Gripa laupījusi vēl viena cilvēka dzīvību - mirušo skaits šosezon Latvijā sasniedz 14 (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Pagājušajā nedēļā gripa laupījusi viena cilvēka dzīvību, līdz ar to kopumā šosezon no gripas miruši 14 cilvēki, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārskats.

Mirušo pacientu vecums bijis no 53 līdz 92 gadiem. Kopumā mirušas deviņas sievietes un pieci vīrieši. Visiem pacientiem bija blakus saslimšanas, tostarp hroniskas sirds, asinsvadu un elpceļu slimības, cukura diabēts, hroniskas nieru un aknu saslimšanas.

Vienlaikus, salīdzinot ar pagājušo nedēļu, gripas intensitāte valstī kopumā ir samazinājusies. Vidēji reģistrēts 51 saslimšanas gadījums uz 100 000 iedzīvotājiem. Visās četrās teritorijās - Gulbenē, Jēkabpilī, Liepājā un Rīgā -, kur reģistrēti jauni gripas gadījumi, tās intensitāte bija zemāka par epidēmijas slieksni jeb 100 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotājiem.

Tomēr saslimstība pagājušajā nedēļā nedaudz pieauga Liepājā un Rīgā, kamēr citās teritorijās tā samazinājās vai palika nemainīga. 

Stacionārās ārstniecības iestādēs hospitalizāciju skaits saistībā ar gripas infekciju samazinājies. Par stacionētiem gripas pacientiem ziņoja slimnīcas sešās no desmit monitoringā iekļautajām administratīvajām teritorijām. Kopumā aizvadītajā nedēļā stacionēti 54 pacienti, tostarp arī 16 ar gripas izraisītu pneimoniju, kas ir ievērojami mazāk nekā ziņots nedēļu iepriekš, kad stacionēti 87 pacienti, tajā skaitā arī 25 ar gripas izraisītu pneimoniju.

Biežāk ar gripu slimo bērni līdz 14 gadu vecumam.

Samazinājies arī gadījumu skaits, kad pacienti vērsušies ambulatorajās ārstniecības iestādēs ar akūtu augšējo elpceļu infekcijām. Kopumā reģistrēts 979,1 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem, kas ir mazāk nekā laika periodā no 10. līdz 16.februārim, kad kopumā noteikti 1024,4 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem. Līdzīgi kā līdz šim - visbiežāk slimojuši bērni līdz 14 gadu vecumam.

Pneimoniju gadījumos ambulatorajās iestādēs pagājušajā nedēļā vērsušies 33 pacienti, kas ir par 11 pacientiem mazāk nekā nedēļu iepriekš.

No visiem 1109 šosezon stacionētajiem gripas pacientiem 294 jeb 26% bijuši vecumā līdz četriem gadiem un 342 pacienti jeb 31% - vecumā no pieciem līdz 14 gadiem. Savukārt 367 pacienti jeb 33% bijuši vecumā no 15 līdz 64 gadiem. Vismazāk stacionētu gripas pacientu bijis vecumā virs 65 gadiem - kopumā 106 jeb 10%.

Kā norāda SPKC, vissmagāk ar gripu slimo gados vecāki pacienti un tie, kam ir hroniskas saslimšanas, piemēram, sirds un asinsvadu, plaušu un nieru hroniskās slimības, cukura diabēts, kā arī onkoloģijas slimnieki, pacienti ar hroniskām infekcijām un cilvēki, kuriem ir novājināta imunitāte. Gripa ir īpaši bīstama maziem bērniem un grūtniecēm.

SPKC atgādina, ka vislabākā aizsardzība pret gripu un gripas izraisītām komplikācijām ir ikgadējā vakcinācija. Ņemot vērā, ka imunitāte izveidojas 14 dienu laikā pēc vakcinācijas un gripas izplatība parasti ilgst vairākus mēnešus - līdz pat maija beigām, vakcinēties pret gripu nav par vēlu arī epidēmijas laikā, uzsver SPKC speciālisti, piebilstot, ka arī veselības aprūpes darbiniekiem ieteicams būt vakcinētiem, lai aizsargātu savus pacientus un sevi.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu