"FATF lēmums parāda, ka, kopīgi strādājot, varam sasniegt lielus mērķus." Kariņš uzskata, ka ir atjaunota valsts reputācija (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Valsts kanceleja

Ar pasaules centrālās organizācijas naudas atmazgāšanas apkarošanai Finanšu darījuma darba grupas (FATF) lēmumu nepakļaut Latviju pastiprinātai uzraudzībai ir atjaunota valsts reputācija, aģentūrai LETA uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers pauda, ka finanšu sektora uzraudzības "kapitālais remonts" ir izdevies un pirms gada izvirzītais mērķis - sakārtot finanšu noziegumu novēršanas sistēmu un atjaunot mūsu valsts reputāciju - ir sasniegts. Viņš arī pateicās visiem ekspertiem, institūcijām un organizācijām. "Esam paveikuši milzīgu darbu un tas ir novērtēts. FATF lēmums parāda, ka, kopīgi strādājot, varam sasniegt lielus mērķus. Tas, protams, nenozīmē, ka varam apstāties, ir jāturpina īstenot iesāktais, lai iedzīvinātu pieņemtos lēmumus," sacīja Kariņš.

Savukārt finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) atzina, ka vērienīgais darbs finanšu sektora regulējuma, kā arī uzraudzības un kontroles sakārtošanā ir atmaksājies. "Lai šis novērtējums mums kalpo kā motivācija turpināt darbu, kas vērsts uz tautsaimniecības attīstību un atbalstu uzņēmējdarbībai. Kredītiestādēm ir nodrošināti visi priekšnosacījumi, lai turpmāk strādātu, skaidri apzinoties Latvijai specifiskos riskus, un sekmētu mūsu valsts izaugsmi," uzsvēra Reirs.

Pirmdien, 24. februārī, plkst. 10 Ministru prezidents sasaucis Finanšu sektora attīstības padomes sēdi, kurā "Moneyval" un FATF delegācijas vadītāja, Finanšu izlūkošanas dienesta priekšniece Ilze Znotiņa ziņos par FATF plenārsēdes lēmumu par Latviju.

Jau ziņots, ka pasaules centrālā organizācija naudas atmazgāšanas apkarošanai Finanšu darījuma darba grupa (FATF) lēmusi nepakļaut Latviju pastiprinātai uzraudzībai, tādējādi Latvija netiks iekļauta tā dēvētajā valstu "pelēkajā sarakstā", aģentūru LETA informēja Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) birojā.

Šonedēļ Parīzē notika FATF plenārsesija, kuras laikā tika lemts par Latvijas iekļaušanu valstu sarakstā, kurās ir konstatēti stratēģiski trūkumi naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanā jeb tā saucamajā "pelēkajā sarakstā".

FATF secinājusi, ka Latvija ir izveidojusi stipru un noturīgu finanšu noziegumu novēršanas sistēmu, tāpēc valsts netiks pakļauta pastiprinātai uzraudzībai jeb iekļaušanai tā dēvētajā "pelēkajā sarakstā".

Ar šo lēmumu Latvija ir pirmā Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas "Moneyval" pārraudzībā esošā dalībvalsts, kura sekmīgi izpildījusi visas FATF 40 rekomendācijas. "Moneyval" ir FATF asociētais biedrs.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu