Foto ⟩ "No ubaga zēna par princi." Skolēni Ēnu dienas ietvaros iepazīst darbu dzīvnieku aprūpē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Nav noslēpums, ka bērnu un jauniešu vidū dzīvnieki un ar to aprūpi saistītas profesijas vienmēr ir bijušas ļoti populāras. Nereti tieši šādas bērnības aizraušanās pāraug reālā vēlmē un rīcībā - ar to saistīt savu dzīvi.

To apliecina arī nule notikusī un jauniešu vidū tik populārā Ēnu diena, kurā 26 bērni un jaunieši bija izvēlējušies ēnot "PetCity" veterinārārsta (14) un mīļdzīvnieku friziera (12) profesijas.

Ēnu dienā jaunieši "PetCity" klīnikā vēroja, kā notiek dzīvnieku ārstēšana, kādas manipulācijas tiek veiktas, kādas iekārtas izmantotas dzīvnieku ārstēšanai. Tāpat, lai iemēģinātu roku veterinārārsta darbā, jauniešiem par pacientiem bija iedoti banāni, uz kuriem izmēģināt atvērtu brūču šūšanu. Jaunieši šo procesu uztvēra ļoti nopietni, rūpīgi un uzmanīgi šuva banānus.

Foto: publicitātes

Viena no ēnām, Beatrise (15 gadi) pastāstīja, ka viņa, jau kopš sevi atceras, vienmēr ir gribējusi kļūt par veterinārārsti, jo viņai ļoti patīk dzīvnieki. Arī pašlaik viņai mājās ir četri kaķi. Un pēc Ēnu dienā piedzīvotā meitene ir pārliecināta – nākotnē viņa noteikti būs veterinārārste.

Šeit citāts no Beatrises pieteikuma Ēnu dienai: "Vēlētos ēnot tieši veterinārārstu, jo jau no bērnības esmu vēlējusies savu nākotni saistīt ar šo profesiju. Man ļoti patīk dzīvnieki, un es ar tiem darbojos arī brīvajā laikā - ar suņiem hendlingā, ar zirgiem jāšanā, laukos darbojos ar četriem kaķiem. Sevi veterinārārsta lomā esmu mēģinājusi, kad griezu kaķim nagu, taču tas, manuprāt, nav nekas īpašs, jo gandrīz katrs to māk. Jau tagad es esmu izdomājusi, ka iešu studēt uz LLU. Esmu pat izpētījusi, kādus eksāmenus man vajadzēs nokārtot. Vienmēr arī aizejot pie veterinārārsta, man patīk skatīties, kā viņš strādā, ko tausta, ko klausās vai ko saka, un es vienmēr cenšos atcerēties kaut ko noderīgu. Vienmēr arī pa TV skatos visas veterinārijas programmas, pētu, kā tiek veiktas operācijas."

Arī Šarlote (16 gadi) jau kopš agras bērnības vēlas kļūt par veterinārārsti. Viņai pašai ir kaķītis ar dažādām veselības problēmām, bieži nācies apmeklēt klīnikas, tāpēc viņa nolēma, ka gribētu arī pati savu dzīvi saistīt ar veterināriju. Redzot veterinārārsta darba ikdienu un iesaistoties ārstēšanas procesā Ēnu dienā, apstiprinājās Šarlotes ekspektācijas par šo profesiju.

Savukārt jaunieši, kas ēnoja mīļdzīvnieku frizierus, bija pārsteigti, jo nebija pat iedomājušies, ka būs tik interesanti un ka viņi paši varēs iesaistīties dzīvnieku frizēšanas un sapošanas procesā.

Foto: publicitātes

"PetCity" mīļdzīvnieku frizieres bija parūpējušās, lai tieši Ēnu dienā jauniešiem būtu iespēja redzēt gan pavisam miniatūru sunīšu, gan apjomos un apmatojuma ziņā tiešām iespaidīgā malamuta šķirnes suņa aprūpi.

Frizieru ēnām Elīzai (14 gadi) un Meldrai (14 gadi) ļoti patika Ēnu dienā gūtie iespaidi un pieredze. Meitenes atklāja, ka arī nākotnē varētu savu darbu saistīt ar mīļdzīvnieku aprūpi. Meitenes pārsteidza, ka dzīvnieki frizēšanas laikā bija mierīgi un izbaudīja frizēšanās procesu.

Tomēr "PetCity" mīļdzīvnieku friziere Madara Metāla jauniešiem atklāja, ka ikdienā nereti nākas saskarties un strādāt arī ar nemierīgiem un pat agresīviem dzīvniekiem. Ļoti bieži gadās saņemt arī dzīvnieku kodienus un skrāpējumus.

Tāpat Madara pastāstīja, ka viena no svarīgākajām lietām šajā profesijā ir mīlēt savu darbu un dzīvniekus. Un atšķirībā no cilvēku friziera, kur klienti lielākoties ierodas pieklājīgā izskatā, tīri, mīļdzīvnieku friziera klients nereti ierodas kā “ubaga zēns”, bet projām dodas kā “princis”.

Foto: Ēnu diena "PetCity"

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity". 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu