Zināms, kā klājas Irānas pilsonim, kurš no koronavīrusa ārstējas Igaunijā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP / Scanpix

Pirmdien, 2. martā, Tallinas slimnīca, kurā pašlaik ārstējas vienīgais Igaunijā reģistrētais koronavīrusa slimnieks, nākusi klajā ar jaunāko informāciju par inficētā Irānas pilsoņa veselības stāvokli, ziņo portāls "Postimees".

Tallinas slimnīcas pārstāve Liza Suba atklāja, ka Irānas pilsoņa veselības stāvoklī ir novērojams uzlabojums.

"Kas attiecas uz slimnīcu, tad inficētajam irānim veselības stāvoklis sāk uzlaboties. Tā kā viņa veselības dati ir konfidenciāla informācija, tad nevaram atklāt sīkākas detaļas," sacīja Suba.

Igaunijā vēl 50 cilvēkiem ir veiktas pārbaudes saistībā ar koronavīrusa inficēšanos, taču līdz šim visas analīzes bijušas negatīvas. Irānas pilsonis ir vienīgais "Covid-19" slimnieks valstī.

Nonākšana Igaunijā

Irānas pilsonis ar avioreisu no Stambulas uz Rīgu pagājušajā trešdienā, 26. februārī, ielidoja Latvijas galvaspilsētā un pēc tam devās uz Tallinu.

Viņš Rīgā ielidoja no Irānas tranzītā caur Turciju. Uz Rīgu no Turcijas tiešos reisus veic Turcijas aviokompānija "Turkish Airlines", kuras lidmašīna no Stambulas trešdien ielidoja Rīgā plkst. 11.20. No starptautiskās lidostas "Rīga" uz pilsētas centru viņš devās ar sabiedrisko transportu. Latvijas galvaspilsētā viņš pavadīja aptuveni 2,5 stundas.

Autobusu satiksmes kompānija "Lux Express" paziņoja, ka inficētais Irānas pilsonis izbraucis ar tās autobusu no Rīgas plkst. 14 un ieradies Tallinā plkst. 18.30.

Uz šo reisu tika pārdotas 24 biļetes, taču autobusā bija 22 cilvēki - 21 pasažieris un autobusa vadītājs. "Lux Express" esot nodeva ziņas par reisa pasažieriem Igaunijas Veselības departamentam, kas ar viņiem visiem sazinājās.

Kā pasargāt sevi un tuviniekus no inficēšanās ar "Covid-19"?

Esmu tikko atgriezies no ārzemēm. Vai man jāzvana "ātrajai palīdzībai"?

Ja 14 dienu laikā esi ceļojis un uzturējies Ķīnā (vai citā valstī, kur konstatēts Covid-19 uzliesmojums) vai bijis ciešs kontakts ar koronavīrusa infekcijas slimnieku un ir parādījies kāds no šiem simptomiem – klepus, rīkles iekaisums, elpas trūkums, jāpaliek mājās un jāzvana 113 (Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam) un jāinformē par to, ka pēdējo 14 dienu laikā esi bijis vietā, kur konstatēs koronavīrusa uzliesmojums. Tālāk ārsti lems par turpmāku izmeklēšanu. 

Vai Reksis un Muris var izplatīt koronavīrusu? 

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) izplatītā informācija liecina, ka šobrīd nav pierādījumu tam, ka mājdzīvnieki, piemēram, suņi un kaķi varētu būt inficēti ar šo vīrusu.

Speciālisti gan atgādina – pēc katra kontakta ar mājdzīvnieku jāatceras nomazgāt rokas ar ziepēm un ūdeni. "Tā ir ikdienas piesardzība, kas pasargā no vairākām infekcijām, ko pārnēsā dzīvnieki," atgādina mediķi. 

Man ir aizdomas, ka esmu inficējies. Dodos uz tuvāko ārstniecības iestādi? 

Nē. Visus pacientus ar aizdomām par jauno koronavīrusu nogādā Infektoloģijas centrā Rīgā. Tur viņi izolācijas palātā gaida testēšanas rezultātus.

Vai ir zāles pret koronavīrusu? 

Kembridžā bāzēta moderno terapiju un biotehnoloģiju kompānija nosūtījusi izmēģinājumiem pirmās vakcīnas pret jauno koronavīrusu "Covid-19", vēsta žurnāls "Time".

Vakcīna tika radīta 42 dienas pēc "Covid-19" vīrusa ģenētiskās sekvencēšanas, ko janvāra vidū paveica Ķīnas zinātnieki. Vakcīnas nosūtītas uz Nacionālo alerģijas un infekcijas slimību institūtu Betesdā, ASV.

Vai Latvijai ir plāns? 

Ja Latvijā tiktu konstatēts jaunais koronavīruss "Covid-19", pilnīgi droši "pirmajā vilnī" vienlaikus specifisko aprūpi varētu nodrošināt 100 cilvēkiem, bet ir arī rīcības plāns gadījumam, ja saslimušo skaits būtu lielāks, otrdien, 25. februārī, pēc Krīzes vadības padomes sēdes paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Plašāku informāciju par to, kā pasargāt sevi un tuviniekus no koronavīrusa uzliesmojuma, meklē šeit.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu