Novadu reformas pretinieki gatavojas doties protesta gājienā caur vismaz 20 novadiem (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AP/Scanpix

Ceturtdien, 5.martā, pašvaldību rīkotais protesta brauciens pret administratīvi teritoriālo reformu šķērsos vismaz 20 novadus un divas pilsētas, kustībai notiekot 15 dažādos maršrutos visas valsts teritorijā, šodien žurnālistiem pastāstīja akcijas koordinators Pēteris Dimants.

Viņš sacīja, ka kopumā protesta akciju atbalsta 40 pašvaldības, bet aktīvi piedalās 30 vietvaras. Tikmēr Rīgā pie Saeimas plāno piketēt aptuveni 200 cilvēki.

Plānots, ka rītdien protesta brauciena maršruts skars 20 novadus un divas pilsētas. Kopumā tiks iesaistītas vairāk nekā 400 tehnikas vienības. Akcijas organizatori turpinot saņemt informāciju par jauniem akcijas dalībniekiem.

Akcijas dalībnieki plāno pārvietoties ar ātrumu 10 kilometri stundā, ievērojot 50 metru atstarpi starp transportlīdzekļiem un darbinot skaņas signālus. Protests sāksies plkst.7.30.

Protesta braucieni notiks vismaz 15 dažādās Latvijas vietās. Ventspils novada iedzīvotāji ar smago tehniku protestēs uz Ventspils šosejas posmā no Popes līdz Usmai. Pulcēšanās notiks Popes pagastā, kur kopā ar šoferiem, kas pēc tam autokolonnā pa Ventspils šoseju no Popes dosies līdz Usmai. 

Tāpat uz Ventspils šosejas protests notiks Talsu apkārtnē, ceļu sākot pie Talsu viadukta.

Jelgavā akcijas brauciens ar tehniku notiks maršrutā Eleja - Jelgava - Miera iela - rotācijas aplis - Miera iela - Lietuvas šoseja - Eleja. Plānotais dalībnieku skaits - 70 traktortehnikas vienības.

Savukārt Kandavas novada pašvaldībā aģentūra LETA uzzināja, ka ceturtdien no plkst.7.30 līdz 10 būs apgrūtina satiksme uz šosejas Rīga-Ventspils, kā arī pie pagrieziena uz Jelgavu. Plānots, ka no Kandavas novada Rīgas virzienā līdz Tukumam dosies ap 40 tehnikas vienības.

Pulcēšanās visiem interesentiem, arī ar vieglajām automašīnām, notiks plkst.7.30 pie Kandavas pagrieziena pie degvielas uzpildes stacijas "Circle K" vai Līgciema ceļa.

Plānots, ka plkst.8.30 pie Alsungas kultūras nama pulcēsies vismaz desmit tehnikas vienības, kas kursēs pa Kuldīgas - Alsungas - Jūrkalnes autoceļu Alsungas novada teritorijā.

Savukārt uz Tallinas šosejas protesta brauciens notiks Skultes apkārtnē, kā arī posmā no Ainažiem līdz Svētciemam, kur smagā tehnika kursēs abos virzienos.

Sēlijas zemnieki protesta akcijai pievienosies, braucot no Viesītes un Salas virzienā uz Jēkabpili.

Auces novada protestētāji pa Jelgavas ceļu dosies braucienā uz Kroņauci, savukārt uz Bauskas šosejas divvirzienu smagās tehnikas satiksme tiks organizēta ceļa posmā no Rosmes pagrieziena, šķērsojot Iecavu. Pie Iecavas kultūras nama no plkst.7.30 notiks arī vietējo iedzīvotāju pulcēšanās. 

Savukārt Ilūkstē apgrūtināta satiksme būs uz reģionālas nozīmes autoceļa no Pilskalnes uz Sventi. Tiek lēsts, ka no Sventes līdz Sventes aplim dosies ap 100 tehnikas vienības.

Latgalē zemnieki protestēs arī Kārsavā un uz Viļakas - Kārsavas ceļa, atbalstot Baltinavas novada pārstāvjus. 

Dimants ir pārliecināts, ka iedzīvotāji "ir izmēģinājuši visu" un šis ir galējs līdzeklis, kā cilvēki mēģina likt sevi sadzirdēt. Šis esot "izmēģinājuma protests", jo pašvaldības ir gatavas protesta apmērus vēlāk arī trīškāršot.

"Mēs esam gatavi Rīgā nakšņot, kurt ugunskurus un celt teltis ielās, kamēr panāksim, lai reforma tiek apturēta," sacīja Dimants, norādot, ka lielākā daļa pasākuma dalībnieku jau rīt gribējuši doties ar tehniku uz Rīgu, bet pagaidām no šīs ieceres atrunāti.

Viņš apgalvoja, ka iedzīvotāji ir par pārmaiņām, taču viņi iebilst pret to, ka valdība viņus neuzklausa. "Viss ir nonācis tik tālu, ka pašvaldību vadītāji dodas uz atbildīgo Saeimas komisiju pamatot savu nostāju, bet deputāti sēž telefonos un spēlē spēlītes vai lasa žurnālus. Tas nav pieņemami," pauda aktīvists.

Viņš aicināja citus iedzīvotājus būt saprotošiem un rītdien savlaicīgi doties savās ikdienas gaitās, jo neviens negribot naidoties.

Kā ziņots, ceturtdien no plkst.7.30 līdz 10 protesta akcijās pret administratīvi teritoriālo reformu iedzīvotāji ar vairākiem desmitiem smagās tehnikas vienību mēģinās apgrūtināt satiksmi, lēnām pārvietojoties kolonnās pa vairākiem galvenajiem Latvijas autoceļiem.

Valsts policija informējusi, ka šajā laikā uzraudzīs satiksmi un sabiedrisko kārtību, un atgādina, ka protestu dalībniekiem ir jāievēro satiksmes noteikumi.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu