"Biju mata tiesu no nāves." Kā "pazuda" vīrs, kurš sagādāja pirmo zaudējumu slavenajam Maikam Taisonam? (2)

Džeimss Daglass pret Maiku Taisonu Foto: AP/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Nedaudz vairāk kā pirms 30 gadiem notika, iespējams, lielākais pārsteigums sporta vēsturē - savu pirmo zaudējumu piedzīvoja leģendārais Maiks Taisons. Diemžēl Dzelzs Maika pāridarītāja Džeimsa "Bastera" Daglasa tālākā karjera dažādu iemeslu dēļ neuzņēma iecerēto trajektoriju, stāsta "Sport Express".

1990. gada 11. februārī ar 10. raunda nokautu Džeimss Daglass paveica to, kas šķita neiespējami. Ļoti iespējams, ka Taisona sniegumu ietekmēja arī dažādi viņa paša izraisīti negatīvi apstākļi, bet Daglass tik un tā sevi varēja saukt par smagsvara čempionu. par nelaimi Daglasam, arī viņa karjera neattīstījās tā, kā viņam būtu gribējies.

Cīņas ar promoteru, depresija, alkoholisms un citi negatīvi apstākļi noveda pie tā, ka Bastera zvaigzne norietēja teju uzreiz pēc uzlēkšanas.

"Don, tu taču esi arī mans promoters"

2014. gada intervijā Daglass atklājis, ka viņa prieki par uzvaru bijuši īsi, jo uzreiz nācies sākt cīņu ar viņa un Taisona promoteru Donu Kingu.

"Par uzvaru paspēju priecāties tikai ringā. Uzreiz pēc tam sākās murgi - nācās tiesāties ar Kingu. Vairumā gadījumu jaunajam čempionam tiek dota iespēja atpūsties un atzīmēt savu panākumu, bet man tādu privilēģiju nebija. Cīņa ar Taisonu nebija beigusies, vēl nākamo pusgadu šī komēdija turpinājās," stāstījis Daglass.

"Ar visiem šiem mēsliem tika sabojāts mans prieks par uzvaru. Pirmkārt, tas viss ļoti nogurdināja. Otrkārt, bija arī ļoti sāpīgi. Nodomāju: "Don, tu taču esi arī mans promoters." Viņš tomēr varēja šim visam pieiet cilvēciskāk: "Malacis! Sarīkojam revanšu." Bez problēmām būtu piekritis," turpinājis Daglass.

Daglass intervijā stāstījis par Dona Kinga protestu saistībā ar tiesneša darbu minētajā cīņā. Pēc Kinga domām, cīņas tiesnesis pārāk lēni skaitīja līdz desmit pēc tam, kad 8. raundā Taisons pretinieku bija nosūtījis nokdaunā.

Lēmums netika mainīts, bet revanša cīņai Daglass nepiekrita principa dēļ. Viņš Kingam teicis, ka piekritīs revanša cīņai tikai tad, ja viņam tiktu piedāvāti 24 miljoni ASV dolāru, kas bija summa, ko galdā lika Holifīlda promoteri. Šī summa bija 18 reizes lielāka nekā tas, ko piedāvāja Kings. Līdz ar to Daglass izgāja ringā pret Holifīldu, kur viņš trešajā raundā tika nokautēts. Šis zaudējums iezīmēja Daglasa pāragro norietu.

Alkoholisms, liekais svars un problēmas ģimenē.

Nav noslēpums, ka neilgi pirms cīņas pret Taisonu viņsaulē devās Daglasa māte. Šo traģisko notikumu Daglass spēja pārvērst par papildu motivāciju gaidāmajai cīņai. Arī pēc uzvaras izcīnīšanas Daglass ringā, izplūzdams asarās, paziņoja, ka uzvara veltīta mātei, taču bokseris šim smagajam notikumam līdz galam tomēr nespēja tikt pāri.

Mātes nāve, nemitīgie strīdi ar tēvu un sievas veselības problēmas darīja savu, un bokseris pievērsās alkoholam. Pirms dueļa pret Holifīldu Basters pudelei padevās reizi pa reizei, bet pēc minētās cīņas alkohols kļuva par teju ikdienišķu Daglasa draugu. Bijušais čempions regulāri piedzērās līdz nožēlojamam stāvoklim, kā arī viņa svars sasniedza pat 180 kilogramus.

"Pēc Holifīlda cīņas biju noguris. Tā vienkārši. Viss bija apnicis, viss bija pelēks. Sākās depresija. Tāpēc arī nobarojos - bija nospļauties par pilnīgi visu. Ja māte būtu bijusi dzīva, viņa noteikti mani ierobežotu un noliktu uz kājām. Tā vietā regulāri piedzēros līdz neadekvātam stāvoklim. Toreiz dzīvoju Floridā. Tur arī 1996. gadā tas notika - mājās pārrados smagā reibumā, aizmigu un pamodos pēc trīs diennaktīm. Ārstus izsauca mana sieva. Viņi sākumā vēl diskutējuši, ko ar mani darīt - vai maz ir jēga cīnīties par manu dzīvību," par dzīves zemākajiem mirkļiem stāstījis Daglass.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Me and the #champ #busterdouglas @official_busterdouglasko ????? #boxer #tb

A post shared by Alizandra Hilton (@atlanta_ali) on

"Biju mata tiesu no nāves"

Daglass bija nonācis diabētiskajā komā. Diabēts gan bokserim bijis vienmēr, bet, kamēr uzturēta sportiskā forma, tikmēr slimība nav radījusi īpašas problēmas. Bet alkohola regulāra lietošana situāciju pasliktināja. "Biju mata tiesu no nāves. Situācija bija ļoti smaga. Mani fiziski nav varējuši pakustināt, jo biju nobarojies," stāstījis Daglass.

Pēc šā notikuma bokseris sapratis, ka dzīvesveids jāmaina: "Pamodos un sapratu, ka nu jau būs gana, laiks saņemt sevi rokās. Atsāku treniņus, jo ļoti gribēju atgriezties boksā," turpinājis Daglass.

"Bokss man bija normālas dzīves simbols," teicis Basters.

Diemžēl boksera atgriešanās ringā nebija veiksmīga. 1998. gadā Basters cīņā par WBA čempiona jostu piedzīvoja zaudējumu pret Lu Savarezu. Šāds pavērsiens atkal noveda pie motivācijas pazaudēšanas. Pirms atvadīšanās no ringa Daglass uzveica Andrē Krauderu - vīru, kura profesionālā boksa bilance bija astoņas uzvaras, 49 zaudējumi un četri neizšķirti. Tādu pretinieku Basters, iespējams, varētu pārspēt arī šodien, 59 gadu vecumā.

Šobrīd Daglass dzīvo dzimtajā Kolumbusā, uztur savu biznesu un bauda mierīgu dzīvi. Nav šaubu, ka daudzu acīs viņš ir atpazīstams "tikai" kā bokseris, kurš uzveica Taisonu. Bet tas ir sasniegums, kas pirms viņa 37 mēģinājumos nebija izdevies nevienam. Lai arī Daglasa karjeras turpinājums nebija no spožākajiem, viņa boksera gaitas allaž kalpos kā piemērs tam, ka profesionālajā sportā panākumi lielā mērā ir atkarīgi no tā, vai sportista psiholoģiskais stāvoklis ir pareizs.

Video: "Dzelzs" Maiks Taisons pret Džeimsu "Basteru" Daglasu

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu