"Pasaulē ir vairāk labu nekā ļaunu cilvēku!" Skābes uzbrukuma upure dalās ar atziņām pēc šausminošā notikuma

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Atsede Nguse ar Menberi Aklilu slimnīcā.
Atsede Nguse ar Menberi Aklilu slimnīcā. Foto: Menbere Aklilu/Facebook

Astede Nguse, 29 gadus veca etiopiete, cieta smagus sejas bojājumus pēc skābes uzbrukuma, ko pastrādāja viņas vīrs 2017. gadā. Nu sieviete atklāj savu ceļu līdz atlabšanai un stāsta, kā spējusi saglabāt ticību dzīvei, vēsta BBC.

"Kā justos mans dēls?"

Māmiņa un šausminošā uzbrukuma izdzīvotāja stāstījusi, ka "mani ir aizkustinājis apkārtējo maigums un mīlestība. Pasaulē ir vairāk labu nekā ļaunu cilvēku".

Skābe ir gandrīz pilnībā iznīcinājusi viņas seju un radījusi plašus ķermeņa bojājumus. Astede nav saņēmusi nepieciešamo medicīnisko palīdzību Etiopijā. Tāpat trūcis līdzekļu, lai dotos ārstēties kādā citā pasaules malā - palīgā esot nākuši sievietes draugi un iepriekš vēl neiepazīti labdari, kuri savākuši naudu sievietes ārstniecībai Taizemē. Ar saziedoto naudu gan nepietika, lai sieviete varētu turpināt atlabt slimnīcā un viņai šķita, ka nāksies atgriezties mājās, taču palīdzīgu roku sniegusi vēl kāda labdare.

Menbere Aklilu, etiopiešu sieviešu tiesību aktīviste, kura dzīvo ASV, izlasījusi par notikušo sociālajā tīklā "Facebook". Tā kā sieviete pati bija saskārusies ar vardarbību ģimenē, viņa izjutusi spēcīgu vēlmi palīdzēt.

"Kad lasīju viņas stāstu, izjutu žēlumu, kā jau visi, taču atskārsme par to, ka viņa ir arī māte, raisīja manī pārdomas par to, kā justos mans dēls, ja es nonāktu viņas vietā. Tas patiesi aizskāra manu sirdi."

2016. gadā Etiopijas valdības veiktā pētījumā secināts, ka aptuveni trešdaļa pieaugušu sieviešu šajā valstī ir saskārušās ar fizisku, emocionālu vai seksuālu vardarbību. Valstī ik gadu reģistrē 50 līdz 75 uzbrukumus, kuros izmantota skābe.

Kaimiņu brīdinājums

Astedes vīrs, ar kuru viņa apprecējās 2012. gadā, esot bieži vien sievieti iekaustījis par dažādiem sīkumiem.

"Mūsu kaimiņi bija uztraukušies un daudzi teica, ka vienu dienu viņš mani nogalinās. Neskatoties ne uz ko, es turpināju dzīvot ar viņu - man šķita, ka daru to bērna labad. Es negribēju lai viņš, kā savulaik es, izaug bez tēva," stāstījusi sieviete.

Visbeidzot 2015. gadā vīrietis savu dzīvesbiedri piekāvis tik smagi, ka viņa zaudējusi pāris zobus, pēc kā viņa ar bērnu pārvākusies uz savu dzimto pilsētu. Viņas māte un māsa palīdzējušas atvērt mazu kosmētikas veikalu. Kādu laiku viss bijis kārtībā.

2017. gada jūnijā sieviete saņēmusi telefona zvanu no sava vīra. Viņš izlicies, ka atrodas kaimiņvalstī - Saūda Arābijā, taču Astede sapratusi, ka tie ir meli, jo fonā dzirdējusi Etiopijā izplatītu valodu.

Pēc mēneša vīrietis ieradies viņas mātes mājās. Viņš paslēpies krūmos un sagaidījis, kad iznāk viņa sieva, tad aplējis viņu ar skābi, kas nekavējoties sāka saēst viņas ādu. Viņa saukusi pēc palīdzības un pēc īsa mirkļa izskrējusi viņas māte, brālis un māsa. Vīrietis aizbēga ar netālu gaidoša automobiļa vadītāja palīdzību.

Dalītās sāpes

Astedei Ngusei tika konstatēti smagākās pakāpes apdegumi plaukstām, sejai, ausīm un vienai kājai. Sieviete zaudēja redzi.

"Mana ģimene uz slimnīcu atveda manu piecus gadus veco dēlu. Viņam teica, ka esmu viņa mamma un ka viņam jāsasveicinās, taču viņš uzmeta man skatu un atteicās, sakot "tā nav mana mamma, mana māte ir skaista"," atminējusies 29 gadus vecā sieviete.

Sava ārstēšanās kursa beigās Taizemē ar Astedi sazinājusies Menbere Akilu un pēc ilgstošas cīņas ar imigrācijas dienestiem nokārtojusi viņas pārvešanu uz ASV. Aktīviste atklājusi, ka viņa izturas pret Astedi kā pret savu meitu.

"Mēs dzīvojam kopā. Mēs dalām sāpes un pieredzi. Es palīdzu sievietēm, jo mīlu sevi. Katru reizi, kad palīdzam kādam, mūsu pašu brūces sadzīst," stāstījusi Menbere.

Nu Astedei palīdz mediķi Kalifornijas štatā ASV un viņai ir parādījusies cerība uz "normālu" dzīvi.

"Man ir bijusi veiksmīga plakstiņu atjaunošanas operācija. Pirms tam man tādu nebija. Nu es varu attaisīt un aiztaisīt acis. Esmu pabeigusi Braila raksta apmācības kursus un mācos darboties ar datoru. Man ir lieli sapņi un zinu, ka man izdosies tos īstenot," BBC atklājusi sieviete.

Ja viņa varētu satikt savu vīru, Astede viņam uzdotu tikai vienu jautājumu: "Kāpēc tu man to nodarīji?"

Viņas vīrs vēl nav atrasts, taču tiesa viņa prombūtnē vīrietim jau ir piespriedusi mūža ieslodzījumu cietumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu