Par iespaidīgu naudas summu plāno izveidot "Rīgas ūdens" mājaslapu klientiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Pirms vairākiem gadiem pašvaldības uzņēmums "Rīgas ūdens" lēma par labu portāla izveidošanai, kurā klienti paši varētu paziņot skaitītāju rādījumus, pieteikt bojājumus un apmaksāt rēķinus. Portāla izveidošanu par 370 tūkstošiem uzticēja kompānijai "Softikom". Laiks ir pagājis, taču no portāla ne vēsts, ziņo raidījums "Nekā personīga".

Kompānijas "Softikom" vadītāja ir bijusī Izglītības ministrijas Informācijas tehnoloģiju departamenta direktore. Kamēr viņa bija šajā amatā, neveiksmi piedzīvoja valstij trīs miljonus eiro izmaksājušais projekts skolas.lv. Necaurspīdīgā uzņēmuma "Rīgas ūdens" iepirkumu sistēma rada aizdomas, ka šis iepirkums nav bijis tīrs.  

"Rīgas ūdens" ir pilsētas monopoluzņēmums, kura uzdevums ir nodrošināt, lai pilsētas iedzīvotāju krānos tek tīrs ūdens, bet netīrais - kanalizācijā aizplūst uz attīrīšanu. Uzņēmuma apgrozījums ir vairāk nekā 50 miljoni eiro, taču pirms diviem gadiem peļņa bijusi pieci miljoni eiro. Uzņēmumam ir aptuveni 18 tūkstoši klientu.

Ar klientiem uzņēmumam jāsazinās katru mēnesi, tāpēc 2017. gadā tika nolemts, ka komunikācijas atvieglošanai jāizveido īpašs portāls. Tā programmēšanai 2017. gadā sarīkoja konkursu, kurā pieteicās seši kandidāti. Lētākais piedāvājums bija 48 tūkstoši eiro, bet dārgākais nepilni 400 tūkstoši.  

Pretendentu saraksts:

1. Piegādātāju apv. SIA "DATI Group" un SIA "Maksikoms" - 397 230 eiro;

2. SIA "Softikom" - 371 700 eiro;

3. SIA "Autentica" - 331 612 eiro;

4. SIA "DIVI grupa" - 297 624 eiro;

5. SIA "CatchSmart" - 48 000 eiro

6. Personu apv. SIA "Business Instruments", SIA "Efumo SSC" - 106 232 eiro.

Visi lētākie piedāvājumi tika izbrāķēti, jo tie esot bijuši neatbilstoši nolikumam. Tas nozīmēja, ka palika divi dārgākie piedāvājumu. Uzvarēja SIA "Softikom" ar solījumu portālu saražot gada laikā par 370 tūkstošiem eiro. Portālam bija jābūt gatavam 2019. gada sākumā. 

"Izskatot neatkarīgo audita ziņojumu, tika pievērsta uzmanība darījumam, kas attiecas uz IT nodrošinājumu, proti Klientu portāla izveidi, kurš ir diezgan ieildzis un īstenībā grūti prognozējamas beigas, protams, ka jautājums ir par summu un kādu rezultātu mēs saņemsim," raidījumam "Nekā personīga" sacīja Rīgas domes izpilddirektors Juris Radzēvičs.

"Pasūtītājs nav, mēs neesam prasījuši par kavēšanās iemesliem, mēs esam prasījuši rezultātu, mēs esam koncentrējušies uz to, ka ir piegāde, ja mēs konstatējam kļūdas, mēs viņu atgriežam atpakaļ, izstrādei, pārstrādei, ja tas ir kritiskās kļūdas, mēs viņu nevaram dot klientiem, lietot šādu portālu," atklāja "Rīgas ūdens" Informācijas tehnoloģiju daļas vadītājs Raimonds Arājs.

"Rīgas ūdens" pārstāvis piebilda, ka tās esot bijušas kritiskās kļūdas, integrācijas ar sistēmām, informācija neatspoguļojas, tā kā bija prasīts arī tehniskajā specifikācijā. Līdz šim uzņēmumam samaksāti ap 50 tūkstošiem eiro. Pārējo naudu firma saņems, kad Rīgas ūdens pieņems darbus.  Arājs ir pārliecināts, ka portāls klientiem būs pieejams jau martā.

"Lursoft" redzams, ka uzņēmuma apgrozījums pārsniedz vienu miljonu. Līdz pagājušā gada beigām "Softikom" cīnījās ar nodokļu parādiem, joprojām turpinoties tiesvedība ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID). "Softikom" īpašnieki līdz novembrim bija divas privātpersonas - Marina Kabaļska un Valts Rubans. Valdes locekle no 2016. gada un tagad arī uzņēmuma īpašniece ir Inese Gludīte.  

"Softikom" ir saistīts ar citu "Rīgas ūdens" piegādātāju SIA "Pro Technologies", kas uzņēmumam no 2015. gada nodrošina serveru apkalpošanas pakalpojumus. Šie pakalpojumi pirkti bez atklāta konkursa, ko pašvaldības uzņēmumam ļauj Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likums. Firma no "Rīgas ūdens" trīs gadu laikā saņēmusi vairāk nekā  300 tūkstošus eiro. "Pro Technologies" esot arī liels piegādātājs citai Rīgas domes struktūrai – Informācijas tehnoloģiju centram. 

"Pro Technologies" īpašnieks Raivis Zeltītis līdz 2016. gada vasarai bija "Softikom" valdes loceklis. taču uzņēmuma īpašnieks līdz  2019. gada beigām bija viņa brālēns. 

""Sofitkom" ir izstrādātājs. Uzņēmumam 50% piederēja tādam Rubanam, kas ir brālēns Elksnītim, kas savukārt apkalpoja, tā ir sakritība? Nu man neko neizsaka Rubans, neesmu dzirdējis tādu uzvārdu," izteicās Arājs.

"Pasūtījumu ieguvām publiska iepirkuma rezultātā, kurā piedalījās seši pretendenti, pati piedalījos iepirkuma dokumentācijas sagatavošanā. "Softikom" ir sadarbības līgumi par preču un pakalpojumu piegādi ar "Pro Technologies". Šis uzņēmums nodrošina IT administratora, serveru un datortehnikas apkalpošanas pakalpojumus "Softikom". Man nav informācijas par "Pro Technologies" īpašniekiem un vadītāju. Es esmu "Softikom" īpašniece un valdes locekle, un man nav nekādas sasaistes ar "Rīgas ūdens" amatpersonām," raidījumam atklāja "Softikom" īpašniece Gludīte.

Portāla izveidošanas kavēšanos Gludīte skaidro, ka nav bijis iespējams paredzēt, cik ilgu laiku prasīs "Rīgas ūdens" resursu vadības sistēmas pielāgojumi un banku integrācijas izstrāde. Janvārī viss esot bijis gatavs un nu portāls ir klienta rīcībā. 

2015.gadā Ģenerālprokuratūra uzsāka kriminālprocesu. Ekonomikas policija to paklusām izbeigusi nozieguma sastāva trūkuma dēļ jau 2017. gadā.  Arī pēc Izglītības ministrijas sūdzības prokuratūrā lēmums nav mainīts. 

"Projekta īstenošanas laikā es vadīju Izglītības un zinātņu ministrijas IT departamentu, nebiju tieši atbildīga par projekta skolas.lv gatavošanu un vadīšanu. Uzskatu, ka projekta skolas.lv liktenis bija politiska izrēķināšanās ar IZM amatpersonām," raidījumam sacīja Gludīte.

Salīdzinot ar citiem lieliem Rīgas pašvaldības uzņēmumiem, Rīgas ūdeni skāruši maz skandālu. Konkurences padome vairākus gadus nesekmīgi cenšas pārtraukt uzņēmuma darbību pildītā ūdens tirgū, kur tas startē  ar "Aqua Riga" preču zīmi. Līdz 2018. gada beigām  uzņēmumā par konsultanti  ar pusotra tūkstoša eiro algu skaitījās bijušā Rīgas mēra Nila Ušakova sieva Iveta Starutiņa Ušakova.

Te darbiņu valdē atradis arī "Rīgas namu pārvaldnieka" fiktīvo darbinieku lietā apsūdzētais Agnis Kalnkaziņš. Līdz šim no "Rīgas ūdens" iepirkumiem publiskota ļoti neliela daļa. Uzņēmums ir to veiksminieku sarakstā, kam nav jāpublicē iepirkumu rezultāti, ja summas nepārsniedz 400 tūkstošus. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu