Vairāki ierēdņi par darbu Misānes lietā saņēmuši prāvas piemaksas (21)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kristīne Misāne
Kristīne Misāne Foto: Из личного архива

Vairāki Latvijas vēstniecības Dānijā darbinieki, kā arī citu ārlietu resora iestāžu darbinieki saņēmuši prāvas kompensāciju par rīcību Kristīnes Misānes lietā, svētdien, 8. martā, vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

​Vēl pirms Misāne bija atstājusi cietumu Kopenhāgenā, Ārlietu ministrija (ĀM) vēstniecības darbiniekus Dānijā un vēl vairākus ārlietu resora darbiniekus apbalvoja ar Atzinības rakstu par pašaizliedzīgu un augsti profesionālu darbu, aizstāvot Dānijā apcietinātās Latvijas valstspiederīgās Kristīnes Misānes tiesības un intereses. Par nopelniem piešķirtas arī prēmijas.

Naudas balva Misānes lietas sakarā piešķirta arī vēstniecei Dānijā Aldai Vanagai, kura saņēmusi 1330 eiro. Viņas padomniecei Līgai Usilenokai saņēmusi 1190 lielu piemaksu.

Prēmijas saņēmuši arī ĀM Konsulārā departamenta darbinieki. Tā vadītajai Gunai Japinai piešķirta 1342 eiro liela prēmija, ĀM Konsulārās palīdzības nodaļas vadītājas vietniece Santa Dālmane saņēmusi 1036 eiro piemaksu, savukārt tiesisko jautājumu nodaļas vecākais referents Māris Burbergs - 749 eiro.

ĀM Valsts sekretāra biroja preses sekretārs par darbu Misānes lietā saņēmis 1120 eiro lielu prēmiju.

Tāpat prēmijas piešķirtas Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās biroja nodaļas vadītāja vietniekam Emīlam Plaksinam - 967 eiro - un biroja juridiskajai konsultantei Elīnai Luīzei Vītolai - 812 eiro.

Vaicāta, vai darbinieki prēmijas nopelnījuši godam Vanaga "Nekā personīga" atbildēja apstiprinoši.

"Tā tiešām ir pelnīta. Tā lieta prasīja tiešām lielu darbu vairāk nekā gada garumā," sacīja vēstniece, piebilstot, ka raidījuma uzdotais jautājums "drusku izbrīna". Viņa arī pauda, ka padarītais darbs uzskatāms par profesionālu.

Par pamatotām piemaksas uzskata arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).                   

"Visi šie cilvēki ir pelnījuši pat lielākas balvas nekā tas ir piešķirts," raidījumam pauda ministrs. "Mēs runājam par to, ka darbs bija šeit daudz plašāks nekā parasta konsulārā palīdzība. Parasta konsulārā palīdzība ir pārliecināties, vai ir advokāts. Bet šeit bija gan tiesas procesi, gan jāgatavo papildu materiālu vākšana par situāciju Dienvidāfrikā."

Latvijas Republikas prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska "Nekā personīga" pauda, ka "ģenerālprokurora ieskatā prokuratūras darbinieki profesionāli veica savus pienākumus", tomēr papildus piemaksas nav ne paredzētas, ne izmaksātas.

Arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) raidījumam pauda, ka "nekad nav bijusi ideja" prēmēt Tieslietu ministrijas darbiniekus par padarīto Misānes lietā.

Naudas balvu izmaksāšana Latvijas amatpersonām izbrīna Misānes māsu Māriti Batraku. Viņasprāt, rīcība bijusi novēlota. Batraka uzteica tikai vienas ārlietu ministrijas darbinieces -  Gunas Japiņas - pašaizliedzīgo darbu, pateicās Valsts prezidenta kancelejai un kādam bijušajam diplomātam. 

"To visu varēja atrisināt daudz ātrāk un profesionālāk jau gadu atpakaļ. Šoreiz tā prokuratūras, teikšu atklāti - nolaidība, vienpersoniska tāda lēmuma pieņemšana nestandarta gadījumā, tā kā veicināja šo ļoti ilgo procesu," "Nekā personīga" teica Batraka.

Ministru prezident Krišjānis Kariņš (JV) "Nekā personīga" norādīja, ka šis ir Latvijas vēsturē pirmais šāda veida gadījums un viņš pats par to uzzinājis tikai nesen.

"Šis ir pirmais tāda veida gadījums Latvijā. Ja man būtu kritika, tad par to, ka mums nebija nekāda sistēma izveidota, kur mēs mainītos ar informāciju starp dažādām iestādēm, piemēram, no prokuratūras, kas bija visā šajā iesaistīta," sacīja premjers, piebilzdams ka pats par to uzzinājis tikai šā gada 1. janvārī.

"Ja būtu bijusi ta informatīvā apmaiņa, vai rezultāts būtu bijis cits, to grūti pateikt, tā būtu zīlēšana," turpināja Kairiņš. "Bet jebkurā gadījumā, būtu bijis daudz labāk, ja zinātu labā roka, ko dara kreisā roka; būtu bijis iespējams labāk koordinēt visu un tai skaitā ietaupīt vairāk budžeta līdzekļus."

Latvijā Misāne atgriezās otrdien, 3. martā. Iļģuciema cietumā viņu trešdien apmeklēja advokāts, pēc kura teiktā apstākļi esot apmierinoši. Drīzumā aizstāvji prasīs viņai drošības līdzekļa maiņu, vēsta raidījumā.

Portāls "Apollo" jau vēstīja, ka Misāne kopš 2018. gada nogales atradās apcietinājumā Dānijā, kur viņa tika aizturēta, jo Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) tiek turēta aizdomās par sava bērna nolaupīšanu, kā arī viņai tiek inkriminēti citi pārkāpumi. Dānija iepriekš bija pieņēmusi lēmumu Misāni izdot DĀR, bet izdošana trīs reizes tika atlikta.

Lai panāktu sievietes neizdošanu Latvijai nevis DĀR, Latvijas likumsargi no Misānes pārstāves saņēma viņas pašrocīgi uzrakstītu vaļsirdīgu atzīšanos. Ņemot vērā minēto, februāra vidū Rīgas tiesas apgabala prokuratūrā tika ierosināts kriminālprocess un viņa atzīta par aizdomās turēto par DĀR, iespējams, izdarītiem noziegumiem.

Šī lieta ierosināta pēc trīs Krimināllikuma pantiem, proti, nolēmuma par aizgādības, aprūpes un saskarsmes tiesībām ar bērnu nepildīšanu, dokumenta viltošanu un izmantošanu un nelikumīgām darbībām ar finanšu instrumentiem un maksāšanas līdzekļiem.

Šajā lietā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piemēroja Misānei drošības līdzekli - apcietinājumu, un Latvijas Ģenerālprokuratūrā pieņemts Eiropas apcietinājuma lēmums, kas nekavējoties tika nosūtīts Dānijai.

Misānes pārstāvji iepriekš informēja, ka sieviete 2011. gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.

Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018. gada maijā Misāne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki. 2018. gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. Misānes pārstāvji apgalvoja, ka DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

Video: "Nekā personīga" sižets

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu