VM skaidro, kādos gadījumos personai saistībā ar "Covid-19" izsniegs darbnespējas lapu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministre Ilze Viņķele.
Veselības ministre Ilze Viņķele. Foto: Zane Bitere/LETA

Piektdien, 28. februārī, Veselības ministrija (VM) nākusi klajā ar paziņojumu, informējot iedzīvotājus un ģimenes ārstus, par to, kādos gadījumos ārsta var cilvēkam izsniegt darbnespējas lapu saistībā ar koronavīrusa izplatību.

Latvijā pagaidām nav apstiprināts neviens koronavīrusa izraisītās slimības saslimšanas gadījums. Tiesa, ir bijušais vairākas situācijas, kad personai ir jāpaliek mājās, īpaši tad, ja no infekcijas skartajām teritorijām, uz kurām ir attiecināti piesardzības pasākumi, atgriežas bērns.

VM informē, ka, pirmkārt, darbnespējas lapa tiks izsniegta vienam no vecākiem, ja viņa bērns (vecumā līdz 14 gadiem) būs atgriezies Latvijā no koronavīrusa skartajām teritorijām. Šajā gadījumā bērns pēc atgriešanās 14 dienas neapmeklē izglītības iestādi, un vecāki novēro bērna veselību. Ja bērnam parādās saslimšanas simptomi, jāzvana 113.

Otrkārt, darbnespējas lapu izsniegs pieaugušajam, ja viņam, atgriežoties no kādas no koronavīrusa skartajām teritorijām, ir infekcijas simptomi, bet laboratoriskais izmeklējums uz "Covid-19" ir negatīvs. Darbnespējas lapa ir nepieciešama, jo personai ir cita saslimšana un ir jāārstējas mājās. Ja cilvēks būs vesels ātrāk par 14 dienām kopš atgriezies Latvijā, ārsts darbnespējas lapu noslēgs. Tāpat personai jāturpina novērot savu veselību, uzmanot savu ķermeņa temperatūru.

Treškārt, darbnespējas lapu tiks izsniegta tiem, kuri būs bijuši ciešā kontaktā ar kādu, kuram ir apstiprināta saslimšana ar koronavīrusu. Šīm personām būs jāpavada mājās karantīnā 14 dienas.

Ja cilvēks ir atgriezies Latvijā no koronavīrusa infekcijas skartajām teritorijām un nav nekādu saslimšanas simptomu, 14 dienas ir nepieciešams novērot savu veselību. Šajā laikā, ja ir iespēja, var vienoties ar darba devēju par attālināto darbu, bet darbnespējas lapa netiks izsniegta.

VM jau informēja, kopš 28. februāra, īpaši piesardzības pasākumi ir attiecināti uz personām, kuras ir atgriezušās no Itālijas Lombardijas, Veneto, Emīlijas – Romanjas, Pjemontas apgabaliem, Japānas, Singapūras, Dienvidkorejas, Irānas un Ķīnas. 

Par izmeklējumu rezultātiem laboratorija informēs pacientu un Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC). Persona informāciju par izmeklējumu rezultātiem saņems 24 stundu laikā. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu