Video ⟩ Muzejs Losandželosā atklāj ekspozīciju par godu grupai "Pērkons"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Īpašie viesi - grupa "Pērkons" piedalās Latvijas Radio 2 gada vērtīgākās dziesmas "Muzikālās bankas" 20 gadu jubilejas fināla koncertā Daugavpils Olimpiskajā centrā.
Īpašie viesi - grupa "Pērkons" piedalās Latvijas Radio 2 gada vērtīgākās dziesmas "Muzikālās bankas" 20 gadu jubilejas fināla koncertā Daugavpils Olimpiskajā centrā. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Amerikas Savienotajās Valstīs atklāta leģendārajai latviešu rokgrupai "Pērkons" veltīta ekspozīcija. Tā apskatāma aukstā kara laika kultūras un vēstures jautājumiem veltītajā "The Wende Museum" Losandželosā, vēsta raidījums "900 sekundes".

Šī ir pirmā reize Latvijas rokmūzikas vēsturē, kad kāda no grupām globālā mērogā izraudzīta stāstījumam par "Dzelzs priekškaru".

Stāsta saknes meklējamas vairāku gadu senā pagātnē, kad amerikāņu izcelsmes režisors sāka veidot vēsturisku stāstu par grupu "Pērkons". Tās mūziku un tekstiem, kā arī dzīvi Padomju Savienībā. Filmā apskatīts leģendārais koncerts Ogrē, izdemolētais vilciens un daudz kas cits.

Šo filmu izveidoja trimdas latvietis, latviešu sabiedrībā viņš ir pazīstams kā Korijs Avots, bet pasē viņš ir Korijs Makleods. Filmas pirmizrāde notika jau pirms diviem gadiem. Tā bija zīmīga ar to, ka tika veidota virtuālās realitātes stilā. Proti, tā jāskatās ar īpašām brillēm, liekot būt klātesošam notikumā.

Režisoram darbs bijis interesants gan tehniskajā, gan saturiskajā ziņā.

Filmas režisors Korijs Makleods akcentē, ka "šīs grupas koncertos varēja sajust, ko nozīmē brīvība. Kā tas ir justies brīvam. Pat ja tās bija tikai dažas stundas, mēs jutāmies brīvi."

Režisors uzskata, ka "Pērkons" varbūt tiešā veidā nav uzskatāmi par Padomju Savienības sabrukšanas vaininiekiem, taču viņi ir daudz paveikuši, lai tas notiktu.

Tagad filmu savā ekspozīcijā iekļāvis "The Wende museum" Losandželosā. Šis muzejs veltīts aukstā kara tematikai. Vairāk koncentrējoties uz zināmākiem notikumiem, piemēram, sadalīto Vāciju un Berlīnes mūri, tā krišanu un dzīvi pirms un pēc. Caur grupu "Pērkons" apmeklētājiem tagad būs iespēja iepazīties ar dzīvi Padomju Latvijā un brīvības alkām tajā.

Grupas līderis Juris Kulakovs stāsta, ka "varētu jokoties, ka mūsu vieta ir muzejā! Esam dzīvie muzeja eksponāti, ja mēs tā vēsturē paskatāmies, un Ieva Akuratere ar dziesmu "Manai tautai" būtībā ir Māte Latvija! Simbols!"

Paredzams, ka grupai "Pērkons" veltītā ekspozīcija muzejā būs apskatāma visu šo gadu. Pati grupa turp doties gan neplāno. Pārāk dārgs prieks. Ceļš turp un atpakaļ būtu jāsedz pašiem.

Kulakovs par došanos uz ASV vien nosmej: "Ja kāds uzsauc, jā, labprāt. Ja vēl organizē, kādu koncertu, jā. Bet citādāk kulties man neinteresē. Latvijā patīk daudz labāk!"

Video: Raidījuma "900 sekundes" sižets 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu