Pirms Lielās otrdienas demokrātu prezidenta amata kandidātu skaits sarūk

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bērnijs Sanderss, Džo Baidens un Pīts Būtidžedžs.
Bērnijs Sanderss, Džo Baidens un Pīts Būtidžedžs. Foto: Reuters/ScanPix

Bijušais Indianas štata Sautbendas pilsētas mērs Pīts Būtidžedžs svētdien, 1. martā, paziņojis par izstāšanos no sacensībām par ASV demokrātu Baltā nama nomināciju novembrī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

"Mūsu mērķis vienmēr ir bijis palīdzēt apvienot amerikāņus, lai sakautu Donaldu Trampu," sacīja Būtidžedžs.

"Mums jāatzīst, ka šobrīd sacensībās labākais, kā saglabāt ticību šiem mērķiem, (..) ir pakāpties malā un palīdzēt savest mūsu partiju un mūsu valsti kopā. Tāpēc šonakt es pieņemu smagu lēmumu pārtraukt savu kampaņu," Būtidžedžs paziņoja dienu pēc priekšvēlēšanām Dienvidkarolīnas štatā.

Sestdien notikušajās Demokrātu partijas priekšvēlēšanās uzvarēja bijušais viceprezidents Džo Baidens, kurš ieguvs 48,4% balsu, bet otrajā vietā ar 19,9% balsu bija pašreizējais demokrātu priekšvēlēšanu līderis, senators Bērnijs Sanderss.

Analītiķi norāda, ka Baidenam ir liels atbalsts starp afroamerikāņiem, kas ir būtiska demokrātu elektorāta daļa Dienvidkarolīnā. Baidens bija viceprezidents ASV pirmā melnādainā prezidenta Baraka Obamas laikā.

Trešajā vietā ar 11,3% balsu bija miljardieris Toms Steijers, kurš gan balsu skaitīšanas laikā paziņoja, ka pārtrauc savu kampaņu par izvirzīšanu prezidenta amatam.

Būtidžedžs ar 8,2% balsu ierindojās ceturtais, bet piektā - senatore Elizabete Vorena ar 7,1% balsu. Minesotas senatore Eimija Klobušara saņēma 3,2% balsu, bet kongresmene Tulsija Gabarda - 1,3%.

Baidens, kurš agrāk tika uzskatīts par visiespējamāko demokrātu kandidātu prezidenta amatam, palika ceturtajā vietā Aiovā, piektajā vietā Ņūhempšīrā un otrajā vietā Nevadā.

Tāpēc uzvara Dienvidkarolīnā viņam bija nepieciešama, lai atjaunotu ticību savai kandidatūrai pirms nākamnedēļ gaidāmās Lielās otrdienas, kad notiks balsošana 14 štatos un tiks izvēlēta trešdaļa delegātu demokrātu nacionālajā konventā, kas jūlijā oficiāli izraudzīsies partijas kandidātu, kuram vēlēšanās 3. novembrī būs jāstājas pretī pašreizējam prezidentam republikānim Donaldam Trampam.

Aptaujas liecina, ka no 14 štatiem, kuros notiks balsošana Lielajā otrdienā, deviņos štatos, tostarp Kalifornijā un Teksasā, vislielākās izredzes uzvarēt ir Sandersam.

Savas kandidatūras reklamēšanai štatos, kuros notiks balsošana Lielajā otrdienā, daudz naudas iztērējis miljardieris Maikls Blumbergs, kurš pirmajās četrās priekšvēlēšanās nekandidēja.

Būtidžedžam un Steijeram izstājoties no sacensībām, par demokrātu nomināciju turpina cīnīties seši kandidāti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu