"Novērojam situāciju, veicam papildu pasākumus pie Latvijas robežas." Lietuvas robežsargi brīdina iebraucējus no Latvijas saistībā ar koronavīrusu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas-Lietuvas robeža
Latvijas-Lietuvas robeža Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropā turpinot izplatīties jaunajam koronovīrusam "Covid-19", Lietuvas robežsargi cilvēkiem, kas valstī iebrauc no Latvijas un Polijas, sākuši sniegt informāciju par ieteicamo rīcību slimības pazīmju parādīšanās gadījumā.

Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstījis Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta vadītājs Rustams Ļubajevs, robežkontrole pie Šengenas zonas iekšējām robežām netiek atjaunota - robežsargi izvēles kārtībā aptur automobiļus, sniedz iebraucējiem informāciju, dala lapiņas.

Pie Eiropas Savienības ārējām robežām uzraudzību pār iespējamajiem koronavīrusa riskiem veic Lietuvas Nacionālais sabiedrības veselības centrs, bet robežsargiem, kas patrulē pie Lietuvas robežām ar Latviju un Poliju, nav iespēju novērtēt cilvēku veselības stāvokli. 

"Novērojam situāciju, esam sākuši veikt papildu pasākumus pie Latvijas robežas. Vakar vairāk uzmanības pievērsām Polijas pierobežai, bet šodien, saņemot informāciju, ka koronavīruss jau atklāts arī Igaunijā, pieņēmām lēmumu par papildu soļiem arī pie Latvijas Republikas robežas,“ viņš norādījis. "Pie šīm robežām mēs nevaram veikt sistēmiskas pārbaudes, tādēļ mūsu darbinieki, redzot automašīnu numurus un vērtējot situāciju, pēc saviem ieskatiem, aptur transportlīdzekļus, uzzina, no kurienes cilvēki brauc, un, ja apstiprinās, ka viņi brauc no riskantiem reģioniem, tad viņiem tiek sniegta informācija, kā būtu jārīkojas, kur jāvēršas, ja parādās slimības pazīmes."

Robežsargi norāda, ka ir nodrošināti ar dezinfekcijas līdzekļiem, cimdiem un aizsargmaskām pienācīgajā daudzumā, bet gadījumā, ja situācija ieilgtu, lūgtu piešķirt viņiem respiratorus.

"Interesējāmies, bet tirdzniecībā to nav, tādēļ plānojam vērsties pie Valsts ārkārtējo situāciju komisijas operāciju vadītāja un lūgt piešķirt mums papildu aizsardzības līdzekļus no rezerves krājumiem,“ skaidrojis Valsts robežsardzes dienesta vadītājs.

Viņš norādījis, ka pašlaik neviena ES valsts negatavojas atjaunot iekšējo robežu kontroli un arī Lietuvas robežsargi to patlaban neuzskata par vajadzīgu, tomēr vērīgi seko situācijai un vajadzības gadījumā būtu tam gatavi.

Tomēr, pēc Ļubajeva teiktā, tam būtu vajadzīgi papildu līdzekļi, tādēļ tāds solis būtu jāizvērtē ļoti atbildīgi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu