"Mēs visi bijām iebiedēti." Tiesā audžuvecākus, kuri seksuāli, emocionāli un fiziski vērsušies pret astoņiem bērniem (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Otrdien, 3. martā, Zemgales rajona tiesā Ogrē uz apsūdzēto sola nonākuši kādas ģimenes audžuvecāki par vardarbību pret astoņiem bērniem. Aizbildņi, kuri iepriekš ir saņēmuši Latvijā augstu novērtētu atzinību par savu darbu ar bērniem, esot nepilngadīgos aizskāruši gan emocionāli, gan fiziski, gan arī seksuāli.

12 ciešanu gadi

Izmeklēšanā noskaidrots, ka kopš 2015. gada decembra pret divām nepilngadīgām audžumeitām vērsta seksuālā vardarbība, savukārt laikā no 2016. gada vasaras līdz 2016. gada ziemai viena no nepilngadīgajām meitenēm sistemātiski izvarota.

Kopumā vardarbīgas apiešanās rezultātā astoņiem bērniem nodarītas fiziskas un emocionālas ciešanas. Noziedzīgie notikumi sistemātiski norisinājušies laikā no 2007. gada līdz 2019. gadam. 

2019. gada februārī policijas iniciatīvas dēļ no ģimenes izņemti visi uz to brīdi aizbildniecībā esošie nepilngadīgie bērni - kopumā pieci. Viņi pašlaik ievietoti krīzes centrā. Abi audžuvecāki tika aizturēti un viņu dzīvesvietā tika veikta kratīšana.

1961. gadā dzimušajai sievietei piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar apcietinājumu, savukārt 1968. gadā dzimušajam vīrietim piemērots apcietinājums. 

Iepriekš Valsts policija (VP) bija lūgusi prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret audžuvecākiem, kuri vairāku gadu garumā vērsuši fizisku, seksuālu un emocionālu vardarbību pret astoņiem bērniem. 

Visi uzskatīja, ka tā ir paraugģimene

"Tik pozitīvs iespaids... Priecājāmies, ka mums pagastā ir tāda audžuģimene," portālam TVNET pagājušajā gadā atzinis ģimenes mājvietas pagasta pārvaldes vadītājs. Arī publiskajā telpā par kuplo saimi savulaik izskanējuši daudzi cildinoši vārdi, īpaši tādēļ, ka tā bijusi mediju uzmanības lokā.

Vēlāk viena no audžuģimenes meitenēm atzinusi, ka "visi bijām iebiedēti un visiem bija sakāmais teksts izdomāts. Tur nebija ne druskas patiesības - viss samākslots".

Liela, atjaunota māja, sakopts dārzs, allaž smaidīga mamma, kas par dzīves rūgtumu pašu ģimenēs iepazinušiem bērniem rūpējas vairāk nekā 20 gadus un dzīvesbiedrs, kurš saimei pievienojies pirms pieciem gadiem un, par spīti baumām par problēmām ar alkoholismu, radījis gadīga aizbildņa iespaidu.

Tikai pēc tam gaismā nākušas "ideālās ģimenes" zvērības - bērnu regulāra apsaukāšana un fiziska vardarbība, piespiedu darbs, atstāšana bez izdzīvošanai nepieciešamajiem līdzekļiem un mazāko meiteņu seksuāla izmantošana.

No sarunas ar portālu TVNET apsūdzētā nav izvairījusies. Viņa minējusi, ka "liekot roku uz sirds varu teikt, ka katram bērnam devu visu, cik vien varēju!"

Sieviete saka, ka ģimene tiekot nomelnota. "Visi vienmēr uzskata, ka bērniem var ticēt. Es jau neizliekos balta un pūkaina.

Jā, esmu izgājusi no rāmjiem, jā, esmu apsaukājusi viņus. Bet kāpēc? Lai viņi izaugtu par kārtīgiem cilvēkiem!", stāstījusi sieviete. 

Zaiga saka, ka visi kopā strādājuši un arī bērnus likusi pie mājas darbiem - traukus mazgāt, skapi sakārtot. "Nezin cik reizes es skapī esmu atradusi netīras zeķes un veļu - meitenēm ar asinīm apkaltušas apakšbikses. Ir bērni, kuri negrib mazgāties - man jālaužas vannas istabā, lai tikai viņi nomazgātos. Es gribēju, lai meitenes iemācās rūpēties par sevi, dzīvot skaistās, akurātās telpās," emocionāli klāstījusi audžumāte.

Viņa apgalvojusi, ka par seksuālo vardarbību neko nav zinājusi un apšauba, ka bērnu teiktais ir patiesība.

Izmeklēšanas gaita

Par to kļuvis zināms, kad vienā no Rīgas reģiona iecirkņiem vērsušās divas nepilngadīgas meitenes, kuras ziņoja par audžuģimenē pret viņām notiekošu seksuālo un fizisko vardarbību no audžuvecāku puses.

Likumsargi nekavējoties sāka resorisko pārbaudi, bet pērn augustā sākta kriminālprocesu. Tāpat, iegūstot informāciju par audžuģimenē pret bērniem vērstu iespējamo noziedzīgo nodarījumu, policija informēja konkrētās teritorijas pašvaldības vadību un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju.  

Ņemot vērā izmeklējamās lietas apjomu un sarežģītību, turpmāko kriminālprocesa izmeklēšanu pārņēma VP Dzimumnoziegumu apkarošanas nodaļa. 

Par vardarbīgu apiešanos ar mazgadīgo var tikt piemērota brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods. Savukārt par seksuālo vardarbību un nepilngadīgā izvarošanu var sodīt ar brīvības atņemšanu no pieciem līdz 20 gadiem vai mūža ieslodzījumu.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu