"Paļausimies uz trešo analīzi." SPKC pārstāvis Perevoščikovs skaidro "Covid-19" testu precizitāti (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Robin Utrecht/Sipa

Pirmdien, 2. martā, Latvijā tika konstatēts pirmais inficēšanās gadījums ar koronavīrusu. Tā bijusi sieviete, kura nesen atgriezusies no Itālijas. Viņa uzreiz tika ievietota Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC), taču jau šodien, 3. martā sievieti izrakstīja no slimnīcas, ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) ziņu dienests.

Sieviete kopā ar bērnu tika nogādāta ārstēšanai un izolēšanai LIC. Tur sievietes stāvoklis esot uzlabojies un paaugstinātā temperatūra kritusies. Vakar sievietei tika noņemtas atkārtotas analīzes un šorīt saņemtie rezultāti koronavīrusa klātbūtni viņas organismā vairs neuzrādīja.

"Tas infektoloģijā nav nekas jauns, jo cilvēks, kurš ir citādi vesels un ar spēcīgu šūnu imūnsistēmu, ātri spēj pieveikt vīrusa ierosinātāju. Tas noticis arī šajā gadījumā," LTV ziņu dienestam atklāja LIC galvenā ārste Baiba Rozentāle.

Sieviete otrdien tika izrakstīta no slimnīcas un viņai ļauts turpināt atveseļoties mājas apstākļos. Rozentāle norāda, ka tā kā sievietes organismā "Covid-19" vairs nav atrodams, viņa neapdraudot citus ģimenes locekļus un cilvēkus, ar kuriem būs kontaktā. Drošības dēļ sievietei būs jāievēro 14 dienu pašizolācija.

Tomēr Slimības profilakses un kontroles centra (SPKC) eksperti uzskata, ka drošības dēļ sievietei vajadzētu vēl trešās analīzes.

"Šajā situācijā mēs paļausimies uz trešajām analīzēm. Mēs paļausimies uz trešo analīzi šajā situācijā. Ja vīrusu daudzums nav liels cilvēkam un klīniskā aina ir viegla, tad pie laboratoriskas izmeklēšanas šāds neliels vīrusa daudzums var dot gan negatīvu, gan pozitīvu rezultātu," SPKC pārstāvis un epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Tātad analīžu rezultāti var būt kļūdaini. Tā būs slikta ziņa tiem cilvēkiem, kuri jau veikuši pārbaudi un atklājies, ka viņi nav inficēti ar koronavīrusu. Tomēr amatpersonas atgādina, ka, ja analīžu rezultāti ir negatīvi, tik un tā vajadzētu veikt pašizolāciju un novērot savu veselību 14 dienas. Ja simptomi nepazūd, tad jāveic atkārtotas analīzes.

Pirmais koronavīrusa inficēšānās gadījums Latvijā

Minētā sestdien, 29. februārī, ielidoja Rīgā no Minhenes, bet pirms tam ceļojusi no vīrusa skartā Itālijas reģiona.

Lidsabiedrības "airBaltic" lidmašīna ar reisa numuru "BT-226" 29. februārī plkst. 15.40 izlidojusi no Minhenes un plkst. 17.55 ielidojusi Rīgā. Inficēšanās notikusi Itālijā. Sieviete kopā ar ģimeni ceļojusi no Itālijas uz Minheni Vācijā un tad ar lidmašīnu uz Rīgu.

Speciālisti jau vakar paziņoja, ka ir ieguvuši visu nepieciešamo informāciju par ceļojumu, kā arī lidmašīnas pasažieriem. Identificētas tuvākās kontaktpersonas, kas sēdējušas tuvu saslimušajai personai.

Jaunais koronavīruss ceturtdien tika konstatēts Igaunijā, bet piektdien - arī Lietuvā un Baltkrievijā. Igaunijā konstatētajā gadījumā saslimušais Irānas pilsonis uz Tallinu bija ceļojis caur Rīgu. Visos šajos gadījumos inficētās personas kaimiņvalstīs ieradušās no vīrusa skartajām valstīm un teritorijām, konkrētajos gadījumos - no Irānas un Itālijas.

Latvijā no 28. februāra īpaši piesardzības pasākumi ir attiecināti uz personām, kuras ir atgriezušās no Itālijas Lombardijas, Veneto, Emīlijas-Romanjas, Pjemontas apgabaliem, Japānas, Singapūras, Dienvidkorejas, Irānas un Ķīnas.

Personām, kuras ir atgriezušās no minētajām teritorijām un kurām 14 dienu laikā pēc atgriešanās ir parādījušies viegli saslimšanas simptomi - paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, - ir jāzvana uz 113.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu