bīstamākās nozares nosaka pēc notikušo nelaimes gadījumu un arodslimību skaita. Ik gadu statistika nedaudz atšķiras.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu