Tiešraides arhīvs ⟩ Kariņš: Nevienam "Covid-19" pacientam Latvijā saslimšana nenorit smagi (9)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Visiem Latvijā reģistrētajiem "Covid-19" pacientiem saslimšana nenorit smagi, šodien, 9. martā, pēc Krīzes vadības padomes sēdes žurnālistiem pastāstīja ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Viņš arī atgādināja, ka šobrīd visi saslimšanas gadījumi Latvijā ir "ievesti" no Ziemeļitālijas. Politiķis norādīja, ka joprojām nav neviens gadījums, kad būtu notikusi slimības transmisija starp cilvēkiem Latvijas robežās.

Premjers uzskata, ka minētais liecina, ka Latvijā ieviestā sistēma cīņai pret iespējamu vīrusa izplatību strādā veiksmīgi, līdz ar to tā pagaidām manīta netiks.

"Katra cilvēka individuālā atbildība ir sekot līdz noteiktajiem drošības pasākumiem," piebilda Kariņš.

Informāciju par izvairīšanos no "Covid-19" iedzīvotājiem izsūtīs caur VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), pirmdien pēc Krīzes vadības padomes sēdes žurnālistiem sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

"Padomes sēdē nolēmām, ka informāciju par izvairīšanos no "Covid-19", tādu kā rīcības "ABC" rokasgrāmatu iedzīvotājiem izsūtīsim caur VID EDS, jo tā ir iespēja pa e-pastu sasniegt ievērojamu cilvēku skaitu," skaidroja Viņķele.

Viņa norādīja, ka tāpat izmantos arī Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) apziņošanas e-pastus, kā arī šī informācija tiks ievietota "E-klasē".

"Praksē pierādījies, ka proaktīva informēšana un izvēļu skaidrošana ir viena no iedarbīgākajām taktikām infekcijas ierobežošanai," sacīja Viņķele.

Video: Premjers informē par Latvijas tālāko rīcību koronavīrusa izplatības dēļ

Krīzes vadības padome sasaukta, ņemot vērā situācijas attīstību ar koronavīrusa "Covid-19" izplatību Eiropā un lemtu par turpmāko rīcību.

Turpmāk jaunā koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" pacienti ar viegliem saslimšanas simptomiem ārstēsies mājās karantīnā, nevis visos gadījumos tiks nogādāti Rīgas Austrumu klīniskās universitātes vai Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, šodien nolēmusi Valsts operatīvās medicīniskās komisija.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs aģentūrai LETA pastāstīja, ka diviem no sešiem "Covid-19" pacientiem Latvijā ir novērojama simptomu mazināšanās,  un tikai trīs gadījumos notikusi īslaicīga pacientu stacionēšana.

Skaidrojot lēmumu vieglāk sasirgušos ārstēt mājās, Perevoščikovs mierināja, norādot, ka "pasaules prakse pierāda, ka slimība norit vieglā formā un ir iespēja ārstēties mājās". Pēc SPKC eksperta teiktā, Itālijā aptuveni puse saslimušo ārstējas mājās.

"Galvenais uzdevums ir nepārslogot veselības aprūpes sistēmu un neierobežot tās kapacitāti ārstēt smagus saslimšanas gadījumus," uzsvēra Perevoščikovs.

Kā aģentūru LETA informēja Veselības ministrijas (VM) preses sekretāre Anna Strapcāne, saskaņā ar minēto lēmumu, ja pacients ārstēsies mājās, ģimenes ārsts regulāri telefoniski sazināsies ar pacientu un uzraudzīs cilvēka veselības stāvokli. Lai pārbaudītu, vai cilvēks ir vesels, pēc pilnīgas slimības simptomu izzušanas personai tiks veiktas atkārtotas analīzes uz "Covid-19", sacīja Strapcāne.

"Covid-19" slimnieku ārstēšanās mājās nozīmēs lielāku ģimenes ārsta iesaisti. Ģimenes ārsti tiks informēti par konkrēto pacientu, un viņu pienākums būs regulāri ar saslimušo telefoniski sazināties, lai noskaidrotu personas veselības stāvokli. Ja tas pasliktināsies, ģimenes ārsts sazināsies ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD) par personas pārvešanu uz slimnīcu.

Cik ilgi personai būs jāārstējas mājās, ir atkarīgs no slimības izpausmēm. Brīdī, kad slimības simptomi pilnībā izzudīs, pie personas dosies ārstniecības persona, lai paņemtu atkārtotas analīzes uz "Covid-19".

VM un SPKC speciālisti ir izstrādājuši arī rekomendācijas "Covid-19" pacientu ģimenes locekļiem un personām, kuras dzīvo vienā dzīvoklī vai mājā (mājsaimniecībā) ar konkrēto cilvēku. Ieteikumi lasāmi SPKC mājaslapā. 

Strapcāne piebilda, ka neatkarīgi no tā, vai persona, kurai apstiprināta "Covid-19" infekcija, atrodas slimnīcā vai mājās, personām, kuras dzīvo kopā ar slimnieku, tiek noteikta mājas karantīna jeb pašizolēšanās.

Ņemot vērā situācijas attīstību, VM atkārtoti aicina nedoties uz "Covid-19" skartajām valstīm, uz kurām attiecas īpaši piesardzības pasākumi, proti, Itāliju, Ķīnu, Irānu, Dienvidkoreju, Japānu un Singapūru, kā arī izvērtēt jebkura ceļojuma nepieciešamību.

"Covid-19" dēļ ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) aicina Latvijas iedzīvotājus izvērtēt braucienu nepieciešamību vēl uz 21 valsti.

Rinkēvičs sociālajos tīklos norāda, ka "Covid-19" dēļ būtu nepieciešams vērtēt braucienu nepieciešamību arī uz ASV, Austrāliju, Austriju, Bahreinu, Beļģiju, Ēģipti, Franciju, Grieķiju, Irāku, Islandi, Kanādu, Kuveitu, Lielbritāniju, Malaiziju, Nīderlandi, Norvēģiju, Spāniju, Šveici, Taizemi, Vāciju un Zviedriju.

Kariņš pēc Krīzes vadības padomes sēdes skaidroja, ka jau līdz šim minētās sešas valstis ir "sarkanajā sarakstā", kurp doties noteikti nevajadzētu, bet pārējās savukārt ir tādas, kurp braucienu lietderību būtu nepieciešams izvērtēt.

Premjers aicināja cilvēkus domāt atbildīgi, gaidāmajās skolēnu brīvdienās nedoties uz valstīm, kuras nosauktas kā riska zona, un nesagādāt neērtības saviem līdzcilvēkiem.

"Aicinātu vecākiem atbildīgi domāt par saviem bērniem un neērtībām, jo varētu izraisīt došanās uz šim valstīm," sacīja Kariņš.

Premjers uzsvēra, ka cilvēkiem, atgriežoties no ceļojumiem, būtu vismaz divas nedēļas jāpavada karantīnā mājās un jāseko līdzi savai veselībai.

Tā vietā viņš iesaka ceļot pa Latviju. "Inficēšanās risks pagaidām ir ārpus Latvijas, tāpēc aicinu izvērtēt, kurp plānojat doties brīvdienās. Ir taču plašas iespējas ceļot pa Latviju un atpūsties brīvā dabā," uzsvēra Kariņš, piebilstot, ka tagad galvenais uzdevums ir pasargāt līdzcilvēkus no inficēšanās.

Premjers arī uzsvēra, ka visiem rūpīgi jāseko līdzi veselības aizsardzības iestāžu ieteikumiem, ko un kā darīt.

Tāpat premjers norādīja, ka ceļošanas ierobežojumi jau rada zaudējumus tūrisma industrijai.

"Uzklausījām Latvijas Darba devēju konfederācijas un Ekonomikas ministrijas (EM) ziņojumu par situāciju tūrisma nozarē. EM jau patlaban skatās, kādus atbalsta pasākumus piedāvāt nozarei, bet jāskatās, kā varam līdzsvarot ekonomikas intereses un veselības intereses," sacīja Kariņš. 

Arī veselības ministre Ilze Viņķele (AP) pirms gaidāmā skolēnu brīvlaika mudināja izvērtēt braucienu galamērķus un izbraukumu lietderību. Pēc politiķes vārdiem, "šis ir laiks, kad katra viena mūsu izvēle var ietekmēt ne vien sabiedrību kopumā, kas mēdz būt abstrakts jēdziens, bet tieši mūsu pašu tuvākos cilvēkus - mūsu vecākus un mūsu vecvecākus. Šķietamais rūgtums par viena ceļojuma zaudēšanu pret riskiem, ko pēc tam varam atvest mājās, ir nesamērojami".

Viņķele aicināja visus būt atbildīgiem un kopīgiem spēkiem turpināt līdz šim panākto attiecībā uz jaunā koronavīrusa neizplatīšanos Latvijā.

LETA jau vēstīja, ka koronavīrusa dēļ mājas karantīna Latvijā noteikta vairāk nekā 160 cilvēkiem. Perevoščikovs stāstīja, ka lielākoties šie cilvēki ir infekcijas skarto lidmašīnu pasažieri.

Latvijā līdz šim apstiprināti seši saslimšanas gadījumi ar koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19", no tiem pēdējie pieci ir vienas grupas tūristi, kuri inficējušies Itālijā.

Kā ziņots, Itālija svētdien noteikusi karantīnu reģionam ap valsts finanšu galvaspilsētu Milānu un tūrisma centru Venēciju, lai ierobežotu jaunā koronavīrusa izplatību. Karantīna, kas noteikta līdz 3.aprīlim, aptver Lombardiju un vēl 14 provinces - reģionu ar vairāk nekā 15 miljoniem cilvēku jeb ceturto daļu valsts iedzīvotāju. Šai laikā tiks stingri ierobežota izbraukšana un iebraukšana karantīnas zonā bez nopietniem un steidzamiem iemesliem.

Itālija svētdien paziņojusi, ka jaunā koronavīrusa upuru skaits svētdien pieaudzis par 133, sasniedzot 366. Apstiprināti 1492 jauni saslimšanas gadījumi, un tas ir līdz šim augstākais rādītājs vienas dienas laikā, līdz ar to kopējais saslimušo skaits valstī pieaudzis līdz 7375.

Latvijā apstiprināti seši saslimšanas gadījumi ar "Covid-19". Pieci pacienti atgriezušies sestdien ar lidsabiedrības "airBaltic" reisu Milāna-Rīga. Kopumā infekcijas skartajā reisā bijuši 39 pasažieri, tostarp 25 no Latvijas. S

SPKC ir apzinājis visus pasažierus un apkalpes locekļus. Mediķi uzsver, ka visiem šajā reisā lidojušajiem būtu nosakāma stingra mājas karantīna divu nedēļu garumā ģimenes ārsta uzraudzībā.

Veselības un drošības apsvērumu dēļ nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" līdz aprīļa beigām pārtraucis visus lidojumus uz un no Itālijas pilsētām Milānas un Veronas.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu