Atkārtoti uzsākta parakstu vākšana par iespēju reģistrēt viendzimuma partnerattiecības (27)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Portālā "manabalss.lv" sākta jauna parakstu vākšanas iniciatīva par viendzimuma partnerattiecību reģistrēšanu Latvijā.

Dienas laikā par to parakstījušies gandrīz 1600 cilvēki.

Iniciatīvas autors Raimonds Petrovičs norāda, ka "iespēja legāli reģistrēt viendzimuma partnerattiecības ir vienlīdzības jautājums visās Eiropas Savienības dalībvalstīs, tai skaitā arī Latvijā".

"Patlaban viendzimuma pāriem legālu atzīšanu piedāvā 47 valstis, no kurām 27 ietilpst ES Padomē," norāda aktīvists. "Pirmā valsts pasaulē, kas atļāva viendzimuma pāriem slēgt civilo savienību, bija Dānija, kura par šādu soli izšķīrās 1989. gadā."

Petrovičs pauž, ka asās diskusijas sabiedrībā raisa "priekšstati par to, kas ir laulība", ka arī no padomju laikiem saglabājušies aizspriedumi.

"Nereti diskusijās Latvijā atklājas arī dziļi iesakņojusies homofobija un diskriminācija pret lesbietēm un gejiem no PSRS laikiem. Pašos pamatos šis ir jautājums par vienlīdzību likuma priekšā," raksta iniciatīvas autors. 

Viņš uzskata, ka "Latvijas valdībai jāturpina cīnīties pret diskrimināciju, kas balstīta uz seksuālu orientāciju, un jāveicina cieņpilna attieksme pret lesbietēm, gejiem un biseksuālām personām".

"Tiesību piešķiršana viendzimuma pāriem neko neatņem atšķirīgu dzimumu pāriem, kas jau bauda šīs tiesības," pauž Petrovičs, uzsverot, ka "šīs tiesības nekļūs mazāk vērtīgas vai vājākas tikai tāpēc, ka tādas būs vēl vairākiem cilvēkiem. Mūsu sabiedrību veido indivīdu, attiecību un ģimeņu daudzveidība. Pienācis laiks to uzlūkot kā labu īpašību."

2017. gadā jau tika savākti 10 000 parakstu par Kopdzīves likuma pieņemšanu Latvijā. To bija uzsācis Juris Pūce (AP), tomēr 2018. gada pavasarī Saeimas vairākums nobalsoja pret likumprojektu.

2019. gada pavasarī "Attīstībai/Par!" (AP) un "Jaunās Vienotības" (JV) deputāti iesniedza Dzīvesbiedru likumprojektu nelaulāto pāru aizsardzībai, tomēr arī tas 20. maijā tika noraidīts.

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu