Dzeramais sudrabs, balinātājs un karsēšanās. Zinātnieki apgāž mītus par brīnumlīdzekļiem pret koronavīrusu (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: EPA/Scanpix

Jaunā koronavīrusa izplatība turpinās visā pasaulē un pašlaik nav zināmu veidu kā ar to cīnīties. Tas nav atturējis cilvēkus izplatīt dažādus apgalvojumus, kuri it kā palīdzot cīnīties ar Covid-19 vīrusu, vēsta raidorganizācija BBC.

Šie ir daži no populārākajiem apgalvojumiem, kuri atrodami tiešsaistē. Tiesa, jautājums - ko par to saka zinātnieki?

Brīnumu minerāli

"Youtube" video veidotājs Džordans Saters apgalvo, ka ir kāds brīnumains minerālu bagatinātājs, kuru sauc MMS. Tā galvenā sastāvdaļa ir hlora dioksīds jeb balinātājs. Saters un citi šo produktu reklamēja vēl pirms koronavīrusa uzliesmojuma. Viņš atklāja, ka tas esot arī efektīvs līdzeklis cīņā ar vēža šūnām.

ASV Pārtikas un zāļu pārvalde jau ir brīdinājusi par sekām, kādas var būt, lietojot šo līdzekli. Brīdinājumus izteikušas arī vairākas citas valstis. 

Pārvalde norādīja, ka nav neviena pētījuma, kas pierādītu šī līdzekļa spēju izārstēt no "Covid-19". Tā lietošana var izraisīt sliktu dūšu, vemšanu, caureju un smagas dehidrācijas simptomus.

Paštaisīts roku dezinfekcijas līdzeklis

Ir bijusi daudz informācija par to, kā pareizi mazgāt rokas, cik bieži to darīt un citām ar roku higiēnu saistītām lietām. Bet, kāpēc? Tāpēc, ka roku mazgāšana ir viens no galvenajiem veidiem, kā novērst vīrusa izplatīšanos.

Piemēram, Itālijā veikalos tikpat kā nav iespējams iegādāties roku dezinfekcijas līdzekļus. Ļaudis nolēmuši mājas apstākļos tos paši izgatavot.

Tiesa, līdzekļa recepte patiesībā nav domāta roku dezinfekcijai, bet gan dažādu virsmu tīrīšanai. Zinātnieki norāda, ka tā lietošana nav paredzēta ādai.

Dezinfekcijas līdzekļi satur mīkstinošas želejas, kas samazina alkohola koncentrāciju uz ādas. Šiem līdzekļiem saturā parasti ir 60%-70% spēcīgs alkohols. Zinātnieki uzskata, ka tīri fiziski mājas apstākļos nav iespējams uztaisīt tādas dezinficējošas vielas, jo pat degvīnam ir tikai 40%.

Dzeramais sudrabs

Koloidālā sudraba lietošana tika popularizēta kādā ASV šovā. Šis līdzeklis ir mazu metāla daļiņu šķidrums. Kāds no šī šķidruma lietotājiem apgalvo, ka pēc tā izdzeršanas 12 stundu laikā koronavīrusa simptomi izgaisīšot.

Doma, ka koloidālais sudrabs spēj izārstēt no "Covid-19" kļuva populāra arī "Facebook", jo īpaši daudzās medicīnas grupās. Ir skaidrs, ka šīs grupas ir ļoti aizdomīgas un visi produkti, kurus tajās reklamē ir apšaubāmi, vēsta BBC.

Šī līdzekļa izplatītāji apgalvo, ka koloidālais sudrabs spēj izārstēt ķermeni no visām kaitēm. Tāpat tas varot strādāt kā antiseptiķis un palīdzēt stiprināt imunitāti. Reizēm to pat izmanto brūču pārsiešanā, taču tā lietošana nedrīkst būt ilglaicīga.

ASV Veselības aizsardzības iestādes norāda, ka šīs līdzeklis noteikti nepalīdzēs izārstēties no koronavīrusa. Tas ir pat ļoti bīstams veselībai, jo tas var izraisīt dažādas blakusparādības - nieru bojājumus, krampjus un pat argiju (stāvoklis, kad cilvēka āda kļūst zila).

Ūdens dzeršana ik pēc 15 minūtēm

Kāds japāņu ārsts cīņai ar koronavīrusu ieteicis, šķietami, pavisam vienkāršu veidu - biežu ūdens lietošanu. Viņš uzskata, ka tādējādi organisms maksimāli ātri izvadīs vīrusu no cilvēka ķermeņa.

Zinātnieki atklāj, ka šī metode nevar palīdzēt cīņā ar koronavīrusu, jo ar ūdens palīdzību nav iespējams no ķermeņa izvadīt respiratoru vīrusu.

Nav iespējams izārstēt vīrusu, kas ietekmē elpceļu sistēmu, to ieskalojot kuņģī.

Tomēr pētnieki nenoliedz, ka šis kopumā esot labs ieteikums cilvēkiem.

Karstums un izvairīšanās no saldējuma

Ir daudz un dažādi nostāsti, ka karstums spēj "nogalināt" vīrusu organismā. Tāpēc daudzi iesaka svīst, izmantojot karstas vannas, dzerot karstu ūdeni un ejot pirtīs.

Kāds apgalvojums, kas izplatījies visā pasaulē, liecina, ka karsta ūdens dzeršana un sauļošanās palīdzēs iznīcināt vīrusu. Tiesa, esot jāizvairās no saldējuma ēšanas.

Zinātnieki ir pierādījuši, ka, piemēram, gripa vasarā nespēj izdzīvot ilgi ārpus cilvēka ķermeņa, taču par koronavīrusu šādas informācijas nav. Tiek uzskatīts, ka vīrusu nevar iznīcināt ar organisma karsēšanu. Organismam pašam ar to ir jācīnās. Lai uzveiktu vīrusu ar karstumu, nepieciešama aptuveni 60 grādu temperatūra pēc Celsija. Cilvēks nevar izturēt tādu karstumu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu