Komisija nespēj vienoties par Sēlijas novada izveidi un ieceri noraida

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas deputāts Sandis Riekstiņš
Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas deputāts Sandis Riekstiņš Foto: Zane Bitere/LETA

Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas deputāti šodien, 24. februārī, tomēr nav spējuši vienoties par Sēlijas novada izveidi.

Sēlijas novada apvienības pārstāvji komisijas sēdē norādīja, ka par savu attīstības centru izvēlējušies Viesīti, lai gan iepriekš komisija ieteica izvēlēties starp Jēkabpili un Aizkraukli.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvis Madars Lasmanis sēdē uzturēja ministrijas priekšlikumus par potenciālajā Sēlijas novadā iekļaujamo pašvaldību iekļaušanu citos novados. Pēc viņa paustā, ministrija nesaredz perspektīvu, ka Viesīte varētu veidoties par attīstības centru.

Parlamentārietis Sandis Riekstiņš (JKP) komisijas sēdē atbalstīja Sēlijas novada izveidi, taču balsot sēdē nav varējis, jo nedarbojas pašvaldību reformas komisijā. Viņš arī secināja, ka vietējo pašvaldību pārstāvji iepriekš nav viņu iesaistījuši Sēlijas atbalstīšanā, ko viņš labprāt darītu, jo pats nāk no Sēlijas. 

Novada izveidi sēdē atbalstījis arī bijušais politiķis, iekšlietu darbinieks, ģenerālis Juris Vectirāns, kurš esot atgriezies uz dzīvi dzimtajā vietā - Jaunjelgavas novadā.

Lemjot par Sēlijas novadu, sēdē pēc komisijas priekšsēdētāja Artūra Toma Pleša (AP) iniciatīvas pasludināts pārtraukums, lai Sēlijas pašvaldības tomēr lemtu starp Jēkabpili un Aizkraukli kā attīstības centru. 

Taču pēc pārtraukuma Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājs Guntis Libeks (VL-TB/LNNK), pārstāvot visus novadus, pauda, ka novadu vadītājiem nav ne pilnvaru, ne vēlēšanās mainīt savu viedokli. Viņš apgalvoja, ka līdz šim atrašanās Aizkraukles vai Jēkabpils tuvumā nav devusi pienesumu attīstībai, bet Viesīti vietvaru pārstāvji intuitīvi redz kā centru, kas šādu pienesumu dos.

Balsojumā Sēlijas novada izveide, apvienojot Aknīstes, Ilūkstes, Jaunjelgavas, Jēkabpils, Neretas, Salas un Viesītes novadus, netika atbalstīta. Paredzēts, ka šie novadi nākotnē būs Jēkabpils, Aizkraukles un Daugavpils novadu sastāvā.

Komisijas deputāts Viktors Valainis (ZZS) pēc balsojuma pauda nožēlu, ka kolēģi kārtējo reizi nav ņēmuši vērā piederības un kultūrvēsturisko aspektu. Viņš arī uzteica vietvaras, kas paudušas vēlmi apvienoties.

Jau vēstīts, ka Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas sēdē parlamentārieši uzdeva potenciālā Sēlijas novada pašvaldībām nedēļas laikā vienoties, kur būs to attīstības centrs - Jēkabpilī vai Aizkrauklē.

Sēlijas novadu apvienības paplašinātajā sēdē vietvaru pārstāvji par administratīvo centru izvēlējās Viesīti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu