Arheologi, iespējams, atraduši Romas leģendārā dibinātāja Romula kapavietu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kapavieta, kas iespējams, piederējusi Romas leģendārajam dibinātājam un pirmajam karalim Romulam.
Kapavieta, kas iespējams, piederējusi Romas leģendārajam dibinātājam un pirmajam karalim Romulam. Foto: AFP / Scanpix

Arheologi secinājuši, ka Romas forumā atklātā kapavieta, iespējams, piederējusi Romas leģendārajam dibinātājam un pirmajam karalim Romulam.

Arheologi to nodēvējuši par "pārsteidzošo atklājumu".

Akmens sarkofāgs, kas datēts ar sesto gadsimtu pirms mūsu ēras, un apļveida struktūra, kas, domājams, bijis altāris, tika atklāti zem Romas foruma jau pirms vairākām desmitgadēm, taču eksperti nespēja vienoties par to, vai kapavieta piederējusi leģendārajam Romulam.

Sarkofāgā kauli netika atrasti.

Saskaņā ar leģendu Romuls nodibināja Romu pēc tam, kad bija nogalinājis savu dvīņubrāli Remu, ar kuru nespēja vienoties par to, kurā vietā celt pilsētu. Leģenda vēsta, ka abus brāļus uzaudzināja vilku māte.

Vēsturnieki izsenis strīdējušies par to, vai tā nav tikai leģenda, tomēr, ja šādi brāļi tiešām dzīvojuši, tad aktuāls ir jautājums, kur tika apglabāts Romuls.

Viena no leģendām vēsta, ka Romuls pēkšņi pazudis. Savukārt cita stāsta, ka Romulu nogalinājuši saniknoti senatori, kas sarāvuši viņa līķi gabalos, kurus izkaisījuši pa pilsētu.

Tādā gadījumā, ļoti iespējams, nebija mirstīgo atlieku ko apglabāt, bet par piemiņu pilsēta uzcēla savam dibinātājam svētvietu.

Kolizeja arheoloģiskais parks, kas pārrauga forumu, kurā atrodas sarkofāgs, pavēstījis, ka nesenie atklājumi norāda, kas tas tiešām bijis Romas dibinātāja kaps.

"Vai Romuls eksistēja vai nē, tas nav svarīgi. Svarīgi ir, ka seno cilvēku skatījumā viņa tēls iezīmēja pilsētas politisko dzimšanu," norādīja itāļu arheologs Paolo Karafa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu