Mūžībā devies LZA goda doktors, ziedu draugs un selekcionārs Aldonis Vēriņš

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aldonis Vēriņš.
Aldonis Vēriņš. Foto: Ieva Čīka/LETA

Šorīt mūžībā devies Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktors, puķkopis un selekcionārs, valsts emeritētais zinātnieks, ilggadējs žurnāla "Dārzs un Drava" galvenais redaktors, grāmatu un publikāciju autors Aldonis Vēriņš, informēja viņa tuvinieki.

Vēriņš dzimis 1929. gada 6.janvārī Valkas novada Zvārtavas pagastā. Viņš ar izcilību beidzis Latvijas Valsts Universitātes Bioloģijas fakultāti 1954. gadā, pēdējos 70 sava mūža gadus veltījis puķkopībai un selekcijas darbam.

Viņš izveidojis vairāk nekā 400 gladiolu šķirņu, no kurām viena, "Dave’s Memory", ir vienīgā no Ziemeļeiropas un Austrumeiropas, kas ierakstīta Pasaules gladiolu Goda zālē Ņujorkā.

Pēc 50 gladiolu un 20 lielziedu īrisu selekcionēšanai veltītajiem gadiem, Vēriņš pievērsās peonijām, kuras pats dēvēja par savu kroņa kultūru, kuru gan kolekcionēja, popularizēja, gan selekcionēja. Peoniju kultūras popularitāti Latvijā daudz veicinājusi arī apjomīgā Vēriņa grāmata "Latvietis un viņa peonijas", kas ir tikai viena no viņa sarakstītajām grāmatām, bet kopumā viņam ir vairāk nekā 1000 zinātnisko publikāciju un rakstu. 

Selekcionārs saņēmis vairākus apbalvojumus, tostarp 1999. gadā Triju Zvaigžņu ordeņa 1. pakāpes Goda zīmi par mūža ieguldījumu Latvijas puķkopības attīstībā, bet 2008. gadā - Latvijas Republikas IV šķiras Atzinības krustu. Latvijas Zinātņu akadēmija viņam 2001. gadā piešķīrusi goda doktora grādu, savukārt Valsts emeritēto zinātnieku padome 2005. gada 25. maijā Vēriņu ievēlējusi par valsts emeritēto zinātnieku.

Atvadīšanās no Vēriņa notiks 12. martā plkst. 13 Rīgas Krematorijas Lielajā zālē.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu