Maģiski rituāli un cūka kā dāvana. Desmit dīvainākie veidi, kā cilvēki pasaulē svin Valentīndienu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Valentīndiena gandrīz katram asociējas ar puķēm un konfekšu kastēm. Taču dažādās pasaules valstīs šajā romantiskajā dienā ir vēsturiski izveidojušās dīvainas tradīcijas, par kurām daudzi nemaz nav dzirdējuši. Šajā rakstā ir apkopoti desmit dīvainākie veidi, kā pasaulē svin Valentīndienu.

Dienvidāfrika: sirds simbols uz piedurknes

Kaut arī šajā valstī Valentīndienas svinēšana ir diezgan tradicionāla, tomēr ir viena īpatnība. Jaunas meitenes ievēro romiešu pagānisko svētku Luperkālijas tradīcijas, piespraužot savas simpātijas vārdu pie piedurknes. Dažās vietās to dara arī vīrieši. Šos auglības svētkus savulaik februārī svinēja par godu dievietei Junonai un zemkopības dievam Faunam (saukts arī Lubercus).

Brazīlija: maģiskie mīlestības rituāli

Brazīlijā Valentīndiena (portug. - Dia dos Namorados) tiek svinēta 12. jūnijā. Vientuļas sievietes rīko nelielus rituālus (portug. – simpatias), lai varētu iepazīties ar labu vīru vai puisi. Ja gadījumā rodas vēlme izmēģināt maģiskus rituālus šā gada februārī, lūk, viena no idejām: uzraksti savu simpātiju vārdus uz papīra gabaliņiem, sarullē tos, ieliec ūdens glāzē un pirms gulētiešanas novieto zem gultas. Nākamajā rītā tā lapiņa, kas atvērusies visvairāk, arī būs tava īstā mīlestība.

Valentīndiena
Valentīndiena Foto: /

Velsa: karote

Mīlas karošu grebšana ir sena Velsas tradīcija, kad jauni puiši  greba karotes no koka gabala, lai uzdāvinātu to kādam īpašam cilvēkam. Uz karotēm tiek izgrebti dažādi mīlas simboli. Kaut gan mūsdienās koka karotes taisa reti, tomēr tradīcija vēl pastāv.

Dānija: minēšanas spēles

Šī spēle saucas Gaekkebrev, ko var tulkot kā “Joku vēstules”, taču tradīcija ir diezgan romantiska. Cilvēki raksta jautrus pantiņus vai mīlestības vēstules, un vienīgais mājiens par to, kas ir šīs vēstules autors, ir punkts aiz katra viņa vārda burta. Ja saņēmējs uzmin, kas ir sūtītājs, tas saņem olu Lieldienu svētdienā, bet, ja neatmin, tad ola ir jādāvina īstajam sūtītājam.

Filipīnas: visapkārt kāzas

Filipīnās daudzi pāri izmanto iespēju apprecēties tieši Valentīndienā. Tūkstošiem pāru svin kāzu jubilejas. Simtiem cilvēku pulcējas sabiedriskās vietās, lai mītu gredzenus vai atjaunotu savus laulības solījumus.

Japāna: obligātā šokolāde

Sievietes dāvina šokolādi vīriešiem, arī saviem kolēģiem. Tā kā sievietes izjūt pienākumu iepriecināt katru pazīstamu vīrieti, šokolādes ir maziņas. Savukārt Baltajā dienā (14. martā), kas Japānā ir otrā sieviešu un taisnības diena, vīrieši sievietēm dāvina divreiz vai trīsreiz vērtīgākas dāvanas.

Taivāna: ziedu valoda

Japānas tradīcija, tikai otrādi. Vīrieši apdāvina sievietes Valentīndienā, bet Baltajā dienā to dara sievietes. Vīrieši var dāvināt ziedus, bet pievēršot uzmanību to skaitam: viena roze nozīmē mīlestību, vienpadsmit rozes nozīmē - iemīļotākā, deviņdesmit deviņas rozes nozīmē mūžību, bet simt astoņas rozes nozīmē kāzas.

Vācija: romantiskas cūciņas

Valentīndiena Vācijā tiek atzīmēta diezgan tradicionāli, tomēr lielā daļā dāvanu tiek iekļautas cūciņas, jo tās tiek uzskatītas par iekāres un veiksmes simbolu. Tās ir iespējams atrast arī dažādās provokatīvās pozās un šokolādes veidā.

Valentīndienas rotājumi Indijā
Valentīndienas rotājumi Indijā Foto: AFP/LETA

Taizeme: aizmirst par seksu

Liela daļa taizemiešu pusaudžu izvēlas zaudēt nevainību tieši šajā dienā. Savukārt Bangkokas pilsētas amatpersonas mudina pārus nesteigties un tā vietā apmeklēt kādu templi un palaist brīvībā putnus (putnu atbrīvošana no būriem ir budistu rituāls, kas uzlabo karmu).

Dienvidkoreja: visas vientuļās dāmas

Pie Valentīndienas un Baltās dienas pievienojas Melnā diena, kuru svin 14. aprīlī. Tie, kas neko nesaņēma iepriekšējos svētkos, ēd melnās nūdeles jajangmyeon un skumst par vientulību kopā ar citiem vientuļiem cilvēkiem.

ASV: mazie Valentīni

Amerikas skolās bērni apmainās ar tūkstošiem mazu Valentīndienas kartiņu, lai apliecinātu mīlestību un draudzību. Tas bērniem ir iegansts uzdāvināt Valentīndienas kartīti ar mīļāko multfilmu varoni savam labākajam draugam vai simpātijai.

Foto: Valentīndiena pasaulē

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu