Foto ⟩ Slaveno Lieldienu salas statuju pilnībā iznīcinājis neuzmanīgs autovadītājs (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Kāds autobraucējs Lieldienu salā ietriecies vienā no slavenajām akmens milžu moa statujām, to pilnībā iznīcinot, ziņo raidsabiedrība BBC.

Kā paziņojis Lieldienu salas mērs Pedro Edmunds Paoa, sagrauta gan pati statuja, gan tās pamatne.

Sakarā ar šo negadījumu aizturēts kāds salas iedzīvotājs, kuram izvirzīta apsūdzība par nacionālā vēstures pieminekļa sabojāšanu.

Citi informācijas avoti gan ziņo, ka pie pikapa stūres bijis kāds tūrists, un, iespējams, avārija notikusi bojātas bremžu sistēmas dēļ.

Salas mērs jau pirms laika bija aicinājis salā ieviest satiksmes ierobežojumus. "Visi bija pret īpašu satiksmes noteikumu ieviešanu svēto vietu tuvumā, taču mēs - vietējā padome - jau sen brīdinājām par iespējamu apdraudējumu statujām. Mēs lieliski sapratām, ar ko salai draud tūristu, kā arī vietējo iedzīvotāju skaita pieaugums, taču mūsu brīdinājumos neviens neieklausījās," intervijā vietējai avīzei El Mercurio teica Edmunds Paoa. Ik mēnesi, lai aplūkotu statujas,  salā ierodas 12 aptuveni tūkstoši tūristu

Mūsdienās uz Lieldienu salas, kura atrodas Klusajā okeānā 3500 km attālumā no Čīles piekrastes, aplūkojamas aptuveni 1000 moa statujas. Pati lielākā no tām sver 74 tonnas un ir desmit metrus augsta.

Statujas radītas laikaposmā no 1400. līdz 1650. gadam. Tās novietotas piekrastē visapkārt salai un vērstas ar skatu uz salas centru. Lieldienu salu pamatiedzīvotājiem rapa nui katra statuja simbolizē kāda konkrēta senča garu.

2018. gadā Čīles valdība un salas varasiestādes pieprasīja Lielbritānijai atdot statuju, kura kopš 1860. gada atrodas Britu muzejā Londonā. To karalienei Viktorijai no salas atveda kāda britu kuģa kapteinis. Tomēr vēlāk salas mērs Paoa paziņoja, ka statujai, pazīstamai ar nosaukumu Hoa Hakananaijamere, labāk palikt muzejā, jo salai nav ne līdzekļu, ne tehnoloģiju tās uzglabāšanai.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu