Veselības ministrijai iebildumi pret ieceri ļaut alkoholu tirgot internetā (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Alkohols
Alkohols Foto: Pixabay

Veselības ministrijai (VM) ir iebildumi pret Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātajiem grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, ar kuriem paredzēts atļaut alkoholu tirgot internetā.

Latvijā patlaban ir aizliegts pārdot alkoholiskos dzērienus internetā.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē 2019. gada 6. februārī tika izskatīts Latvijas Alkohola nozares asociācijas priekšlikums par alkoholisko dzērienu tirdzniecību internetā.

Saeimas komisijas un EM pārstāvji konceptuāli atbalstīja priekšlikumu atļaut pārdot alkoholiskos dzērienus internetā, tāpēc EM tika lūgta izstrādāt attiecīgu regulējumu.

EM informēja, lai arī patlaban Latvijā ir aizliegts pārdot alkoholiskos dzērienus internetā, ir mājaslapas, kas tomēr piedāvā iegādāties alkoholiskos dzērienus, apejot likumu un radot negodīgas konkurences priekšrocības pret pārējiem komersantiem.

EM pauda pārliecību, ka nepieciešams atcelt aizliegumu tirgot alkoholiskos dzērienus internetā fiziskām personām un paredzēt piegādes kārtību alkoholiskajiem dzērieniem. Lai nodrošinātu likumprojekta grozījumu ieviešanu, ir izstrādāts atbilstošs regulējums attiecībā uz alkoholisko dzērienu pārdošanu internetā.

Likumprojekts paredz, ka alkoholiskos dzērienus varēs saņemt gan mazumtirdzniecības vietā, gan izmantojot kurjerpastu pircēja norādītajā adresē.

Tomēr VM atzinumā norādījusi, ka no sabiedrības veselības aizsardzības viedokļa likuma grozījumi nav atbalstāmi, jo tādējādi tiks veicināta alkohola pieejamība.

Vienlaikus VM pauda bažas, ka nepilngadīgas personas varēs uzdoties par pilngadīgu un pasūtīt alkoholiskos dzērienus internetā. Tāpat, piegādājot alkoholisko dzērienu patērētājam uz mājām, nebūs nodrošināti droši pasākumi vecuma identifikācijai.

Tomēr EM atzina, ka likumprojekts paredz pircēja vecuma pārbaudi divas reizes - iegādājoties alkoholiskos dzērienus un saņemot tos. Pie alkohola iegādes personas vecumu pārbaudīs pārdevējs, pārbaudei izmantojot personas apliecību jeb ID karti, "eParaksts Mobile" vai kādu citu kvalificētu personas elektroniskās identifikācijas līdzekli.

Par minētajiem likuma grozījumiem nākamnedēļ lems valdība, bet gala lēmums būs jāpieņem Saeimai. 

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu