"JKP vienīgie konstanti pilda solījumus." Jurašs Rīgai sola miljonu koku, partijas biedri apstiprina uzticību esošajai vadībai (16)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jānis Bordāns, Juris Jurašs un Juta Strīķe.
Jānis Bordāns, Juris Jurašs un Juta Strīķe. Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas domes mēra amata kandidāts, Saeimas deputāts Juris Jurašs (JKP) galvaspilsētas iedzīvotājiem sola absolūtu pašvaldības pārvaldes caurspīdīgumu, kā arī ilgstoši pastāvošu problēmu risināšanu, tostarp pilsētas apzaļumošanu.

Jurašs šodien, 22. februārī, notiekošajā Jaunās konservatīvās partijas (JKP) padomes sēdē uzsvēra, ka ir gatavs cīnīties par uzvaru Rīgas domes vēlēšanās, pārstāvot JKP kā tās virzīts mēra amata kandidāts.

Politiķis akcentēja, ka partija un galvaspilsēta ir izaicinājumu un pārmaiņu priekšā.

"Rīgas domes vēlēšanās mums beidzot ir jāmaina Rīga. Mums kā saliedētai komandai ir jāuzvar vēlēšanās, un JKP ir jāuzrunā pilsoņi, ikviens rīdzinieks pievienoties un uzticēties mums," sacīja Jurašs.

Parlamentārietis uzsvēra, ka JKP mērķis ir atgūt Rīgu, kas ir Latvijas kodols, pilsētu atbrīvojot no 10 gadus ilga "korupcijas žņauga".

"Esam ceļā uz mērķi darīt Rīgu spožu, brīvu un skaistu," klāstīja politiķis.

Aicinot partijas biedrus darboties un darīt, Jurašs akcentēja, ka ceļā uz panākumiem jāzina ne vien mērķis, bet arī ceļš, kā to sasniegt.

"Es jums šodien saku: "Darām!"," teica Jurašs, aicinot ikvienu rīdzinieku pievienoties partijai, tās mērķiem un balsot par to vēlēšanās.

Jurašs retoriski vaicāja, kur pazuduši rīdzinieku samaksātie nodokļi, akcentējot, ka, neskatoties uz teju miljardu lieliem galvaspilsētas ieņēmumiem, Rīgā aizvien ir sabrukuši tilti, bedrainas ielas un plaukst korupcijas skandāli.

"Tikai ar saukļiem vien mēs neuzvarēsim. Populisma un daudzsolīšanas laiks ir beidzies, mūsu spēks ir un būs darbos," uzsvēra Jurašs. Klātesošajiem vaicājot, vai JKP sevi ir pierādījusi darbos, Jurašs pats atbildēja uz sevis uzdoto jautājumu: "Jā un vēlreiz jā!".

Jurašs akcentēja, ka galvenais piedāvājums Rīgai ir godīga un atvērta pārvaldība. Viņš solīja amatos nevirzīt "vecos čomus, mīļākās un šoferu dēlus", jo amatos jāstrādā godīgiem, drosmīgiem un profesionāliem cilvēkiem.

Pievēršoties Rīgas apzaļumošanas jautājumam, Jurašs sacīja, ka viņam ir izstrādāta speciāla programma "Miljons koku Rīgai", kuras mērķis ir izveidot Rīgu par zaļāko pilsētu Ziemeļeiropā. Tas nozīmēs zaļo zonu, pilsētas parku, ielu apstādījumu veidošanu arī tajās pilsētas vietās, kur tie nav bijuši. "

Jauns parks būs arī Teikā, Marsa velodroma vietā," solīja politiķis, tādējādi pievēršoties arī asajai diskusijai par jaunās Valsts drošības dienesta ēkas celtniecību minētajā teritorijā.

"JKP ir vienīgie, kuri konstanti pilda to, ko iepriekš solījuši cilvēkiem. Tāpēc mūs dēvē par nemiera cēlētājiem, laivas šūpotājiem un kašķu meklētājiem,"

vērtēja politiķis, uzsverot, ka tas tikai apliecinot, ka partija aizstāv savu vēlētāju intereses un to, ka, redzot mēģinājumus "izbīdīt kādu shēmu", JKP uz to skaidri un skaļi norāda. Spēkus tam savukārt dodot pārliecība, ka taisnība vienmēr uzvarēs.

Jurašs uzsvēra, ka JKP ir godīgu pārmaiņu nesēji, piebilstot, ka partijai ir nenogurstoši jāstrādā pārmaiņu, izaicinājumu un pārbaudījumu priekšā.

JKP darbības pamatā Rīgas domē būs absolūti caurspīdīga pilsētas pārvalde, solīja Jurašs, akcentējot, ka Rīgas domē tiks aizliegts jebkurš iepirkums, kas paredzēs komercnoslēpuma institūtu.

Rīdzinieku naudas plūsmas tiešsaistes režīmā būs redzamas ikvienam, un tie uzņēmēji, kuri negribēs piekrist šiem nosacījumiem, pašvaldības pasūtījumus saņemt nevarēs, brīdināja mēra amata kandidāts.

Turpinot sākto cīņu ar azartspēļu aizliegšanu visā Latvijas teritorijā, JKP programma paredz spēļu zāļu slēgšanu ne tikai Rīgas vēsturiskajā centrā, bet arī pilsētas mikrorajonos. Tāpat, iesaistot privātās izglītības iestādes, divu gadu laikā tiks nodrošinātas 2000 papildu vietas Rīgas bērnudārzos, solīja Jurašs, piebilstot, ka tas tikšot izdarīts, neuzbūvējot nevienu jaunu bērnudārzā ēku.

Lai nodrošinātu jaunās ģimenes ar dzīvokļiem un "atvēsinātu sakarsušo īres tirgu", partijā ir izstrādāta īpaša programma "Pirmais mājoklis Rīgā", kas paredz gadā nodrošināt dzīvokļus vismaz 1500 jaunajām ģimenēm.

Šī iespēja tikšot veidota sadarbībā ar "Altum" jauno mājokļu programmu. Tāpat mājokļu jomā, sadarbībā ar Tieslietu ministriju tiks turpināts darbs, lai atbrīvotu iedzīvotājus no nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksāšanas saprātīga izmēra primārajam mājoklim.

"Gadījumā, ja saprātīgs risinājums tiks bremzēts Saeimā, Rīgas dome pilsētniekiem nodrošinās ievērojamas NĪN atlaides," solīja Jurašs.

Politiķis tāpat uzsvēra, ka brīvas konkurences principi tiks izmantoti ne tikai bērnudārzu un mājokļu tirgus sakārtošanā, jo JKP plāns paredz brīvu konkurenci arī atkritumu apsaimniekošanas nozarē, kas pilsētniekiem nodrošinās zemākas cenas un augstāku pakalpojumu kvalitāti. 

Sabiedrības iepazīstināšana ar pilnu Jauno konservatīvo programmu Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām un visu komandu notiks šā gada martā.

Juraša uzruna noslēdzās ar ilgstošām klātesošo biedru ovācijām, stāvot kājās.

Sestdien notikušajā JKP padomes sēdē politiskā spēka biedri Bordānu atkārtoti ievēlēja partijas valdes priekšsēdētāja amatā. Bordāns bija vienīgais šī amata kandidāts. Par viņu nobalsoja 248 padomes sēdes dalībnieki.

Lielu izmaiņu nav arī partijas valdē - amatus tajā saglabājuši trīs no četriem līdzšinējiem valdes locekļiem. Saeimas deputātiem Jutai Strīķei, Jurim Jurašam un Krišjānim Feldmanam valdē pievienosies arī parlamentārietis Gatis Eglītis.

Bordāns pasākumā uzsvēra, ka taisnīguma aizstāvēšanai jābūt radikāliem. Viņa ieskatā "vecā sistēma" katru dienu cieš sakāvi, savukārt JKP, cīnoties par taisnīgumu, ir brīva no bailēm un virzās uz iedzīvotājiem doto solījumu pildīšanu.

Partijas vadītājs arī akcentēja, ka svarīgākais gaidāmajās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās ir "patriekt kleptokrātiju jeb korumpēto varu no galvaspilsētas", kam sekotu tādas pašas darbības citos Latvijas reģionos.

No padomē sacītā gan ir noprotams, ka JKP gaidāmajās vēlēšanās paļausies pati uz saviem spēkiem, ne tikai startējot atsevišķi no citiem koalīcijas partneriem, bet sarakstam nepiesaistot cilvēkus, kas ir pazīstami sabiedrībā, bet nav partijas biedri.

"Mums nebūs primadonnu un viesmākslinieku no malas. Mēs paši esam spēcīgi, mums ir savi līderi, mēs zinām, kā izdarīt darbus," apliecināja Rīgas domes JKP frakcijas vadītājs Jānis Ozols.

Partijā patlaban ir 1160 biedri, gada laikā to kopskaitam palielinoties par 87 cilvēkiem.

Parlamentārietis Feldmans, uzrunājot partijas biedrus, kritizēja arī esošos koalīcijas partnerus, norādot, ka aiz viņu darbiem un solījumiem stāvot arī slēptas intereses.

JKP Saeimas frakcijas vadītāja Strīķe pauda pārliecību, ka, pateicoties tieši JKP, Latvijai izdevies izvairīties no iekļūšanas tā dēvētajā "pelēkajā sarakstā", vienlaikus partijai piedēvējot arī virkni citu panākumu Latvijas politikā un ekonomikā.

Šodien notiekošajā partijas padomes sēdē Strīķe lepojās ar JKP paveiktajiem darbiem Saeimā, uzsverot, ka padarīts ir daudz. 

"Bez mums nebūtu cienījama Latvijas prezidenta, pirmās valdības bez tiešas oligarhu ietekmes, laba Latvijas Bankas prezidenta. Bez mums mēs visi iekļūtu pelēkajā zonā.

Niknās cīņās izdevās pieņemt valsts budžetu ar lielāko pensiju indeksāciju," uzskaitīja politiķe, norādot, ka bez JKP iesaistes nebūtu ne lielākās pensiju indeksācijas, ne arī depozīta sistēmas.

Strīķe asi kritizēja Ventspils mēru Aivaru Lembergu (Latvijai un Ventspilij), uzsverot Saeimā ievēlētās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) tiešu sasaisti ar viņu. Strīķes ieskatā Lembergs un ZZS palīdzot nodrošināt Krievijas režīma intereses Latvijā.

"Neaizmirstiet, kādas partijas murrājošais premjers vadīja valdību un kurš vada Saeimas Nacionālās drošības komisiju. Būtu smieklīgi, ja nebūtu bīstami," teica Strīķe.

Arī JKP līderis un tieslietu ministrs Jānis Bordāns savā uzrunā kritizēja Lembergu. Bordāns uzsvēra, ka viņa vizīte ASV "bija viens no pilieniem, kas pārpildīja pacietības mēra trauku" un Lembergam tika noteiktas sankcijas.

Bordāns ir pārliecināts, ka JKP ir komanda, kas neļaus valdībai Ventspils mēra jautājumā atslābt, jo "Lembergam visi ceļi uz varu nav nogriezti."

Strīķe tomēr piebilda, ka JKP nav rusofobi, vienlaikus norādot, ka cilvēki Krievijā tiek indēti ar šovinisma propagandu, kuras apmērus Latvijā līdz šim nav izdevies samazināt. "Mums šī inde jānovāc no informācijas pārtikas plauktiem," teica Strīķe.

"Mums nebūs ne labklājības, ne tiesiskuma, ja ļausim totalitārisma režīma pakalpiņiem pārņemt varu valstī. Ja negribam staigāt ar aizšūtām kabatām, lai drošības dienesti nepiemet narkotikas, kā tas notiek kaimiņvalstī, mums ar nagiem un zobiem jāturas pie Eiropas vērtībām,"brīdināja politiķe.

Tomēr, neskatoties uz JKP dažkārt pausto kritiku valdības koalīcijas partneriem, Bordāns uzskata, ka cita koalīcija patlaban nav iespējama.

Bordāns aģentūrai LETA teica, ka JKP ir labi sadarbības partneri koalīcijai, taču no paustās kritikas nav jābaidās, jo tā tiek izteikta, lai partneri redzētu, kādā veidā jāsadarbojas ar JKP.

"Es arī sevis pārstāvētās partijas iekšienē netaupu kritiku, ja mēs tiecamies uz nosprausto mērķu sasniegšanu.

Visas labās lietas, ko mūsu politiskie partneri ierosinājuši, vienmēr esam atbalstījuši, ja tas saskan ar mūsu vērtībām. Ja viņas atšķiras, tad... Bet es nezinu, vai kāda cita koalīcija iespējama," paziņoja Bordāns.

Piemērs, kur koalīcijas partneru uzskati ar JKP nesaskanēja, bija gadījums ar "Latvenergo", kur uzņēmuma padomē bija plānots iecelt ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) padomnieku Pāvelu Rebenoku.

"Ja cilvēks ar sliktu reputāciju nav iekārtots" Latvenergo", tad tagad viņš kļuvis par Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja vietnieku. Mums tas nav pieņemami," norādīja Bordāns.

Vaicāts, kā viņš vērtē partiju gatavošanos Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām, Bordāns atbildēja, ka visām vēlēšanās startējošām partijām jau ir vēlēšanu pieredze, tomēr lielākā daļa šo politisko spēku ir "jauns draivs", līdz ar to vecajām partijām būs tām jālīdzinās.

Lai arī partijas startēs atsevišķi nevis vienotā sarakstā, Bordāns uzskata, ka tas partijām liks ciešāk mobilizēties vēlēšanām.

"Aicinu tagad nekoncentrēties uz sūkstīšanos vai nelielu liekulību, ka mēs jau gribējām startēt kopā, bet nesanāca. Tagad ir jākoncentrējas uz to, lai visa sabiedrība piedalās vēlēšanās, jo iepriekš Nilam Ušakovam (S) tika piešķirts mandāts no to cilvēku rokas, kuri vēlēšanās nepiedalījās," paziņoja Bordāns.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) savā uzrunā partijas padomes sēdē par koalīcijas partneriem bija vēl tiešāks.

"Var izvēlēties draugus un pat dzīvesbiedru, bet kolēģus Saeimā un koalīcijas partnerus izvēlēties nevar. Kādus Dievs devis, ar tādiem jāstrādā," norādīja satiksmes ministrs.

Linkaita vārdus pavadīja partijas padomes sēdes dalībnieku aplausi.

Linkaits arī papildināja, ka esošā koalīcija nav "jaukākā domu grupa, ar kuru gribētu doties izlūkos, taču citas mums nav," tāpēc JKP ir jāspēj sadarboties, ieklausīties un jāpastāv par savām interesēm.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu