Māmiņa sašutusi par "kaķēnu sūtīšanu uz jūrskolu" mācību grāmatā. VISC komentē "Zigurda stāstu" un sola šo tekstu vairs neiekļaut (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Facebook/Lubov Lubov

Svētdien, 16. februārī, kāda noraizējusies sieviete sociālajā tīklā "Facebook" dalījās ar uzdevumu no kādas 4. klases mācību grāmatas. Uzdevumā rakstīts par "kaķēnu sūtīšanu uz jūrskolu", bet sīkāk netiekot paskaidrots, ka vardarbība pret dzīvniekiem ir ar likumu aizliegta. Portāls "Apollo" sazinājās ar Valsts Izglītības satura centru (VISC), lai noskaidrotu viņu viedokli.

Sieviete dalījās ar fotogrāfijām no mācību grāmatas "Sociālās zinības 4. klasei" II daļas ar konkrētu piemēru:

"Zigurda stāsts. Mūsu kaķenei Pūkai piedzima četri kaķēni. Tētis gribēja tos sūtīt uz jūrskolu, bet man kļuva žēl. Tad viņš teica, ka nedēļas laikā man no tiem ir jātiek vaļā. Draugs ieteica atnākt uz tirgu. Ja neviens nepirks, tad atdāvināšu. Šorīt jau vienu kaķēnu pārdevu par vienu eiro. Domāju, ka man izdosies veiksmīgi pārdot visus kaķēnus. Par iegūto naudu jau nopirku Pūkai zivtiņas. Viņa tagad mājās tik skumji ņaud un meklē savus bērniņus."

Sašutusī māmiņa īpaši izcēla faktu, ka uzdevums jāpārrunā ar klasesbiedriem, bet neviens diskusijas jautājums nav par to, ka kaķēnus nedrīkst slīcināt.

Foto: Facebook/Lubov Lubov
Uzdevums no mācību grāmatas
Uzdevums no mācību grāmatas Foto: Facebook/Lubov Lubov

Sieviete "Facebook" ierakstā piebilda, ka bērniem būtu jāmāca laipnība un līdzjūtība.

Ar ierakstu dalījušies vairāk nekā 150 lietotāju, kā arī aktīvi komentējuši un reaģējuši. Daži komentētāji arī atzīmējuši VISC komentāros, sagaidot kādu reakciju.

"Mēs dzīvojam ļoti mainīgā pasaulē, un skolēni vienmēr ir rosināmi pārbaudīt faktus, izteikt viedokli par dažādām situācijām un arī jautāt pieaugušajiem. Tas rosina kritisko domāšanu un problēmu risināšanas spēju.

Skolēni jāmudina pārbaudīt jebkuras informācijas ticamību. To pieprasa mūsdienu straujais dzīves ritms," portālam pauda VISC vecākā referente Sandra Falka.

Viņa norāda, ka konkrētais uzdevums "Zigurda stāsts" ir reāla dzīves situācija, tieši tāpēc darba burtnīcā piedāvāts par to pārrunāt.

"Skolēniem atbildot uz jautājumu - "Kāpēc tirgojas rakstos pieminētie bērni?" - piedāvāts izvērtēt dažādas situācijas. Gan iemeslus, kāpēc bērni dodas tirgoties, gan pieaugušo atbildību un dažādo iespējamo rīcību sekas. Mācību procesā skolotājs var rosināt pārrunāt šo situāciju morālos aspektus."

Falka pauž, ka "vienlaikus arī skolotājam ir jāiemāca cieņa pret uzskatu daudzveidību un pret to apmaiņas procesu sabiedrībā. Skolēni var nepiekrist citu viedoklim, taču nedrīkst noliegt tiesības to paust. Mācību procesā diskusija sekmīgi veicina kognitīvos un sociālos procesus klasē."

VISC portālam "Apollo" norāda, ka ir vienojies ar apgādu "Zvaigzne ABC" par teksta "tētis gribēja tos sūtīt uz jūrskolu" darba burtnīcas "Sociālās zinības 4. klasei" II daļas atkārtotajā izdevumā izņemšanu.

VISC atklāja, ka apgāds "Zvaigzne ABC" līdz šim nevienu sūdzību par minētās darba burtnīcas saturu nebija saņēmis.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu