Kā rīkoties, ja ir akūtu elpceļu infekcijas pazīmes?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēks ar salveti. Ilustratīvs attēls.
Cilvēks ar salveti. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Cilvēkiem ar akūtu elpceļu infekcijas pazīmēm ieteicams iespēju robežās ar ārstu sazināties telefoniski un neapmeklēt publiskas vietas, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

SPKC izstrādājis un lūdz ievērot ieteikumus, kam kam ir elpošanas ceļu infekcijas pazīmes - klepus, elpas trūkums, rīkles iekaisums, paaugstināta temperatūra.

Pacientus lūdz neapmeklēt sabiedriskas vietas un nedoties uz darbu un ciemos slimības laikā. Tas pats attiecas uz bērniem, kuriem ir slimības pazīmes - šādu bērnu nevest uz pirmskolas izglītības iestādi vai izglītības iestādi.

SPKC aicina sazināties ar ārstu telefoniski un, ja veselības stāvoklis to pieļauj - ārstēties mājās.

Ja 14 dienu laikā pirms saslimšanas pacients apmeklējis "Covid-19" skartās teritorijas, kurām tiek piemēroti īpašie piesardzības pasākumi, zvanīt 113 un par to informē ārstniecības personu.

Pacienti aicināti izvairīties no tuva kontakta ar citiem cilvēkiem, ievērojot distanci, kas ir ne mazāk kā 2 metri.

Pēc iespējas jāierobežo kontaktus ar ģimenes locekļiem, it sevišķi ar personām vecākām par 60 gadiem un cilvēkiem ar hroniskām slimībām vai novājinātu imunitāti, piemēram, personām, kas saņem imūnsupresīvu terapiju.

Novērsties nost no citiem cilvēkiem, kad klepo vai šķauda.

Klepojot un šķaudot, muti un degunu jānosedz ar vienreizlietojamo salveti, kuru pēc lietošanas izmet, un pēc tam jānomazgā rokas, Ja nav vienreiz lietojamās salvetes vai kabatlakatiņa, klepot vai šķaudīt elkonī (piedurknē), bet nedarīt to plaukstā.

Mazgāt rokas ar ūdeni un ziepēm vismaz 20-40 sekundes pēc klepošanas, šķaudīšanas vai deguna izšņaukšanas, vai lietot spirtu saturošu roku dezinfekcijas līdzekli. 

Kā ziņots, svētdien Latvijā apstiprināta otrā saslimšana ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19". Saslimusī ir sieviete, kura inficējusies Itālijas kūrortā Černija, kas atrodas Itālijas ziemeļos netālu no Šveices robežas. Sieviete uz šo kūrortu bija devusies tūristu grupā no 29. februāra līdz 7  .martam.

Latvijā sieviete atgriezusies sestdien Latvijā ar lidsabiedrības "airBaltic" reisu Milāna-Rīga. Kopumā infekcijas skartajā reisā bijuši 39 pasažieri, tostarp 25 no Latvijas. SPKC ir apzinājis visus pasažierus un apkalpes locekļus. Mediķi uzsver, ka visiem šajā reisā lidojušajiem nosakāma mājas karantīna divu nedēļu garumā ģimenes ārsta uzraudzībā.

Nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" šonedēļ paziņoja, ka no 23. marta uz diviem mēnešiem - līdz 31. maijam - samazinās reisu skaitu no Rīgas uz Milānu Itālijā, kā arī no 23. marta līdz 5. aprīlim atcels vēl 90 lidojumus.

Skolēnu brīvlaiks šajā pavasarī paredzēts no 16. marta līdz 22. martam.

No veselības nozares viedokļa ceļošanas ierobežojumi uz Itāliju būtu ļoti nepieciešami jau gaidāmajā skolēnu brīvlaikā, svētdien preses konferencē atzina SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Viņš norādīja, ka jaunā koronavīrusa izraisītā slimību "Covid-19" ir risks arī bērnu veselībai. Lai gan līdzšinējā prakse liecina, ka bērni šo slimību pārslimo vieglā formā, viņi rada inficēšanās riskus gados vecākiem cilvēkiem, piemēram, vecvecākiem, kuriem slimības sekas var būt smagākas.

Eksperti uzskata, ka stingrāki ierobežojumi jānosaka ne tikai inficēšanās riska dēļ, bet arī tādēļ, ka Itālija pastiprinājusi drošības pasākumus valstī un karantīna skars aizvien jaunas pilsētas un teritorijas. Tas nozīmē, ka aizceļojušajiem var būt grūtības pēc tam no Itālijas izkļūt un atgriezties mājās.

Taujāts, vai nebūtu nepieciešams visu no Itālijas atbraukušo tūristu veselības stāvokli pārbaudīt jau lidostā, Perevoščikovs skaidroja, ka tādā gadījumā mediķiem analīzes šiem cilvēkiem būtu jāveic visas 14 dienas pēc kārtas.

Viņš norādīja, ka metode veikt veselības pārbaudi uz robežām pasaules līmenī nav sevi attaisnojusi un aicināja iedzīvotājus sekot līdzi savam veselības stāvoklim gan lidojuma laikā, gan pēc tam, jo pirmajā dienā pēc inficēšanās nekādu indikāciju var arī nebūt.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) sasaucis Krīzes vadības padomes sēdi, lai lemtu par turpmāko rīcību saistībā ar jaunā koronavīrusa slimības “Covid-19” izplatību Eiropā. 

Sēde paredzēta pirmdien, 9. martā, plkst. 17.

Krīzes vadības padome sasaukta, ņemot vērā situācijas attīstību ar koronavīrusa "Covid-19" izplatību Eiropā un lemtu par turpmāko rīcību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu