Saistībā ar koronavīrusa uzliesmojumu Itālijā Lietuvā veiks stingrākus piesardzības pasākumus lidostās (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: EPA/Scanpix

Saistībā ar jaunā koronavīrusa "Covid-19" izplatīšanos Itālijas ziemeļos Lietuvā tiks veikti stingrāki piesardzības pasākumi lidostās, cita starpā uzstādot tur termovizorus attālinātai temperatūras mērīšanai un intensīvāk pārbaudot cilvēkus, kas tikko ielidojuši no Itālijas, pirmdien, 24. februārī, Ārkārtējo situāciju komisijas sēdē paziņojis veselības ministra vietnieks Aļģirds Šešeļģis.

Tikmēr Lietuvas Ārlietu ministrija ieteikusi savas valsts pilsoņiem, kuri dodas uz Itāliju, neapmeklēt desmit pašvaldības Lombardijā un divas pašvaldības Venēcijas reģionā, kurām noteikta karantīna.

"Viens no galvenajiem jautājumiem ir preventīvu pasākumu veikšanas lidostās. (..) Nolēmām operatīvāk kontrolēt situāciju, izmēģinājām virkni termovizoru, viens no tiem der cilvēku temperatūras mērīšanai un ir pārvietojams. Nolemts nekavējoties sākt to izmantot kā palīglīdzekli," norādījis viceministrs.

Viņš arī ieteicis cilvēkiem izvērtēt savus ceļojumu plānus un pārdomāt, vai tos labāk neatlikt uz vēlāku laiku. 

Pastiprināti piesardzības pasākumi, tai skaitā termovizoru uzstādīšana, paredzēti Viļņas un Kauņas lidostās, jo Palangai tiešas satiksmes ar Itālijas lidostām nav.

Kā savukārt pastāstījusi Nacionālās sabiedrības veselības uzraudzības laboratorijas Viļņas departamenta direktore Rolanda Liņģiene, ar komisijas lēmumu Ziemeļitālija oficiāli iekļauta to reģionu sarakstā, no kuriem ieradušies ceļotāji tiks intensīvāk novēroti. No šiem cilvēkiem tiks paņemta kontaktinformācija, lai tuvāko divu  nedēļu laikā ar viņiem varētu sazināties, jo tāds ir šā vīrusa inkubācijas periods. Līdz šim Lietuvā tāda kārtība tika attiecināta tikai uz cilvēkiem, kuri ierodas no Ķīnas. 

Pasažieri, kas tikko atceļojuši no Milānas, var tikt lūgti divas nedēļas izvairīties no kontaktiem ar citiem cilvēkiem, bet viņu darba devēji tādā gadījumā tiktu lūgti dot viņiem iespēju strādāt mājās. Tiks paredzēta arī iespēja saņemt darbnespējas lapu. 

Lietuvas Veselības ministrija paziņojusi, ka cilvēki, kas uz Lietuvu atlidojuši no Venēcijas, Lombardijas, Pjemontas un Emīlijas-Romanjas, tiks pārbaudīti vēl pirms izkāpšanas no lidmašīnas - viņiem paredzēts mērīt temperatūru un novērtēt viņu vispārējo pašsajūtu. 

Ārlietu ministrija savukārt norāda, ka pārvietošanās Šengenas telpā netiek ierobežota, bet cilvēkiem, kuri pašlaik atrodas Itālijā, ieteikts vērīgi sekot situācijai, ievērot personisko higiēnu un vērtēt savu pašsajūtu.

Komisijas sēdē arī nolemts, ka Lietuvas mobilo sakaru operatori pilsoņiem, kuri ceļo pa Itāliju, sūtīs īsziņas ar brīdinājumiem par vīrusa radītajiem apdraudējumiem.

Šešeļģis pastāstījis, ka pašlaik tiek vākta informācija par Lietuvas pilsoņiem, kas devušies uz Itālijas ziemeļiem vai tur dzīvo. Ja izrādītos, ka kāds no viņiem inficējies ar jauno koronavīrusu, viņš tiktu nogādāts Viļņas Santaras klīnikas Infekcijas slimību centrā, bet slimniekus varētu pieņemt arī citas Lietuvas ārstniecības iestādes. 

Speciālisti arī lūdz visus, kas pēdējo divu nedēļu laikā ceļojuši pa Itāliju, reģistrēties Lietuvas Nacionālā sabiedrības veselības centra interneta vietnē, aizpildot anketu.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu