2020. gadu Latvijā sola, iespējams, siltāko novērojumu vēsturē (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Rekordaugstā gaisa temperatūra gada sākumā un prognozes turpmākajiem mēnešiem vedina domāt, ka 2020. gada vidējā gaisa temperatūra Latvijā pārspēs 2019. gadā sasniegto rekordu.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem 2019.gads kļuva par siltāko vismaz kopš 1924. gada, kad sākti sistemātiski gaisa temperatūras mērījumi visā valsts teritorijā.

Vidējā gaisa temperatūra pērn Latvijā sasniedza +8,2 grādus, par 1,8 grādiem pārspējot klimatisko standarta normu - 1981.-2010. gada vidējo temperatūru. Salīdzinot ar references periodu - 1961.-1990.gadu, - aizvadītais gads Latvijā bija pat 2,5 grādus siltāks.

Iepriekšējais siltākais bija 2015. gads, kad temperatūra sasniedza +7,8 grādus.

Šā gada pirmie divi mēneši Latvijā bijuši vairāk nekā četrus grādus siltāki nekā 2019. gadā. Tieši janvāris un februāris visvairāk ietekmē gada vidējo temperatūru, jo ziemā vērojamas lielākās temperatūras atšķirības, salīdzinot dažādus gadus.

Turklāt sezonālās prognozes liecina, ka siltai ziemai sekos caurmērā silts pavasaris un vasara, lai gan temperatūras novirze no normas gaidāma krietni mazāka nekā ziemā.

Jau ziņots, ka šā gada janvāris kļuva par siltāko novērojumu vēsturē, arī februāris ir viens no trim siltākajiem, ziema kopumā - pati siltākā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu