Uzziņa ⟩ Kādi drošības pasākumi saistībā ar koronavīrusu jāievēro braucot sabiedriskajā transportā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēku masas pie sabiedriskā transporta
Cilvēku masas pie sabiedriskā transporta Foto: Edijs Pālens/LETA

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) svētdien, 2. martā, nākuši klajā ar visefektīvākajiem pasākumiem koronavīrusa infekcijas izplatīšanās ierobežošanai sabiedriskajā transportā.

Tātad pienākums ir vispārīgi informēt sabiedriskā transporta pasažierus par vairākiem piesardzības pasākumiem.

Pirmkārt, saslimstot ar akūtu elpceļu infekcijas slimību (klepus, iesnas, sāpes rīkles galā, paaugstināta ķermeņa temperatūra), neapmeklēt sabiedriskās vietas, tajā skaitā, iespēju robežās izvairīties no sabiedriskā transporta izmantošanas, lai neinficētu citus cilvēkus.

Otrkārt, neklepot un nešķaudīt citiem virsū. Klepojot un šķaudot nosegt muti un degunu ar vienreizlietojamo salveti, kuru pēc lietošanas izmest atkritumos, un pēc tam nomazgāt rokas, ja nav vienreiz lietojamas salvetes vai kabatlakatiņa, klepot vai šķaudīt iekšējā elkoņa locītavas virsmā (piedurknē), bet nedarīt to plaukstā.

Treškārt, neļaut, ka pašam šķauda vai klepo virsū (pēc iespējas ieverot vismaz divu metru distanci no slimajiem pasažieriem).

Ceturtkārt, pēc sabiedrisko vietu apmeklēšanas, tajā skaitā, sabiedriskā transporta izmantošanas rūpīgi mazgāt rokas ar ziepēm, ja nav iespējams nomazgāt rokas, izmantot spirtu saturošu roku dezinfekcijas līdzekli.

Piektkārt, atcerēties, ka skārienjutīgās ierīces, piemēram viedtālruņu virsmas var būt arī piesārņotas ar vīrusiem un baktērijām, tādēļ ieteicams regulāri tās tīrīt, izmantojot spirtu saturošos dezinfekcijas līdzekļus.

Sestkārt, nepieskarties mutei, acīm vai degunam, kamēr nav nomazgātas rokas.

Portāls "Apollo" jau ziņoja, ka vīruss uz dažādām virsmām apmēram 20 grādu temperatūrā var saglabāties vairāk nekā 48 stundas. "Covid-19" infekcijas ierosinātājs ir jūtīgs pret sadzīvē lietojamiem dezinfekcijas līdzekļiem. Visefektīvākais ir etanola 70% šķīdums un nātrija hipohlorīda, kuru bieži izmanto par sadzīves balinātāju, 0,1-0,5% šķīdums.

Pavisam pasaulē inficēšanās ar jauno koronavīrusu konstatēta vairāk nekā 86 000 cilvēkiem, bet mirušo skaits pārsniedzis 2900. Visvairāk skartās valstis ir Ķīna, Itālija, Japāna, Dienvidkoreja un Irāna.

Arī Lietuvā un Igaunijā šīs nedēļas beigās tika konstatēti pirmie saslimšanas gadījumu. Vispirms, Igaunijā, ceturtdien, 27. februārī, caur Rīgu uz Tallinu devās Irānas pilsonis, kuram tika atklāta inficēšanās ar koronavīrusu.

Piektdien, 28. februārī, tika konstatēts arī pirmais inficēšanās gadījums Lietuvā. No Itālijas ziemeļu pilsētas Veronas dzimtenē atgriezās 39 gadus veca Šauļu iedzīvotāja, kurai konstatēja "Covid-19" saslimšanu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu