"Ir pārliecība, ka mūsu dienesti seko līdzi situācijai un ir augstā gatavībā." Kariņš komentē koronavīrusa izplatību pasaulē (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krišjānis Kariņš
Krišjānis Kariņš Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijā nav apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar jauno koronavīrusu, tomēr atbildīgie dienesti ir gatavi nepieciešamības gadījumā neļaut šim vīrusam izplatīties, otrdien pēc Krīzes vadības padomes sēdes mediju pārstāvjiem sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš atzina, ka šī bija jau otrā krīzes vadības padomes sēde par minēto jautājumu, lai sekotu līdzi koronavīrusa izplatībai pasaulē un Eiropā.

"Patlaban Latvijā nav neviena apstiprināta saslimšanas gadījuma ar jauno koronavīrusu. Latvijā šī slimība nav pierādījusies. Ja kāds domā, ka varētu būt saslimis ar šo slimību, atgriežoties no slimības skarta reģiona, aicinām nedoties pie ārsta, bet zvanīt uz tālruņa numuru 113. Dienesti ieradīsies un šo cilvēku nogādās uz pārbaudēm, lai nodrošinātu, ka šī slimība nevarētu viegli izplatīties," stāstīja Kariņš. 

Ministru prezidents uzsvēra, ka Latvijas atbildīgie dienesti ir gatavi individuāliem izsaukumiem. "Mēs nemitīgi sekojam līdzi notikumu attīstībai. Ja rekomendācijas mainītos, tad tas tiktu darīts zināms. Man ir pārliecība, ka mūsu dienesti seko līdzi situācijai un ir augstā gatavībā," pauda Kariņš.

Kā ziņots, patlaban Latvijā nav apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar jauno koronavīrusu.

Latvijas Veselības ministrija (VM) no 24.februāra par koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām, uz kurām attiecināti īpaši pasākumi noteikusi Ķīnu, Dienvidkoreju, Irānu, kā arī Itālijas Lombardijas un Veneto apgabalus. 

Speciālisti iesaka izvērtēt ceļojuma nepieciešamību uz minētajām koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām, kā arī ceļojuma laikā ievērot vispārējos profilakses pasākumus un sekot līdzi vietējo varas iestāžu norādījumiem.

Ceļotājiem, kuri atgriežas no šīm vietām, jānovēro sava veselība turpmākās 14 dienas. Parādoties saslimšanas simptomiem, piemēram, paaugstinātai ķermeņa temperatūrai, klepum, rīkles iekaisumam un apgrūtinātai elpošanai, VM iesaka ierobežot kontaktus ar ģimenes locekļiem un citām personām, nekavējoties zvanīt 113 un informēt ārstniecības personas par simptomiem un ceļojumu uz koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām. 

Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra pārstāvji arī informējuši, ka pirmdien Eiropas Komisijas Veselības drošības komiteja un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra rīkotajā telefonkonferencē secināts, ka satiksmes ierobežojumi patlaban nav nosakāmi - tomēr visas aviosabiedrības ir informētas par attiecīgajiem pārbaudes mehānismiem. Vienlaikus arī konkrētās pilsētās, kur reģistrēts liels saslimušo skaits, ir slēgta satiksme un iebraukšana konkrētajās teritorijās ir ierobežota.

Slimību profilakses un kontroles centrs informē, ka kopumā pasaulē no 2019.gada 31.decembra līdz 2020.gada 23.februārim ziņots par 78 833 laboratoriski apstiprinātiem saslimšanas gadījumiem, ko raisīja jauns koronavīruss "Covid-19". Tostarp saslimuši arī 16 veselības aprūpes darbinieki, savukārt 2463 pacienti ar nopietnām blakusslimībām ir miruši.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu