Trauksmes cēlēji, kas atklāj patiesību? Ķīnā pazudis vēl viens cilvēktiesību aktīvists, kurš ziņoja no koronavīrusa epicentra (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ķīnas iedzīvotāji
Ķīnas iedzīvotāji Foto: AFP / Scanpix

Pagājušās nedēļas ievadā tika ziņots par pazudušu cilvēktiesību aktīvistu un pilsonisko žurnālistu Čeņu Cjuši, kurš ziņoja par koronavīrusa epidēmiju vīrusa epicentra Uhaņā. Tikmēr dažas dienas vēlāk parādījās informācija, ka pazudis vēl viens aktīvists Fans Biņs.

Tādējādi no jauna uzvirmojušas spekulācijas, ka Ķīnas varas iestādes cenšas apklusināt trauksmes cēlējus, kas atklāj patiesību par jauno koronavīrusu "Covid-19".

Gan Čeņs, gan Fans bija apņēmības pilni sniegt sabiedrībai pēc iespējas plašu informāciju, par to, kas notiek vīrusa pārņemtajā Uhaņā. Abu aktīvistu videoreportāžām “YouTube” bija tūkstošiem skatījumu, tomēr tagad viņu abu sociālo tīklu konti ir apklusuši, un daļa Ķīnas sabiedrības bažījas, ka abi aktīvisti varētu būt apklusuši uz visiem laikiem, ziņo Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Čeņs Cjuši pazuda 6.februārī – dienā, kad no koronavīrusa nomira Uhaņas slimnīcas ārsts Li Veņlians, kurš viens no pirmajiem brīdināja par jaunas slimības uzliesmojumu, par to nonākot policijā, kur viņam tika likts pārtraukt izplatīt “baumas”.

Viņa draugi un ģimene uzskata, ka Čeņs piespiedu kārtā esot ievietots karantīnā.

Savukārt Uhaņas iedzīvotājs Fans Biņs iepriekš nodarbojās ar uzņēmējdarbību, tomēr pēc vīrusa uzliesmojuma nolēma pievērsties pilsoniskajai žurnālistikai, lai stāstītu par patieso situāciju pilsētā.

Savu pirmo video vietnē “YouTube” viņš ievietoja 25.janvārī. Piekļuve “YouTube” Ķīnā ir liegta, tomēr tur ievietoto saturu Ķīnas iedzīvotāji var skatīties, izmantojot virtuālos privātos tīklus (VPN).

Savos pirmajos video Fans bija redzams, braukājam pa Uhaņas ielām un rādām notiekošo dažādās vietās. Pirmie video neguva lieto popularitāti, to skatījumu skaits veidoja vien aptuveni tūkstoti.

1.februāri Fans ievietoja video, kurā redzamas astoņu cilvēku mirstīgās atliekas mikroautobusā, kas novietots pie slimnīcas. Šo video noskatījās 200 000 cilvēki.

Fans vēlāk stāstīja, ka pēc šī video publiskošanas pie viņa ieradās policija, kas viņu nopratināja. Viņš tika nogādāts policijā, bet vēlāk atbrīvots.

Savukārt 9.februārī Fans ievietoja īsu video, kurā viņš izteica aicinājumu Ķīnas iedzīvotājiem doties ielās un atgūt varu no valdības. Pēc šī video publiskošanas viņa "YouTube" konts apklusa.

Ķīnas varas iestādes nav sniegušas nekādus komentārus nedz par Fana, nedz Čeņa likteņiem.

Starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācijas “Amnesty International” pārstāvji norāda, ka šobrīd nav skaidrs, vai abi aktīvisti tiešām ievietoti piespiedu karantīnā vai viņi atrodas policijā.

Savukārt kā norāda cilvēktiesību aktīvistu organizācija “Human Rights Watch”, Ķīnas varas iestādes varētu būt vienlīdz norūpējušās gan par paša vīrusa apturēšanu, gan par aktīvistu apklusināšanu.

Organizācija uzsver, ka Ķīnas varas iestādes regulāri vēršas pret aktīvistiem, kas cenšas sniegt patiesu informāciju par dažādiem notikumiem Ķīnā. Tā tas bija gan SARS epidēmijas laikā 2003.gadā, gan saistībā ar postošu zemestrīci 2008.gadā, gan vilciena katastrofu 2011.gadā, gan ķīmijas rūpnīcas eksplozijas gadījumā 2015.gadā.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu