Uzvilka masku un aizgāja ālēties uz kapiem. Vidusskolniekam Latgalē piespriež piespiedu darbus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kapakmens. Ilustratīvs attēls.
Kapakmens. Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Daugavpils tiesa kādam vidusskolniekam piemērojusi 70 stundas piespiedu darbu par kapa apgānīšanu un kapu konstrukciju sabojāšanu, liecina publiski pieejamais tiesas spriedums.

Jaunietis apsūdzēts pēc diviem Krimināllikuma pantiem - mantas tīšu bojāšanu un kapa apgānīšanu.

Spriedumā teikts, ka pērn 4. septembra vakarā apsūdzētais, uzvilcis uz sejas masku, aizgāja uz Līvānu pilsētas kapiem, kur izcēla no eņģēm iebraucamo vārtu labo pusi un nometa to zemē. Tā kā vārti bija saslēgti kopā ar piekaramo atslēgu, tie tika salocīti un nebija lietojami bez remontēšanas. 

Tāpat puisis piegāja pie kāda kapa un ar kāju iespēra pa apbedījuma stūrī novietoto Dievmātes statuju, to nolaužot no pamatnes.

Divas dienas vēlāk apsūdzētais atkal ieradās šajos kapos. Viņš norāva no ziņojumu dēļa papīra paziņojumu, kā arī atkal izcēla no eņģēm iebraucamo vārtu labo pusi. Vārti tādējādi jau atkal tika salocīti, kā arī tika saplēsts kapu žoga metāliskais siets, kurā izveidojās caurums.

Nākamās dienas vakarā apsūdzētais vēlreiz aizgāja uz tiem pašiem kapiem, kur pie kapsētas galvenā krusta ar kāju sabojāja soliņu. Tad puisis atkal sabojāja iebraucamos vārtiņus.

8. septembra vakarā jau ceturto reizi dodoties uz tiem pašiem kapiem, apsūdzētais piegāja pie soliņa, kas atrodas pie kapu galvenā krusta, un, izvelkot soliņu no zemes, nometa to zemē. Tāpat viņš atkal sabojāja iebraucamos vārtiņus.

Tiesas sēdē apsūdzētais savu vainu atzina pilnībā. Pārbaudot apsūdzētā personību, tiesa konstatējusi, ka puisis nav tiesāts un nav sodīts administratīvi. Tāpat tiesas materiāli nesatur informāciju par to, ka apsūdzētais atrastos speciālās uzskaitēs sakarā ar atkarībām vai personības īpatnībām.

No apsūdzētā paskaidrojumiem tiesas sēdē izriet, ka viņš mācās vidusskolā un saņem sociālo pabalstu.

Tiesa uzskatīja, ka apsūdzētais sodāms ar piespiedu darbu. Tiesas ieskatā šāds soda veids gan dos labumu sabiedrībai, ņemot vērā to, ka apsūdzētais tiks iesaistīts sabiedrībai nepieciešamajos darbos savas dzīvesvietas apvidū, gan dos iespēju apsūdzētajam pārdomāt savu rīcību un turpmāk neizdarīt likumpārkāpumus.

Tiesa arī nolēma, ka apsūdzētajam Līvānu novada domei jāsamaksā 472 eiro liela mantiskā zaudējuma kompensācija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu