Miljardam "Android" ierīču ir risks tikt uzlauztām (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Tehnoloģiju uzraugs "Which?" brīdinājis, ka vairāk nekā miljardam "Android" ierīču pastāv uzlaušanas risks, jo tās vairs neaizsargā drošības atjauninājumu, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Ievainojamība varētu lietotājiem radīt draudus, ka tiks nozagti viņu dati, pieprasīts izpirkums, kā arī ka viņi var kļūt par cita veida uzbrukumu upuriem.

Īpaša uzmanība būtu jāpievērš tiem, kas lieto 2012. gadā vai agrāk ražotus "Android" tālruņus. "Which?" arī neesot pārliecinājusi "Google" atbilde šajā sakarā.

Tehnoloģiju milzis nav atsaucies uz BBC lūgumu sniegt komentāru.

"Google" dati liecina, ka 42,1% lietotāju visā pasaulē lieto operētājsistēmas versiju 6.0 vai vecāku.

"Android" drošības paziņojumā minēts, ka 2019. gadā nav veidoti drošības ielāpi operētājsistēmām, kas vecākas par versiju 7.0.

Izmantojot šos datus, "Which?" secinājis, ka drošības atjauninājumus nesaņem divi no pieciem "Android" lietotājiem.

Pēc tam "Which?" pārbaudīja piecus telefonus - "Motorola X", "Samsung Galaxy A5", "Sony Xperia Z2", "LG/Google Nexus 5" un "Samsung Galaxy S6".

Uzraugs lūdza antivīrusa laboratorijai "AV Comparatives" tos inficēt ar ļaunatūru. Tas izdevās visām ierīcēm, dažās radot vairākus darbības traucējumus.

Par atklājumiem paziņots arī "Google", taču tehnoloģiju milzim "neizdevās nodrošināt apstiprinājumu, ka tas plāno palīdzēt lietotājiem, kuru ierīces vairs netiek atbalstītas".

Uzraugs vēlas, lai "Google" un citi nodrošina daudz lielāku caurskatāmību tam, cik ilgi viedierīcēm tiks nodrošināti atjauninājumi. Tas arī pavēstīja, ka mobilo ierīču industrijai jāveic labāks darbs, nodrošinot atbalstu klientiem par viņu iespējām, kad drošības atjauninājumi vairs nav pieejami.

"Ir ļoti satraucoši, ka dārgām "Android" ierīcēm ir tik mazs derīguma termiņš, pirms tie zaudē drošības atbalstu, tādējādi miljoniem klientu kļūstot par iespējamiem hakeru upuriem," sacīja "Which?" pārstāve Keita Bevana.

Viņa piebilda, ka "Google" un telefonu ražotajiem uzreiz būtu jāinformē par to, cik ilgi ierīci varēs droši lietot un ko darīt pēc tam. Bevana arī aicina valdību noteikt mērus, kas nodrošinātu lielāku caurskatāmību.

Kā nodrošināt sava tālruņa drošību?

Lai nodrošinātos pret iespējamu uzlaušanu, lietotājiem, kuru ierīce ir vecāka par diviem gadiem, ieteicams pārbaudīt, vai iespējams atjaunināt operētājsistēmu. Tas ieteicams visiem, kuri lieto par "Android 7.0 Nougat" vecāku sistēmu.

Ja atjauninājums nav iespējams, pastāv lielāks risks, ka ierīci uzlauzīs, it īpaši tiem, kas lieto "Android 4" vai vecākas operētājsistēmas. Šādā gadījumā jāpiesargās, lejupielādējot lietotnes ārpus "Google Play veikala".

Tāpat jāuzmanās no aizdomīgām ziņām. Ieteicams izveidot svarīgo datu rezerves kopijas divās vietās, piemēram, cietajā diskā un mākonī.

Iespējams instalēt pretvīrusu lietotni, bet jāņem vērā, ka izvēle vecākiem telefoniem ir ierobežota.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu