Video ⟩ Dabas brīnums - Latgalē dzīvo ļoti reta, pilnīgi balta vāvere (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: pixabay.com

Daugavpils pusē vietējā iedzīvotāja Helēna, veicot ikdienas sporta aktivitātes piemājas mežā, sastapās ar vienu no dabas brīnumiem - albīnu vāveri, ziņo raidījums "Bez Tabu".

Video: "Bez Tabu" sižets

Sieviete raidījumam "Bez Tabu" atklāja, ka apstājusies un nolēmusi iemūžināt kadru ar telefona palīdzību. "Stāvēju, filmēju, viņa nebaidījās. Grauza čiekurus. Tāda pūkaina bija. Pavisam balta, astīte ļoti kupla, arī austiņas ļoti skaistas. Ļoti skaista vāverīte. Padomāju: "Neko sev! Tikko par alni albīnu stāstīja, bet te uzreiz redzu baltu vāveri!""

Kā atklāj Latvijas Dabas muzeja pārstāve Una Bērziņa, tad albīnisms ir ļoti reta parādība. Tas sastopams visās dzīvnieku sugās. Piemēram, Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā mitinoties albīna čūska. Arī sikspārņu vidū esot novērots albīnisms.

"Latvijas Dabas muzeja ekspozīcijā apskatāms albīna jenotsuņa izbāzenis. Tāpat internetā iemūžināti dažnedažādu sugu pārstāvji albīni: žirafes, šimpanzes, delfīni, krokodili u.c.," sacīja Bērziņa.

"Piemēram, šī iemūžinātā albīnā vāvere ir labāk redzama visiem plēsējiem, īpaši mūsu bezsniega ziemā ir kā uz paplātes. Ja viņa dzīvo pilsētā, visticamāk, plēsīgie putni var apdraudēt, var uzbrukt kāda ieklīdusi cauna. Var apdraudēt ikviens, kam nav slinkums paskriet. Balta vāverīte izskatās interesanti, bet pašai no tā nav nekāda labuma. Albīnisms ietekmē arī redzi," sacīja Latvijas Dabas muzeja pārstāve.

Portāls "Apollo" jau ziņoja, ka februāra vidū Latgalē, Viļakas pusē tika novērots albīns alnis. Unikālo sugas pārstāvi skrienam meža biezoknī video iemūžinājis mednieks. 

Alnis var nodzīvot līdz 15 gadu vecumam, bet konkrētais sugas pārstāvis sava uzkrītošā baltā kažoka dēļ ir mazāk pasargāts no plēsēju uzbrukumiem. Līdzīgi ir ar balto vāveri.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu